Ukraina inför en ”lex Maruv” i Vidbir 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I september kom beskedet från det ukrainska TV-bolaget UA:PBC att Ukraina återvänder till Eurovision efter ett års frånvaro. Nu några veckor senare kommer även information att det blir klassiska Vidbir som blir landets uttagning 2020, dock med en viss förändring…

Själva uttagningsmodellen ser exakt ut som den gjorde i Vidbir 2019, dvs. med två semifinaler och en final (däremot är det inte känt om det blir lika många tävlingsbidrag). Uttagningen kommer också att samarrangeras mellan TV-bolagen UA:PBC och STB, och Sergey Prytula blir åter uttagningens programledare precis som han var ifjol. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari medan finalen avgörs den 22:a februari 2020. Det är också sagt att UA:PBC vara finansiär för 2020 års ukrainska representants Eurovision-uppdrag, medan STB ansvarar för själva uttagningen.

 

Vad är då nytt?

Den stora förändringen som gjorts i Vidbir 2020 är att införa en ny regelklausul som gäller för såväl artister som låtskrivarteam som vill ställa upp. Den nya regeln säger nämligen att ingen part får ha uppträtt på Krim eller i Ryssland sedan år 2014 (då Ryssland annekterade Krim från Ukraina). Kravet gäller även framtida uppträdanden, åtminstone för första halvåret 2020.

 

Varför införs då denna regel?

Jo, ifjol (2019) blev det nämligen sångerskan Maruv med låten Siren Song som tog hem segern i den nationella ukrainska finalen. Men för att Maruv skulle få representera Ukraina i Eurovision skulle hon bli tvungen att skriva på ett nytt kontrakt med UA:PBC, som bland annat innebar att hon skulle bli tvungen att göra stora uppoffringar i sin karriär, något hon själv reagerade starkt mot i sina sociala medier. Med anledning av att TV-bolaget och Maruv inte kom överens så fick hon heller inte representera landet i Tel Aviv samma maj. Senare kom Ukraina att hoppa av tävlingen bara månader innan den ägde rum.

UA:PBC’s verkställande direktör Zurab Alasania utvecklar resonemanget kring ”lex Maruv” med att Eurovision är en speciell sångtävling som inte bara handlar om musik utan att vara en representant för sitt land. Därför vill man hitta och utse en begåvad och lysande artist som tar detta ansvar på fullaste allvar som också delar det ukrainska samhällets värderingar och som därmed kan representera Ukraina på en internationell scen.

Mer om detta går att läsa i det regelverk som TV-bolagen nu presenterat. Det går även att ansöka om deltagande här.

 

Vad tycker du om Ukrainas agerande? Positivt eller negativt? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera