Eurovision 2020: Island tar emot bidrag till sin Söngvakeppnin-uttagning

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det isländska TV-bolaget RÚV har bekräftat Islands deltagande i Eurovision 2020 och att man fortsätter med sin Söngvakeppnin-uttagning på samma sätt som den var år 2019 med två semifinaler och en final. Nu har RÚV också öppnat antagningen för att skicka in bidrag.

 

Hur ser tävlingsupplägget ut?

Upplägget för 2020 års isländska Söngvakeppnin blir densamma som det var år 2019, vilket innebär två semifinaler och en final. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Förutom de tävlande är det även planerat för att ha finalen öppen för någon kändisgästartist. Tidigare år har finalen fått besök av Eurovisionartister som Måns Zelmerlöw, Loreen, Eleni Foueira och Alexander Rybak.

De tio bidragen kommer att välja ut efter en nationell antagning (se regelverket nedan) och eventuellt även genom specialinbjudningar. RÚV utser en jury som får uppdraget att lyssna, bedöma, granska och välja ut kandidaterna. Någon gång i januari 2020 planeras startfältet bli offentliggjort.

RÚV kommer även år 2020 använda sig av koreografen Lee Proud som konstnärlig chef. Dessutom har man hyrt in Kristjana Stefánsdóttir som sångcoach.

 

Regelverk (sammanfattning)

Om bidragen

– RÚV välkomnar alla* att skicka in bidrag, vilket kan göras till och med den 17:e oktober 2019. Bidrag laddas upp på tävlingens hemsida.

– Bidragen som skickas in ska vara 100% nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform!

– Bidragen ska i första hand framföras på isländska, men tar sig låten vidare till den avgörande finalen är språkvalet fritt.

– De låtar som skickas in behöver inte vara i slutgiltig version och det är okej att skicka in låtar med demoartister och på annat språk än isländska. Däremot måste ni i så fall tala om för RÚV vilket slags låtarrangemang och artist ni tänkt er.

– Notera att det går att skicka in som mest två bidrag som kompositör.

 

* Om du innehar medborgarskap på Island och/eller är permanent bosatta på Island sedan senast den 1:a september 2019 så finns inga direkta hinder för deltagande. Det är också tillåtet att samarbeta över gränserna, men då ställer RÚV krav att ni (permanent bosatta/isländska medborgare) ska stå för större delen av arbetet med såväl musik som text för bidraget.

 

Artisterna

– Som artist får ni vara som mest 6 personer på scenen, vilket även inkluderar dansare och körsång.

– Alla huvudsångare (solo/duos/grupper) ska vara som yngst 16 år (senast fyllt 16 år 2019).

– Samtliga sånginsatser ska göras live, detta inkluderar även körsång och ev. ljudeffekter som kan göras genom sång, medan musiken är förinspelad. Instrument får användas på scenen men i så fall endast som rekvisita.

– Artisten är inte självskriven att representera Island i Eurovision Song Contest, utan det är ett beslut som kommer att fattas efter finalen är avgjord.

 

Annat som är bra att tänka på

– Om ditt/dina bidrag kommer med i tävlingen kommer du bli kontaktad av RÚV gällande kontraktering för produktion etc.

– För att få delta kräver RÚV att ni godkänner reglerna för både Söngvakeppnin och Eurovision Song Contest och att inga ”tredje part”-konflikter kommer att förekomma-

– Om ni kommer med måste ni även ge samtycke att RÚV får använda ert material för all oöverskådlig framtid oavsett medium och tidsram. Ni äger såklart upphovsrätten till ert bidrag.

– Senast den 7:e december måste den slutgiltiga versionen av tävlingsbidraget ha skickats in till RÚV, som ska bestå av ett antal olika versioner på både isländska och/eller andra språk.

– All typ av sponsring och marknadsföring måste godkännas av RÚV.

 

Till sist, kom ihåg att det är RÚV som har all bestämmanderätt i tävlingen och dess regler. De har även rätt att diskvalificera alla som bryter mot regelverket.

 


 

Kommentera