Litauen förbereder en kortare uttagningssäsong 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. De senaste åren har Litauens nationella TV-bolag haft långa uttagningar för att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest, ofta flera veckor längre än Melodifestivalen. Men anno 2020 verkar det bli andra bullar i leken när LRT nu förbereder en kortare uttagningssäsong.

 

Vad har hänt?

Du behöver inte vara orolig – det blir en litauisk nationell uttagning även 2020, men den kommer troligen inte vara lika lång som den varit de senaste åren. Istället kommer den att pågå under ca 6 veckor med start i januari och final i februari. Några exakta datum finns inte i dagsläget och därför är också de angivna månaderna preliminära.

Anledningen till att uttagningen förkortas beror på att LRT vill satsa på mer kvalité, där bidragen är mer noggrant utvalda och mer professionella än vad de brukar vara. Detta uppger LRT:s biträdande generaldirektör Gytis Oganauskas i en kommuniké som publicerades på lrt.lt den 26:e september.

 

Bidragen som väljs ut

Som vanligt kommer det att hållas en antagning för att utse tävlingsbidragen till Litauens uttagning. Denna gång kommer den att hållas öppen mellan den 30:e september och 8:e december, där intresserade låtskrivare och artister kommer att kunna skicka in bidrag. Exakt hur den omfattas är inte känt och vi återkommer därför med regler och mer info så snart det dykt upp.

 

Fler regler i leken

Förutom tidigare nämnda förkortad uttagningssäsong meddelades även några ytterligare förändringar i den publicerade kommunikén. En av dessa förändringar var att till 2020 års uttagning får varje tävlande artist bara får ställa upp med en låt vardera. Ifjol (2019) tävlade t.ex. sångerskan Monika Marija med två bidrag där bägge tog sig till final. Sedan valde hon självmant att inte ställa upp med den ena låten i finalen. Något sådant kommer alltså inte vara möjligt år 2020.

Ytterligare förändringar 2020 är att LRT inte längre kommer att visa upp hur tittarna röstar under sändningen, vilket var fallet t.ex. 2019. Resultaten kommer dock att presenteras men det sker först i slutet av respektive sändning.

Sedan har även LRT beslutat att behålla jurysystemet, men juryn kommer att ha sin bevakning i en separat studio och kommer därför inte heller ge några kommentarer efter varje framträdande.

Fler regler lär dyka upp då antagningen drar igång.

 

Litauen i Eurovision 2019

Anno 2019 var det sångaren Jurij Veklenko som vann Litauens uttagning med låten ”Run With The Lions”. Han tävlade sedan i den andra semifinalen i Tel Aviv, där han åkte ut med minsta möjliga marginal. Det skilde nämligen en enda ynka poäng mellan Danmark (som blev tia) och Litauen (som blev elva) för kvalificering. Detta efter jurygruppernas och tv-tittarnas adderade resultat. Så man kan verkligen säga att Litauen föll på målsnöret efter sin kvalificering och tolfteplatsen i finalen året innan…

Oavsett, så här såg Jurij Veklenkos framträdande ut i Tel Aviv:

 


 

Kommentera