EUROVISION 2020. Vill du ta chansen att försöka få med dina tävlingsbidrag i 2020 års nationella uttagningar? I så fall ska du kika in denna sida där vi listar länder som för tillfället tar emot bidrag från intressenter!

 

Aktuella antagningar


Just nu är antagningar till följande länder öppna (inom parentes anges datumet då antagningen stänger):

 

 

Viktigt att tänka på

– Alla bidrag måste uppfylla EBU:s regelverk, men kom ihåg att varje land även kan ha regler som gäller utöver det.

Notera att den länkade regelsidan gäller för 2019 års tävling och att en uppdaterad version publiceras mot slutet av 2019 eller början av 2020. Dock brukar inte större ändringar göras, men även om det skulle ske brukar EBU gå ut med specifika nyheter om sådana ändringar i god tid.


Notering: Datumet till vänster meddelar sista dag att skicka in bidrag.

 

 • sön
  08
  dec
  2019

  Antagning till Eurovision 2020

  Litauen (deadline 8:e december)

  ANTAGNING. Litauens nationella TV-bolag LRT tar emot bidrag till sin uttagning Eurovizijos 2020. Själva uttagningen kommer att bestå av ett antal program inför finalavgörandet. Exakt hur många som tas ut till tävlan är oklart, däremot sker urvalet genom publika antagningar.

   

  Vart skickas bidrag in?

  Antagningen är uppdelad i två antagningar: en för litauiska artister och en för både litauiska och icke-litauiska låtskrivare. Lite längre ned berättar vi skillnaden mellan dessa två antagningar.

  - Om du är litauisk artist fyller du i denna ansökning och mejlar in till eurovizija@lrt.lt

  - Om du är litauisk eller icke-litauisk låtskrivare fyller du istället i denna ansökning och mejlar in till samma adress som ovan.

  Deadline (för bägge antagningarna) är den 8:e december.

   

  Regelverk

  Här nedan följer en sammanfattning av det viktigaste i det regelverket LRT har publicerat:

   

  Artist-antagningen

  - Endast personer som innehar litauiskt medborgarskap har rätt att tävla som artister i Litauens uttagning.

  - En artist tillåts tävla både som solo och som grupp (upp till 6 personer) dock endast med ett (1) bidrag. Både artist och bidraget måste uppfylla alla EBU:s krav (se vidare sektionen låtskrivare-antagningen för mer info om krav på bidragen).

  - Lägsta ålder för att delta är 16 år (senast då uttagningen påbörjas), någon övre gräns finns inte.

  - All sånginsats ska genomföras live (detta gäller även ev. körsång).

  - Musiken kommer att vara förinspelad. Instrument får användas på scenen men bara som rekvisita.

  - LRT kommer ta hänsyn till artister/grupper som vill framträda i tävlingen med ett visst tävlingsbidrag. Dock måste den/de ha rättigheterna från låtskrivaren/na till bidraget att låten är med i tävlingen.

   

  Låtskrivare-antagningen

  - Både litauiska och icke-litauiska medborgare är välkomna att skicka in bidrag till Litauens uttagning.

  - Ett tävlingsbidrag ska vara ett nyskrivet originalverk som ej publicerats på någon plattform (analog som digital) före den 1:a september 2019.

  - Det ska kunna framföras på som mest tre (3 minuter).

  - Som upphovspersoner måste du/ni kunna garantera LRT att det är du/ni som gjort tävlingsbidraget och att det är du/ni som därmed äger upphovet.

  - Vid antagningen har ni rätt att föreslå till LRT vilken artist som ska framföra bidraget (om det kommer med i tävlingen). LRT har dock rätten att själva utse artist till bidraget även om de kommer ta ert önskemål i tankarna när de tillsätter artist.

   

  Övriga villkor

  - För att få delta kräver LRT att artisten har exklusiv rätt att använda sitt eller låtskrivarens/nas bidrag i tävlingen i alla olika tävlingsformer utan begränsning av upphovspersonernas rätt till avgifter för användandet av bidraget i dessa sammanhang. Detta gäller både för antagningen som artist och låtskrivare samt även i Eurovisionen.

  - Om ert bidrag kommer med i tävlingen förväntar LRT att artisterna ställer upp helhjärtat vid såväl repetitioner som i sändningar. De finalister som kommer topp fem i finalen förväntas även ställa upp vid ytterligare sändning/ar efter att finalen är avgjord, bl.a. vid en konsert en vecka efter finalen.

  - Ett tillägg till detta: om Finalens vinnare vägrar att tävla för Litauen i Eurovision kommer ett bötesbelopp på 5000 EUR delas ut. I samma veva kommer LRT utse en jury som själva väljer artist och bidrag till Eurovisionen.

  - Utöver detta är det bra att känna till att LRT äger rättigheterna till reglerna, vilket också gör att de kan diskvalificera artister, låtskrivare m.fl. som bryter mot regelverket. I värsta fall kan även böter delas ut.

  - Bidrag som dras tillbaka före den 15:e december 2019 riskerar inte att få några böter!

   


   

 • mån
  09
  dec
  2019

  Antagning till Eurovision 2020

  Serbien (deadline 9:e december)

  ANTAGNING. Serbiens nationella TV-bolag RTS tar emot bidrag till sin uttagning Beovizija 2020. Exakt omfång av tävlingen är inte känt, mer än att RTS önskar få in bidrag till uttagningen.

   

  Vart skickas bidrag in?

  Vill du skicka in bidrag ska de skickas in postvägen till följande adress:

  Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije, Zabavni program, Muzička redakcija, Takovska 10, 11000 Beograd

  Märk kuvertet med titeln „Pesmu Evrovizije 2020”

   

  Deadline är den 9:e december.

  OBS! RTS har valt att förlänga antagningen till december. Tidigare datumet var satt till 15 november. 

   

  Så väljs bidragen ut

  När antagningen är avslutad kommer en kommitté, tillsatt av RTS, att lyssna igenom alla inskickade bidrag och välja ut de bidrag de anser är bäst för tävlingen. Kommittén kommer endast att utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen. Om de anser att ingen av de inskickade bidragen uppfyller de krav som finns har de rätt att välja ett bidrag utanför tävlan som får representera Serbien i Eurovision 2020.

  Om det däremot blir en uttagning har RTS utlovat att dess resultat ska byggas på principen lika delar jury- som tittarröstning.

   

  Regelverk

  Det går att ladda ned reglerna här (på serbiska), men nedan följer några av de viktigaste punkterna:

   

  Bidraget

  - Ett tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk, åtminstone inte före den 1:a september 2019.

  - Bidraget ska framföras på serbiska och/eller på något av de språk som officiellt används i Serbien.

  - Bidrag som skickas in ska vara i så gått som hundraprocentigt skick, dvs. hur du vill att låten ska framföras i tävlingen. RTS kan dock komma med förslag på ändringar ifall din låt väljs ut.

  - Bidraget får framföras under längre tid än 3 minuter.

  - Som låtskrivare till bidraget garanterar du att du och dina eventuella låtskrivarpartners står bakom verkets upphov till 100 procent. Ni åtar er även att garantera att ni inte lånat något från andra musikaliska verk, och ni ger även RTS rättigheter att i alla möjliga nuvarande och framtida kanaler sprida låten på vilket sätt de önskar utan att kräva godkännande i framtiden.

   

  Artisten/gruppen

  - För att vara tävlande artist måste man vara som yngst 16 år gammal (och senast fyllt det i maj 2020). Det finns ingen övre åldersgräns.

  - Varje bidrag får ha mellan 1-6 personer på scenen

  - RTS ställer krav på att artisten och/eller alla dess gruppmedlemmar måste inneha serbiskt medborgarskap.

   


   

 • sön
  15
  dec
  2019

  Antagning till Eurovision 2020

  Kroatien (deadline 15:e december)

  ANTAGNING. Kroatiens nationella TV-bolag HRT tar emot bidrag till sin uttagning DORA 2020. Själva uttagningen kommer att bestå av en finalkväll

   

  Vart skickas bidrag in?

  Vill du skicka in bidrag till Kroatien är det enklast att göra det via detta webbformulär.

  Deadline är den 15:e december.

  OBS! Det är något oklart om icke-kroatiska låtskrivare tillåts delta på upphovssidan. Hör gärna av er till HRT om det är frågetecken kring detta.

   

  Regelverk

  Här nedan följer en sammanfattning av det viktigaste i det regelverket HRT har publicerat:

   

  – Alla tävlingsbidrag måste vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform, analog som digital.

  – Upphovspersonerna till respektive bidrag måste också äga upphovet till bidraget till 100 procent. Om ni är flera i ett team och bara en av er skickar in låten måste ni har godkännande från övriga att låten faktiskt får tävla.

  – Tävlingsbidraget ska kunna framföras på max 3 minuter på scenen.

  – För att vara tävlande artist kräver HRT dels att den/de är 16 år eller äldre och är medborgare i Kroatien.

  – Alla sånginsatser, inkl. körsång, ska göras live.

   

  Andra villkor

  – Vid antagningen skickar ni in en studioversion av låten som framförs på antingen kroatiska, engelska, franska eller italienska. Om bidraget tar sig vidare till tävlingen kommer HRT kräva en fullständig version av ert tävlingsbidrag.

  – Om ni går vidare till tävlingen kommer ni behöva avsätta tid för repetitioner, möten, promotion etc. inför DORA-finalen.

  – Vinnaren i DORA-finalen avses också representera Kroatien i Eurovision 2020. I annat fall har HRT rätt att utse en annan representant. Väljer ni att tävla i Eurovision finns skyldigheter att uppfylla inför och under tävlingen pågår.

  – Till sist är det också bra att känna till de avtal som HRT ställer gällande upphovsrätt till bidraget (att ni måste godkänna att HRT får spela upp låten både i sändning och vid andra tillfällen).

   


   

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen