Lär känna startfältet i Danmarks Dansk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Denna lördag (11:e februari) blir årets första så kallade Super Saturday då flera länder väljer artist och tävlingsbidrag genom publika finaler. En av dessa länder är Danmark vars finalstartfält vi tänkte presentera för er.

 

Kort fakta om finalen

Finalen sänds alltså den 11:e februari från staden Næstved som ligger i södra Själland (cirka 9 mil sydväst om Köpenhamn) med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. Startfältet utgörs av åtta bidrag som kommer att tävla genom två omgångar – en första där bidragen framförs innan en omröstning med bland annat hjälp av app- och SMS-röstning avgör en topp 3. Dessa låtar går sedan vidare till en avgörande omgång där vinnaren koras. Mellan omgångarna nollställs alla tidigare resultat.

Sändningen startar klockan 20.00 CET och går att följa via DR1.

Vi har även tyckt till om tävlingsbidragen – våra åsikter har vi samlat här.

 

Finalens tävlande artister (enligt startordningen)

1. Frederik Leopold – ”Stuck On You”

Årets Dansk MGP-final inleds med 25-åriga Frederik Leopold som kommer från Köpenhamn. Han har hållit på med musik sedan 11 års ålder och på hemmaplan är mest känd från barnprogrammet Klassen (alltså inte den svenska serien med samma namn) där han var bakom titellåten ”Ikke Alene”. Han har även släppt en EP 2018 som följdes upp med till EP året därpå och nu är han klar för tävlan i Dansk MGP med bidraget ”Stuck On You” som är gjord av Frederik Jyll och Lasse Lindorff.

Lyssna på studioversionen »

 


 

2. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”

Den dansk-isländska duon Eyjaa utgörs av systrarna Sara och Brynja som idag bor i Danmark men de har bott i flera andra länder tillsammans med sina föräldrar och ytterligare 6 syskon. Föräldrarna kommer från Island. Sara och Brynja har spelat ihop sedan många år tillbaka och har starka band ihop. Nu ska de för första gången tävla i Dansk MGP och det med låten ”I Was Gonna Marry Him” som är gjord av trion Maria Broberg, Rasmus Olsen och Thomas Buttenschøn.

Lyssna på studioversionen »

 


 

3. Micky Skeel – ”Glansbillede”

Artisten Micky Skeel är ingen nybörjare i musikbranschen, tvärtom har han varit verksam i den i många år nu och har under den tiden både skrivit låtar till andra artister och sig själv. Han har även bott en period i USA där han också släppte musik. Allt började med sitt deltagande i gruppen PULS åren 2010-2013, därefter gick han solo och har fortsatt så. I det här sammanhanget har han tidigare skrivit låten ”Suitcase” som Anne Gadegaard framförde i Dansk MGP 2015 – och var bara 7 (!) poäng från att tävla i Eurovision Song Contest. Nu har han chansen på nytt då han tävlar med sitt egna bidrag ”Glansbillede” som han har gjort tillsammans med låtskrivaren Martin Bjelke.

Lyssna på studioversionen »

 


 

4. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”

Sångerskan Maja Barløse, mer känd som Maia-Maia, har länge varit intresserad av musikbranschen och har utforskat den både på hemmaplan men även i USA, då i New York där hon spelade på olika ställen. Ifjol, 2022, re-lanserade hon sig själv under sitt nuvarande artistnamn och släppte bland annat singlarna Under Youoch Do It Myself”. Nu tävlar hon i Dansk MGP med låten ”Beautiful Bullshit” som hon har gjort tillsammans med de svenska låtskrivarna Joy Deb och Niclas Lundin.

Lyssna på studioversionen »

 


 

5. Nicklas Sonne – ”Freedom”

Hårdrockssångaren Nicklas Sonne är känd från sin medverkan i rockbandet Defecto som förutom honom själv utgörs av Frederik Møller, Mikkel Christensen och Thomas Bartholin. I Dansk MGP kommer han dock att tävla utan sina bandkollegor och med ett tävlingsbidrag han har gjort text och musik till själv. Musiken har han hållit på med jämnt och han har alltid haft drömmen om att stå på scenen, vilket han också har fått uppleva.

Lyssna på studioversionen »

 


 

6. Mariyah LeBerg – ”Human”

Sångerskan Mariyah LeBerg är född i Århus och uppvuxen i en troende familj. Men idag är det musikscenerna som gäller och där är hon ett väletablerat namn som har turnerat runt i både Europa, USA och Asien. Nästa scen för hennes del är Dansk MGP-scenen där hon tävlar med bidraget ”Human” som hon har skapat med Lars Pedersen (även känd som Cheif 1) och Nermin Harambasic.

Lyssna på studioversionen »

 


 

7. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”

Søren Torpegaard Lund är en känd sångare från den danska musikscenen, inte minst från teaterscenen. Han är således både artist och skådespelare. Bidraget han tävlar med i Dansk MGP heter ”Lige her” och sägs handla om att man ska finnas för varandra och hålla ihop i vått och torrt. Bidraget har han varit med och skapat ihop med låtskrivarna Lasse Storm Olsen, Martin Skriver, Steven McClintock och Tim Schou.

Lyssna på studioversionen »

 


 

8. Reiley – ”Breaking My Heart”

Sist ut i finalen är artisten Reiley som är föddes den 24 november 2002 på Färöarna. Han har hållit på med musik ända sedan han lärde sig spela piano som barn och lever idag ett artistiskt liv över hela världen, inte minst i Sydkorea där han har många följare och har uppträtt mycket. Han är också stor i sociala medier med mer än 300 000 följare på Instagram och miljontals på TikTok. Just nu är han som sagt aktuell för tävlan i Dansk MGP med bidraget ”Breaking My Heart” som är gjord av trion Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet och Hilda Stenmalm.

Lyssna på studioversionen »

 


 

Kommentera