Kroatien väljer genom DORA till Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det kroatiska TV-bolaget HRT har nu i november meddelat att man för andra året på raken kommer att anordna uttagningen DORA för att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Finalen är planerad att äga rum i februari 2020.

 

Vad har hänt?

Sedan Kroatien klev in i Eurovision på 1990-talet har de gjort sig kända för DORA och internval. Varje år från debuten 1993 till 2011 användes uttagningen DORA som nationell Eurovision-uttagning. Åren därefter (2012, 2013 och 2016-18) blev det istället konsekvent internval. Men 2019 ändrade HRT sin strategi igen och började använda DORA som uttagning.

Anno 2020 har vi nåtts av beskedet att Kroatien för andra året på raken fortsätter med DORA, något som offentliggjordes den 5:e november 2019. Samma dag öppnade också HRT antagningen som håller öppet till den 15:e december. När den är sedan avslutad kommer en kommitté lyssna igenom det inskickade materialet och välja ut 16 tävlande (och fyra reserver) som får göra upp om att bli Kroatiens representant i Eurovision 2020.

I regelverket som publicerats står det att finalen ska hållas i februari, men något mer exakt datum än så är i skrivande stund inte presenterat.

 

Antagningen & regelverket

Vill du skicka in bidrag till Kroatien är det enklast att göra det via detta webbformulär (deadline: 15 december). Här nedan följer en sammanfattning av det viktigaste i det regelverk HRT har publicerat:

 

– Alla tävlingsbidrag måste vara nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts på någon publik plattform, analog som digital.

– Upphovspersonerna till respektive bidrag måste också äga upphovet till bidraget till 100 procent. Om ni är flera i ett team och bara en av er skickar in låten måste ni har godkännande från övriga att låten faktiskt får tävla.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på max 3 minuter på scenen.

– För att vara tävlande artist kräver HRT dels att den/de är 16 år eller äldre och är medborgare i Kroatien.

– Alla sånginsatser, inkl. körsång, ska göras live.

 

Andra villkor

– Vid antagningen skickar ni in en studioversion av låten som framförs på antingen kroatiska, engelska, franska eller italienska. Om bidraget tar sig vidare till tävlingen kommer HRT kräva en fullständig version av ert tävlingsbidrag.

– Om ni går vidare till tävlingen kommer ni behöva avsätta tid för repetitioner, möten, promotion etc. inför DORA-finalen.

– Vinnaren i DORA-finalen avses också representera Kroatien i Eurovision 2020. I annat fall har HRT rätt att utse en annan representant. Väljer ni att tävla i Eurovision finns skyldigheter att uppfylla inför och under tävlingen pågår.

– Till sist är det också bra att känna till de avtal som HRT ställer gällande upphovsrätt till bidraget (att ni måste godkänna att HRT får spela upp låten både i sändning och vid andra tillfällen).

 

Kroatien i Eurovision 2019

År 2019 var det sångaren Roko som representerade Kroatien med musikalballaden ”The Dream”, som framfördes på både engelska och kroatiska. Men någon succé blev det inte då landet för andra året på raken misslyckades med att ta sig till finalen. Totalt sett landade man på 14:e plats med 64 poäng.

Så här såg liveframträdandet ut:

 


 

Kommentera