Bekräftat: Ukraina hoppar av Eurovision 2019

EUROVISION 2019. Tråkiga nyheter drabbar Eurovision-världen efter att Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC väljer att inte längre delta i Eurovision 2019.

 

Vad beror avhoppet på?

Anledningen till att Ukraina hoppar av beror på det kaos som uppstod efter den nationella finalen i lördags (23:e februari), där sångerskan Maruv tog hem segern. Men för att få åka till Tel Aviv i maj var hon tvungen att skriva på ett nytt kontrakt med UA:PBC som i korthet skulle innebära att hennes konstnärliga frihet som artist skulle begränsas drastiskt. Detta ville inte Maruv gå med på och därmed fick hon heller inte representera Ukraina i Eurovision 2019.

Därefter har UA:PBC tillfrågat tvåan, trean och fyran i finalen om de är intresserade att ta Maruvs plats, men alla gav negativt besked. Detta ledde till att TV-bolaget nu väljer att kasta in handduken.

 

Vad blir resultat av detta?

Det främsta blir att Ukraina inte deltar och att den semifinal som landet skulle kvala genom (den första) får en tävlande mindre än beräknat (17 istället för 18 länder).

Vi noterar att det blir den andra gången som Ukraina avstår tävlan i Eurovision Song Contest. Senast skedde det år 2015.

Om UA:PBC kommer att få några ekonomiska konsekvenser av detta till EBU återstår att se.

 

Kommentera gärna vad du tycker om detta besked!

 


 

Kommentera