Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2020 avgjordes i Malmö Arena i Malmö, lördagen den 22:a februari 2020. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt de sista två platserna i uppsamlingsheatet Andra chansen.

Det var 13:e gången som Malmö fick stå värd för en av Melodifestivalens deltävlingar (sedan turnén påbörjades år 2002). Staden har haft värdskapet åren 2004 samt alla år från 2009 till i år. Precis som med Göteborg hade Malmö ansvaret för Melodifestivalens finaler några gånger åren före turnékonceptet drog igång. Totalt hade staden finalen vid sju tillfällen – första gången år 1983 och senaste gången var 2001. Sedan har Malmö också stått värd för Eurovision två gånger: 1992 och 2013.

 

Röstningsinfo

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tittarnas app- och telefonröstning genom två röstningsomgångar. I första omgången framfördes bidragen, samtidigt som tittarna kunde rösta. Därefter pausades omröstningen tillfälligt och skickade topp 5 vidare i tävlingen. Sedan öppnade röstningen igen under en kortare stund innan resultatet lästes av.

De två bidrag som fick högst totalpoäng i tittaromgångarna gick direkt till final, medan bidragen som fått tredje och fjärde högst totalpoäng gick till Andra chansen. Övriga tre bidrag i startfältet åkte ut.

 

Röstningsgrupperna

Resultatet avgjordes som tidigare av tittarna via telefonröstning och i Melodifestivalens applikation. Appen var indelad i sju röstningsgrupper, baserade på åldersgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen var den åttonde gruppen.

Varje röstningsgrupps resultat rankades från plats 1 till 7 och omvandlades sedan till poängen (högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Sedan lades poängen samman i omgångarna och ett slutresultat stod klart.


Mer fakta

 

Startfält


Foto: ESC-Panelen

 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Frida Öhrn – ”We Are One”
 • Låtskrivare: Frida Öhrn, Hampus Eurenius & Nicklas Eklund

 • 2. William Stridh – ”Molnljus”
 • Låtskrivare:Markus Lidén, Christian Holmström, David Kreuger & William Stridh

 • 3. Nanne Grönvall – ”Carpool Karaoke”
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall & Peter Grönvall

 • 4. Victor Crone – ”Troubled Waters”
 • Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Benjamin Jennebo & Victor Crone

 • 5. Ellen Benediktson & Simon Peyron – ”Surface”
 • Låtskrivare: Paul Ray, Laurell Barker, Anderz Wrethov, Sebastian von Koenigsegg & Ellen Benediktsson

 • 6. Jakob Karlberg – ”Om du tror att jag saknar dig”
 • Låtskrivare: Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg & Jakob Karlberg

 • 7. Hanna Ferm – ”Brave”
 • Låtskrivare:David Kjellstrand, Jimmy Jansson & Laurell Barker

 

Resultat


Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – RESULTAT. Då är den fjärde och sista deltävlingen avslutad och vi har ett resultat.

Efter två avgörande röstningsomgångar blev det Hanna Ferm med bidraget ”Brave” och Victor Crone med bidraget ”Troubled Waters” som tittarna röstade direkt till final, medan Ellen Benediktson & Simon Peyron med bidraget ”Surface” och Frida Öhrn med bidraget ”We Are One” fick varsin plats i uppsamlingsheatet Andra chansen (som avgörs redan om en vecka, den 29:e februari).

Nytt för året är att SVT inte meddelar hur många totalröster som inkommit, utan endast hur många som de facto röstade. I den fjärde deltävlingen var det 424 004 personer som hade röstat. Samtidigt meddelades det även att Radiohjälpens nummer i sändningen hade fått ihop 343 942 kronor.

PS: I och med att den sista deltävlingen är avgjord har SVT nu också släppt samtliga 28 bidrag fria för allmän lyssning. Sedan tidigare har bara bidragen som gick till Andra chansen respektive de bidrag som åkte ut fått spelats offentligt efter respektive deltävling hade avgjorts. Med anledning av att låtarna är fria har SVT även lagt tillbaka sändningarna från deltävling 1-3 i Play.

Nu presenterar vi resultatet för den fjärde deltävlingen:

 

Till final (utan inbördes ordning)*

1. Hanna Ferm – ”Brave”

1. Victor Crone – ”Troubled Waters”

 

Till Andra chansen (utan inbördes ordning)*

3. Frida Öhrn – ”We Are One”

3. Ellen Benediktson & Simon Peyron – ”Surface”

 

Utslagna

5. William Stridh – ”Molnljus”

6. Jakob Karlberg – ”Om du tror att jag saknar dig”

7. Nanne Grönvall – ”Carpool Karaoke”

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »