Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2020 avgjordes i Scandinavium i Göteborg, lördagen den 8:e februari 2020. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalen samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

Det var 18:e gången gillt som Göteborg står värd för en Melodifestivaldeltävling (sedan turnékonceptet påbörjades 2002). Åren innan dess hade Göteborg värdskapet för Melodifestivalens final vid totalt åtta tillfällen under åren 1975-2000.

Inför denna deltävling tog SVT beslutet att diskvalificera artisten Thorsten Flinck då han är involverad i en rättsprocess. Bidraget ”Miraklernas tid” fick dock vara kvar i tävlingen men framfördes istället av Jan Johansen. Detta bekräftade SVT dagen efter att Flinck tagits ur tävlan.

 

Röstningsinfo

Resultatet i programmet avgjordes enbart av tittarnas app- och telefonröstning genom två röstningsomgångar. I första omgången framfördes bidragen, samtidigt som tittarna kunde rösta. Därefter pausades omröstningen tillfälligt och skickade topp 5 vidare i tävlingen. Sedan öppnade röstningen igen under en kortare stund innan resultatet lästes av.

De två bidrag som fick högst totalpoäng i tittaromgångarna gick direkt till final, medan bidragen som fått tredje och fjärde högst totalpoäng gick till Andra chansen. Övriga tre bidrag i startfältet åkte ut.

 

Röstningsgrupperna

Resultatet avgjordes som tidigare av tittarna via telefonröstning och i Melodifestivalens applikation. Appen var indelad i sju röstningsgrupper, baserade på åldersgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen var den åttonde gruppen.

Varje röstningsgrupps resultat rankades från plats 1 till 7 och omvandlades sedan till poängen (högst till lägst) 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Sedan lades poängen samman i omgångarna och ett slutresultat stod klart.


Mer fakta

 

Startfält


Jan Johansen saknas på bilden.

 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Klara Hammarström – ”Nobody”
 • Låtskrivare: Erik Smaaland, Palle Hammarlund & Klara Hammarström

 • 2. Jan Johansen – ”Miraklernas tid”
 • Låtskrivare: Thomas G:son

 • 3. Dotter – ”Bulletproof”
 • Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Johanna Jansson & Erik Dahlqvist

 • 4. Mendez feat. Alvaro Estrella – ”Vamos Amigos”
 • Låtskrivare: Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson & Leo Mendez

 • 5. Linda Bengtzing – ”Alla mina sorger”
 • Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Adam Jönsson & Linda Bengtzing

 • 6. Paul Rey – ”Talking In My Sleep”
 • Låtskrivare: Paul Rey, Lukas Hällgren & Alexander Standal Pavelich

 • 7. Anna Bergendahl – ”Kingdom Come”
 • Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm & Anna Bergendahl

 

Resultat


Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020 – RESULTAT. Då är den andra deltävlingen avslutad och vi har ett resultat.

Efter två avgörande röstningsomgångar blev det Anna Bergendahl med bidraget ”Kingdom Come” och Dotter med bidraget ”Bulletproof” som tittarna röstade direkt till final, medan Paul Rey med bidraget ”Talking In My Sleep” och Mendez feat. Alvaro Estrella med bidraget ”Vamos Amigos” fick varsin plats i uppsamlingsheatet Andra chansen. Det kan tilläggas att det var första gången sedan 2009 som två tjejer gick direkt till final från en deltävling.

Nytt för året är att SVT inte meddelar hur många totalröster som inkommit, utan endast hur många som de facto röstade. I den andra deltävlingen var det 488 708 personer som hade röstat. Samtidigt meddelades det även att Radiohjälpens nummer i sändningen hade fått ihop 499 173 kronor.

Nu presenterar vi resultatet för den andra deltävlingen:

 

Till final (utan inbördes ordning)*

1. Anna Bergendahl – ”Kingdom Come”

1. Dotter – ”Bulletproof”

 

Till Andra chansen (utan inbördes ordning)*

3. Paul Rey – ”Talking In My Sleep”

3. Mendez feat. Alvaro Estrella – ”Vamos Amigos”

 

Utslagna

5. Klara Hammarström – ”Nobody”

6. Linda Bengtzing – ”Alla mina sorger”

7. Jan Johansen – ”Miraklernas tid”

 

* SVT avslöjar alla poäng och placeringar för de kvalificerade bidragen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte påverka resultatet till de kommande avgörande programmen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »