Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Semiuppdelningen klar för Estlands Eesti Laul 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Estlands nationella TV-bolag ERR har tidigare meddelat startfältet till sin uttagning Eesti Laul 2020. Nu har även semifinaluppdelningen blivit officiellt presenterad samt att låtarna har släppts för lyssning.

 

Vilka tävlar?

Det var den 13:e och 14:e november 2019 som nationella TV-bolaget ERR publicerade namnen på bidragen och artisterna som valts ut till 2020 års upplaga. Valet har skett efter en nationell antagning som hållits under hösten. Därefter har en jury granskat alla 178 inskickade bidrag och sedan valt ut de som ansetts vara bäst. När den sedan blivit officiellt presenterad delade ERR upp de 24 tävlande i de två semifinalerna, 12 tävlande per semifinal. Den 30:e november 2019 släpptes även studioversionerna av tävlingsbidragen.

Så här ser ordningen ut (i bokstavsordning efter artistnamn):


Semifinal 1 (13 februari)

 1. Anett x Fredi – Write About Me
 2. Egert Milder – Georgia (On My Mind)
 3. INGA – Right Time
 4. Jennifer Cohen – Ping Pong
 5. Kruuv – Leelo
 6. Laura – Break Me
 7. Little Mess – Without a Reason
 8. Rasmus Rändvee – Young
 9. Renate – Videomäng
 10. Revals – Kirjutan romaani
 11. Stefan – By My Side
 12. Synne Valtri feat. Väliharf – Majakad

 

Semifinal 2 (15 februari)

 1. German & Violina – Heart Winder
 2. Inger – Only Dream
 3. Jaagup Tuisk – Beautiful Lie
 4. Janet – Hingelind
 5. Mariliis Jõgeva – Unistustes
 6. Merilin Mälk – Miljon sammu
 7. SHIRA – Out in Space
 8. Traffic – Üks kord veel
 9. Uku Suviste – What Love Is
 10. Uudo Sepp – I’m Sorry. I Messed Up
 11. Viinerid – Kapa Kohi-LA
 12. Ziggy Wild – Lean on Me

 

Fakta om Eesti Laul 2020

Upplägget

År 2020 blir det 12:e året i rad som Estland använder sig av uttagningen Eesti Laul som Eurovision-uttagning. Åren före (1994, 1996-2008) användes istället uttagningen Eurolaul. Upplägget för Eesti Laul 2020 blir två semifinaler och en final. I respektive semifinal tävlar 12 bidrag, där hälften kvalar vidare till finalen genom jury- och tittarröstning. I finalen tävlar således 12 bidrag om segern och äran att få bli Estlands representant i Eurovision 2020.

Semifinalerna kommer att hållas i staden Tartu den 13:e och 15:e februari, medan finalen hålls i Saku Suurhall i Tallinn den 29:e februari 2020.  Om du vill vara på plats under sändningarna finns det möjlighet att köpa biljett via denna länk.

PS: Enligt ERR kommer semifinalernas startordningar att sättas först efter nyår, men redan nu till denna helg (november 2019) kommer ett specialprogram sändas om Eesti Laul 2020.

 

Tidigare deltagare i startfältet

Många av de artister som valts ut det här året har deltagit i tidigare års upplagor av Eesti Laul. Nedan listar vi namn och länkar till klipp från framträdanden:

 • Anett Kulbin, 2020 del av Anett x Fredi, (2016)
 • Inga Tislar (2016 och 2019)
 • Inger Fridolin (2019)
 • Jennifer Cohen (2019)
 • Kruuv (2015)
 • Laura Põldvere (representerade Estland i Eurovision 2005 och 2017, deltog även i Eesti Laul 2007, 2009 och 2016)
 • Laura Prits, 2020 som sångare i Ziggy Wild, (2017)
 • Mariliis Jõgeva (2015)
 • Rasmus Rändvee (2013 och 2017)
 • Traffic (2009, 2012 och 2014)
 • Stefan Airapetyan (2018 och 2019)
 • Synne Valtri (2019)
 • Uku Suviste (2017 och 2019)

 

Förutom dessa artister finns även en rad andra estniska artister med som synts till i andra sammanhang, t.ex. talangprogram eller annan form av artisteri. Men dessa artister gör nu debut i Eesti Laul-sammanhanget.

 

Välkända låtskrivare

Sedan vill vi även passa på att nämna att några icke-estniska låtskrivare finns med på upphovssidan för bidragen. Till en början har Estlands fjolårsrepresentant Victor Crone än en gång gått samman med Stig Rästa i Estlands uttagning. Denna gång tävlar inte Victor på scenen utan låten är gjord för gruppen Traffic. Ett annat känt namn är amerikanen Sharon Vaughn, som tidigare tävlat med bidrag i svenska Melodifestivalen, fått med ett bidrag tillsammans med Uku Suviste (som Uku Suviste själv framför). Sedan kan vi även nämna finska musikproducenten Jonas Olsson som är en av låtskrivarna till Merilin Mälks bidrag.

Avslutningsvis har ytterligare en tidigare estnisk Eurovision-representant fått med ett tävlingsbidrag. Det handlar om Tanja Mihhailova-Saar, som representerade Estland i Eurovision 2014, som är en av låtskrivarna till Little Mess’ bidrag.

 

Vilka artister ser du fram emot att få se i vinter i Estlands uttagning? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen