Avslutad

TV-bolaget RÚV utsåg Islands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024 genom uttagningen Söngvakeppnin 2024. Under uttagningen följde och tyckte vi till om tävlingsbidragen samt informerade om de olika händelserna. All fakta inklusive åsikter finns längre ned i denna artikel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

17 februari 2024: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


24 februari 2024: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelens åsikter (inför) »


2 mars 2024: Finalen

Inför finalen »

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


De senaste åren har RÚV oftast meddelat sitt Eurovision-deltagande till hösten året innan, men den här gången inleddes arbetet redan någon månad efter att Eurovision 2023 hade avgjorts. Där stod det klart att en ny upplaga av Söngvakeppnin skulle hållas någon gång under början av 2024.

För att utse tävlingsbidrag anordnades under höstmånaderna en antagning från vilken en urvalsjury fick utse tio bidrag som fick tävla. Dessa fördelades ut på fem bidrag á två semifinaler där tittarna sedan fick rösta fram fyra finalister, två per semifinal. Därefter kunde en jury, tillsatt av RÚV, välja in ett finalwildcard vilket de också gjorde.

I finalen tävlade sedan de fem finalisterna i två röstningsrundor – först för att kora två superfinalister (som röstades fram genom en gemensam jury- och tittaromröstning) och därefter fick tittarna själva bestämma vem av de två som skulle vinna.

Programledae för uttagningen var trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson.

 

Oklart om Island skulle i Eurovision 2024

Trots att Island redan i juni 2023 gick ut med att de skulle tävla i Eurovision 2024 blev det i januari klart att landet eventuellt gör ett sent avhopp. Det bestämdes att ett beslut skulle fattas i samråd mellan bland andra representanter för TV-bolaget RÚV och vinnaren av uttagningen, i det här fallet sångerskan Hera Björk, som vann finalen med sitt bidrag ”Scared of Heights”.

Den 11:e mars stod det klart att Island kommer att tävla i Malmö med Hera Björk som sin representant. Det blir andra gången någonsin som hon representerar landet, senast var för 14 år sedan då hon tävlade med ”Je ne sais quoi” då hon hamnade på 19:e plats i finalen.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen
 • När?
 • 2 mars 2024

 • Var?
 • Laugardalshöll, Reykjavik

 • Hur?
 • Finalisterna uppträder och sedan röstas en vinnare fram

 • Vem/vilka är programledare?
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson

 • TV-bolag/Stream:
 • RÚV – Se programmet »

Fakta om programmet

Efter de två semifinalerna var det dags för Island att utse sin vinnare av Söngvakeppnin (och eventuella representant till Eurovision 2024). I finalen tävlade vinnarna från semifinalerna samt det wildcard som juryn röstade in.

Inför finalen fick finalisterna möjlighet att framföra sin alternativa språkversion av tävlingsbidragen. Samtliga hade tagit fram en engelsk version där alla, utom gruppen Væb, valde att framföra den engelskspråkiga versionen. Væb valde istället sin isländska version.

 

Finalen avgjordes i två röstningsrundor – först fick en jury- och tittaromröstning kora två superfinalister varpå tittarna själva fick bestämma en vinnare.

 

Mer information

Panelens åsikter »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »

 

Startfält

 

Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning.

Inom parentes nämns den låtversion som inte kommer att användas i finalen.

1. Væb – ”Bíómynd” (”Movie Scene”)


 • Musik: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Isländsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Engelsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson, Drífa Nadía Thoroddsen Mechiat

 

2. Hera Björk – ”Scared of Heights (”Við förum hærra”)


 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi

 

3. Anita – ”Downfall (”Stingum af”)


 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench

 

4. Bashar Murad – ”Wild West (”Vestrið villt”)


 • Musik: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson
 • Isländsk text: Matthías Tryggvi Haraldsson
 • Engelsk text: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson

 

5. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere” (”Um allan alheiminn”)


 • Musik: Birkir Blær, Sigga Ózk, Tribbs
 • Isländsk text: Sigga Ózk samt en ej namngiven person
 • Engelsk text: Sigga Ózk, Birkir Blær

 

 

Panelens åsikter (inför finalen)


Min topplista

 1. Anita – ”Downfall”
 2. Bashar Murad – ”Wild West”
 3. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 4. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Detta är en mycket svår final att värdera tycker jag. Det är överlag ett riktigt snyggt startfält med oerhört välkoreograferade scennummer och väldigt välproducerade låtar. Jag är faktiskt imponerad av Island! Samtidigt finner jag inga tydliga vinnarlåtar egentligen – alla låtar har kvaliteter men jag tycker inte att någon egentligen lyckas sticka ut ordentligt. Bästa låten kan jag känna är ”Downfall” som tilltalar mig mest, även om den kanske inte till 100% sticker ut vare sig här eller i ESC. Däremot skulle ”Wild West” klara sig bättre där, och det är en oerhört snygg låt som är riktigt annorlunda  – och dessutom har ett imponerande nummer. Dock tilltalas jag inte lika mycket av den låten, den är för dyster – för lite Eurovision. Dock får jag med än gång vibbar av ”Soldi” – så det skulle kanske ändå funka väldigt bra i ESC. Slutligen måste dock ändå sägas att ”Into the Atmosphere” också känns som ett starkt bidrag, ett mer klassiskt Eurovisionbidrag med en riktigt klistrig refräng. Det är svårt att välja sin favorit här!


Min topplista

 1. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 2. Bashar Murad – ”Wild West”
 3. Anita – ”Downfall”
 4. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Jag har inte följt Islands två semifinaler så jag vet inte om det fanns någon låt som borde ha kvalat vidare före någon annan. Men av de fem jag har hört i finalen (har endast bedömt de isländska liveframträdandena) tycker jag ändå att det är en ganska bra final. Jag tror så gott som alla här skulle kunna göra bra ifrån sig i Eurovision och kanske ta sig till final. Jag tycker personligen att det i alla fall är betydligt bättre låtar i årets Söngvakeppnin än fjolårets.


Min topplista

 1. Anita – ”Downfall”
 2. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 3. Bashar Murad – ”Wild West”
 4. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Intressant final i Island där jag har två otroligt duktiga tjejer i toppen, jag fullkomligt älskar Anitas låt ”Downfall”, jag tycker den funkar bra både på isländska och engelska och jag hade mer än gärna sett att hon står som vinnare ikväll. Men jag har absolut ett lika gott öga för Sigga och hennes ”Into the Atmosphere”, en riktigt härlig poppig låt som absolut förtjänade att få ett wildcard i den senaste semifinalen.

Sedan har vi den omtalade Bashar med ”Wild West”, och jag är osäker på vad jag egentligen tycker om den här låten för i ena stunden så har jag tyckt om den och i nästa har den inte alls varit lika intressant. Men den har ett härligt sound och på något sätt så ältar den fast sig, men jag tror jag föredrar låten på isländska än den engelska versionen.

Sedan har jag Hera Björk och Væb i botten där jag egentligen inte tycker någon av dem gör ett dåligt intryck på mig men jag tycker om att de sistnämnda väljer att behålla originalspråket och det är en catchy låt, men den når inte riktigt hela vägen för min del. Hera Björks låt var inte heller en dålig låt men det är såpass mycket bättre bidrag som jag väljer att placera högre upp.


Min topplista

 1. Bashar Murad – ”Wild West”
 2. Anita – ”Downfall”
 3. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 4. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Tycker att Island har en tråkig final i år. Med det sagt är inte någon av låtarna dåliga direkt men finns inget som skriker Eurovision. Jag tror att störst chanser har nog Bashar. Intressant sound och man tänker inte att något sådant skulle kunna vara isländskt. Känns inte som de vågat ta ut svängarna alls i år, ungefär som Melodifestivalen varje år.


Min topplista

 1. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 2. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 3. Anita – ”Downfall”
 4. Bashar Murad – ”Wild West”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Någon större lycka hade man inte i årets Söngvakeppnin, det fanns en låt jag höll en tumme för och den åkte i sedvanlig ordning ut. Detta gör att startfältet otroligt mellanmjölkigt. Det som är frågan är egentligen om det finns någon som kan konkurrera med Bashar Murad – som har alla ögon på sig. Även om jag inte klickar med låten som känns som medelmåttig country/western som tacklar västvärldens kapitalistiska ideal om än ganska halvhjärtat. Vilket är lite konstigt eftersom, som tidigare nämnt, låten är skriven av medlemmar från Hatari, som annars brukar gå rätt hårt när de gör statements.


Min topplista

 1. Væb – ”Bíómynd”
 2. Anita – ”Downfall”
 3. Bashar Murad – ”Wild West”
 4. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 5. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”

 

Kommentar

Bortsett från min etta Bíómynd så är det ingen av låtarna som får mig att höja på ögonbrynen. Inte för att någon låt är direkt dålig, allt känns bara väldigt bekant. Jag förstår varför Bashar Murad är storfavorit att vinna, och gör han det så stör inte det mig. Men jag hoppas på ett mirakel och att Væb vinner.


Min topplista

 1. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 2. Anita – ”Downfall”
 3. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 4. Bashar Murad – ”Wild West”
 5. Væb – ”Bíómynd”

 

Kommentar

Efter semifinalframträdandena har jag omvärderat min topplista och är inte längre lika såld på Bashar Murads vilda västern-låt som förmodligen kommer stå som vinnare i alla fall. Den isländska versionen är så mycket bättre. Sigga Ózk som juryn räddade vidare som finalens wildcard är förmodligen chanslös, men hon blir min etta här till finalen. Noterbart är att Idol-vinnaren (Sverige) från 2021, Birkir Blær är en av upphovsmännen till hennes låt. Anitas låt tycker jag inte passar lika bra på engelska och därför tappar den fotfäste hos mig. Hera Björk är en personlig favoritartist för mig och även om låten har mer att önska så skulle det vara kul att se henne i Eurovision i Malmö. Væb är de enda som behåller sin låt på isländska.


Min topplista

 1. Væb – ”Bíómynd”
 2. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere”
 3. Hera Björk – ”Scared of Heights”
 4. Anita – ”Downfall”
 5. Bashar Murad – ”Wild West”

 

Kommentar

För egen del innehåller inte finalfältet ett bidrag som sticker ut. Alla har nåt, men hamnar kring betyg 3,5 av 5 möjligen och känns mer som spår på B-sidan av albumen, inte några huvudnummer. Jag hade personligen favoriter som åkte ut i semifinalerna. Så med det sagt spelar det mig ingen större roll vem av dem som representerar Island i Malmö i maj 2024.

 

 

Resultat


Det blev sångerskan Hera Björk med bidraget ”Scared of Heights” som vann Islands Eurovision-uttagning Söngvakeppnin 2024 som sändes den 2:a mars 2024. I originalversion heter vinnarbidraget Við förum hærra men inför finalen valde artisten att framföra den engelska versionen istället.

Trots att Island redan i juni 2023 gick ut med att de skulle tävla i Eurovision 2024 blev det i januari klart att landet eventuellt gör ett sent avhopp. Det bestämdes att ett beslut skulle fattas i samråd mellan bland andra representanter för TV-bolaget RÚV och vinnaren av uttagningen, i det här fallet sångerskan Hera Björk, som vann finalen med sitt bidrag ”Scared of Heights”. Först den 11:e mars stod det klart att Island kommer att tävla i Malmö med Hera Björk som sin representant. Det blir andra gången någonsin som hon representerar landet, senast var för 14 år sedan då hon tävlade med ”Je ne sais quoi” då hon hamnade på 19:e plats i finalen.

 

Så var finalen

Inför finalen hölls två semifinaler där sammanlagt tio bidrag tävlade om finalplatserna. Två tittaromröstningar i vardera semifinal avgjorde först fyra finalister varpå en jury lade till ett wildcard bland de 6 utröstade låtarna. Under finalen fick artisterna välja om de ville uppträda med sin andra språkversion av tävlingsbidraget. Fyra finalister valde att översätta.

Själva omröstningen gick till som så att när bidragen hade framförts fick tittarna och en jury rösta och de två bidrag som hade fått flest röster i den omgången gick vidare till en andra omgång. Där fick juryn noll makt vilket gav tittarna chansen att rösta fram en av de två låtarna till Söngvakeppnins vinnare.

 

Hela resultatet

Omgång 1

I den första omgången, när både juryn och tittarna fick rösta hade både juryn och tittarna Bashar Murads ”Wild West” som sin toppfavorit medan Hera Björks ”Scared of Heights” var tvåa, bara 2000 röster från att inte ta sig vidare till den andra röstningsomgången. Nedan är alla slutresultat som presenterades efter finalen (med juryröster + tittarröster = totalröster)

 • 1. Bashar Murad – Wild West
 • (21 304 + 26 359 = 47 663 röster)

 • 2. Hera Björk – Scared of Heights
 • (16 661 + 15 406 = 32 067 röster)

 • 3. Sigga Ózk – Into the Atmosphere
 • (16 114 + 14 595 = 30 709 röster)

 • 5. Væb – Bíómynd
 • (13 656 + 15 727 = 29 383 röster)

 • 5. Anita – Downfall
 • (14 476 + 10 124 = 24 600 röster)

 

Omgång 2

I den andra omgången röstade bara tittarna. De två finalisterna behöll sina röster från den första omgången, vilka lades samman med rösterna i den här omgången, där vinnaren blev låten med flest totala antalet röster. Nedan presenteras resultatet (i den första omgången + den andra omgången =totala antalet röster)

 

 • 1. Hera Björk – ”Scared of Heights”

 • (32 067 + 68 768 = 100 835 röster)

 • 2. Bashar Murad – ”Wild West”

 • (47 663 + 49 832 = 97 495 röster)

 

Tycker du att Island valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ett väldigt oväntat val av Island måste jag säga då oddsen talade i en helt annan riktning. Men, jag tycker personligen inte att det är ett dåligt val då Hera Björks låt var min favorit av de fem som tävlade i finalen (hade Bashar Murads låt vunnit hade det varit ett bra alternativ det med). Nu får jag bara hoppas på att Island deltar i Eurovision också eftersom de tydligen tvekar om sin medverkan. Annars blir det ju bara 14 låtar i den semi som Island är allokerad att tävla i när det är dags för Malmö-tävlan i maj.

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag blev förvånad över slutresultatet och hade inte förväntat mig denna utgången. Men Hera var dessvärre ingen favorit hos mig och jag tycker de borde skickat någon annan till ESC, tror chanserna dalade betydligt nu för Island att kunna ta sig vidare.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Att rutinerade Hera Björk skulle snuva den stora odds-favoriten Bashar Murad på vinsten såg jag inte komma, så detta var helt klart ett överraskande, men positivt besked. Jag har alltid tyckt om Hera sen jag såg henne tävla i Danska MGP år 2009 med låten ”Someday” och året efter i ESC för Island med låten ”Je ne sais quoi”. Även om vinnarbidraget i år har mer att önska så är den ändå helt okej. Numret var riktigt snyggt med stiliga scenkläder, mäktig kör i bakgrunden, pyro och vindmaskiner. Om detta kan ta Island till final låter jag vara osagt i nuläget. Får lov att återkomma med mina tankar om det framöver.

Jag noterar att min favorit Sigga Ózk (Finalens wildcard) slutade på 3:e plats.

 

Semifinalerna

Här nedan kan du ta del av information samt våra åsikter gällande de semifinalsändningar som avgjordes inför finalen.

 

Semifinal 1


 • När?
 • 17 februari 2024

 • Var?
 • Truenorth Studios

 • Hur?
 • Fem bidrag tävlar där topp två går vidare till finalen

 • Vem/vilka är programledare?
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson

 • TV-bolag/Stream:
 • RÚV – Se programmet »

Fakta om programmet

I den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer fem bidrag att tävla där tittarna röstar fram en topp två till finalen. De bidrag som röstas ut kommer dock eventuellt kunna komma tillbaka igen som juryns wildcards, däremot kan bara en låt av alla utröstade få den chansen.

Som vanligt framförs alla bidrag på isländska men vi länkar även till de studioversioner som finns på engelska som kan komma att användas i finalen. Deltagarna har dock inga krav att översätta bidragen om de inte vill.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist!

 • Anita – Stingum af” (”Downfall”)

 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Jake Tench

 • Blankiflúr – Sjá þig” (”Love You”)

 • Musik: Fimm (Hólmfríður Sigurðardóttir, Páll Axel Sigurðsson, Kristín Sigurðardóttir, Albert Sigurðsson, Sólveig Sigurðardóttir)
 • Isländsk & engelsk text: Fimm

 • CeaseTone – ” (”Flow”)

 • Musik: Hafsteinn Þráinsson, Halldór Eldjárn
 • Isländsk text: Una Torfadóttir
 • Engelsk text: Hafsteinn Þráinsson

 • Sunny – Fiðrildi

 • Musik: Nikulás Nikulásson, Sunna Kristinsdóttir
 • Isländsk text: Sunna Kristinsdóttir
 • Engelsk version ej presenterad till detta bidrag

 • Væb – Bíómynd” (”Movie Scene”)

 • Musik: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Isländsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson
 • Engelsk text: Matthías Davíð Matthíasson, Hálfdán Helgi Matthíasson, Drífa Nadía Thoroddsen Mechiat

 

 

Resultat av den första semifinalen


Den första semifinalen i Islands uttagning Söngvakeppnin 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av fem tävlingsbidrag i programmet röstades två vidare till finalen medan resterande tre bidrag får istället hoppas på att bli valda av juryn. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Finalister

Anita – Stingum af

Væb – Bíómynd

Utröstade

Blankiflúr – Sjá þig

CeaseTone –

Sunny – Fiðrildi

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Blankiflúr – ”Sjá þig”
 2. Anita – ”Stingum af”
 3. CeaseTone – ”Ró”
 4. Væb – ”Bíómynd”
 5. Sunny – ”Fiðrildi”

 

Kommentar

Det här känns lite mer som en nattklubb än en nationell uttagning – det är väldigt lite variation mellan låtarna och istället blir det väldigt mycket modern dansmusik av det. Nu är det väl visserligen rätt bra kvalitet på musiken ändå – mycket här är snyggt och välproducerat, men jag känner mig lite oberörd av det hela. Dock har jag lätt att utse ”Sjá þig” till min personliga favorit här, då detta är den enda låten som verkligen sticker ut och fångar mitt intresse. Sen vet jag ju såklart inte om hur detta blir live, men man kan ju hoppas att det också kommer se bra ut!


Min topplista

 1. Anita – ”Stingum af”
 2. Sunny – ”Fiðrildi”
 3. CeaseTone – ”Ró”
 4. Væb – ”Bíómynd”
 5. Blankiflúr – ”Sjá þig”

 

Kommentar

Jag noterar modernt och klubbkänsla i Islands första semifinal, det mesta låter nästan likadant men jag finner ändå att Anita och Sunny är de två som sticker ut mest. Jag har hört versionerna både på isländska och engelska (de låtar som fanns ute) och tycker att Anita drar det högsta strået där. Det ska bli intressant att se hur låtarna låter live samt om det kommer finnas någon som överraskar på scen. Sunnys låt fastnade jag för det medryckande beatet samt att det finns någon underton av attityd, me like!

 


Min topplista

 1. Anita – ”Stingum af”
 2. CeaseTone – ”Ró”
 3. Blankiflúr – ”Sjá þig”
 4. Væb – ”Bíómynd”
 5. Sunny – ”Fiðrildi”

 

Kommentar

Vad har hänt med Island i år??? De brukar alltid ha intressanta och spännande bidrag men i år låter allt likadant och de är inte gjorda för eurovision. Passar på radio och ingenstans mer. Första semin innehåller ingen vinnare vad jag kan höra. Varje låt har små bitar som låter jättebra men sammantaget så blir det ingen bra låt. Kan ju alltid hoppas att det blir helt annorlunda när de framför det live.

 


Min topplista

 1. Sunny – ”Fiðrildi”
 2. CeaseTone – ”Ró”
 3. Anita – ”Stingum af”
 4. Blankiflúr – ”Sjá þig”
 5. Væb – ”Bíómynd”

Kommentar

Till skillnad från min kollega Robban (längre ner) så lyssnade jag enbart på de engelskspråkiga versioner av de låtar som hade en sån version redo, detta eftersom jag utgår ifrån att det är den de tänkte sjunga när de går vidare senare. Men det är bara en bisats. Ser jag dock till själva låtmaterialet i stort så känns det lite som att Island börjar gå samma väg som Danmark – man driver bort från det udda och håller sig till det mer konventionella. Här finns i vart fall en låt som stack ut, och det är Sunny med ”Fiðrildi”, som jag återigen tycks vara ensam om att se charmen i.


Min topplista

 1. Anita – ”Stingum af”
 2. Væb – ”Bíómynd”
 3. CeaseTone – ”Ró”
 4. Blankiflúr – ”Sjá þig”
 5. Sunny – ”Fiðrildi”

 

Kommentar

Moderna tongångar i denna första semifinalen. Här utgår jag helt och hållet på de isländska versionerna, då det är dessa som kommer framföras i semifinalerna. Jag håller främst på den dansanta ”Stingum af” med Anita och hoppas hon är en av de två finalisterna. Därefter är det jämnt mellan ”Ró” med CeaseTone och ”Bíómynd” med Væb (som känns som Islands svar på Jedward). Övriga två bidrag är jag helt ointresserad av.


Min topplista

 1. Blankiflúr – ”Sjá þig”
 2. CeaseTone – ”Ró”
 3. Væb – ”Bíómynd”
 4. Anita – ”Stingum af”
 5. Sunny – ”Fiðrildi”

 

Kommentar

Jag personligen är glatt överraskad över Islands bidrag i år. Visst, inget sticker ut som Hatari 2019 (som jag för övrigt fullkomligt föll som en fura för), men det Händer ändå en del i låtarna till skillnad från en hel del sömnpiller tidigare år. I heat 1 kan jag inte ge ett enda bidrag mindre än väl godkända betyg. Jag gillar drum n’bass, klubb och och sköna ljud. Men, den som är en solklar etta är Blankiflúr med ”Sjá þig”. Sångstilen och melodin får mig att tänka på vissa studioprojekt kring 2005, men i modernare tappning. Låten växer sig igenom och klubbkänslan får mig att vilja då ut och dansa eller spela på ”stereon” med högt uppskruvad volym.

&nsbp;

 

Semifinal 2


 • När?
 • 24 februari 2024

 • Var?
 • Truenorth Studios

 • Hur?
 • Fem bidrag tävlar där topp två går vidare till finalen

 • Vem/vilka är programledare?
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson

 • TV-bolag/Stream:
 • RÚV – Se programmet »

Fakta om programmet

I den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 tävlade de sista fem bidragen om två finalplatser. Därefter kunde en jury lägga till ett wildcard bland de utröstade låtarna, vilket de för övrigt valde att göra.

Som vanligt framfördes alla bidrag på isländska men vi länkar även till de studioversioner som finns på engelska. Detta då artisterna som går vidare till finalen får översätta sitt bidrag till finalen.

 

Mer information

Resultat »

Panelens åsikter »

 

 

Startfält


 • Här presenteras de tävlande artisterna med tillhörande bidrag och låtskrivare i alfabetisk ordning efter artist!

 • Bashar Murad – Vestrið villt” (”Wild West”)

 • Musik: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson
 • Isländsk text: Matthías Tryggvi Haraldsson
 • Engelsk text: Bashar Murad, Einar Hrafn Stefánsson

 • Heiðrún Anna – Þjakaður af ást

 • Musik: Heiðrún Anna Björnsdóttir
 • Isländsk text: Heiðrún Anna Björnsdóttir, Rut Ríkey Tryggvadóttir
 • Engelsk version ej presenterad till detta bidrag

 • Hera Björk – Við förum hærra” (”Scared of Heights”)

 • Musik: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi
 • Isländsk text: Ásdís María Viðarsdóttir
 • Engelsk text: Ásdís María Viðarsdóttir, Michael Burek, Jaro Omar, Ferras Alqaisi

 • Maiaa – Fljúga burt” (”Break Away”)

 • Musik: Baldvin Snær Hlynsson
 • Isländsk text: Baldvin Snær Hlynsson, María Agnesardóttir
 • Engelsk text: Baldvin Snær Hlynsson, Helga Soffía Ólafsdóttir, María Agnesardóttir

 • Sigga Ózk – Um allan alheiminn” (”Into the Atmosphere”)

 • Musik: Birkir Blær, Sigga Ózk, Tribbs
 • Isländsk text: Sigga Ózk samt en ej namngiven person
 • Engelsk text: Sigga Ózk, Birkir Blær

 

 

Resultat av den andra semifinalen


Den andra semifinalen i Islands uttagning Söngvakeppnin 2024 är avklarad och vi har ett resultat. Av fem tävlingsbidrag i programmet röstades två vidare till finalen medan resterande tre bidrag fick istället hoppas på att bli valda av juryn, vilket också blev fallet. Nedan finner du resultatet gällande vilka som gick vidare respektive åkte ut (i alfabetisk ordning efter artist).

 

Finalister

Bashar Murad – Vestrið villt

Hera Björk – Við förum hærra

 

Juryns wildcard blev:

Sigga Ózk – Um allan alheiminn

Utröstade

Heiðrún Anna – Þjakaður af ást

Maiaa – Fljúga burt

 

 

Panelens åsikter (inför sändningen)


Min topplista

 1. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 2. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 3. Maiaa – ”Fljúga burt”
 4. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”
 5. Bashar Murad – ”Vestrið villt”

 

Kommentar

Lite lägre nivå än i den förra semin tycker jag nog, men helt okej ändå. Härligt att höra Hera Björk igen – hon är helt klart en av Islands bästa artister och hon har varit alldeles för osynlig internationellt de senaste 5-10 åren. I denna semi visar hon var skåpet ska stå, och bjuder på den klart bästa låten enligt mig. Även Sigga imponerar och även hon kan nog ta sig till finalen denna kväll. Emellertid är jag fundersam på om någon av dem är tillräckligt uppdaterad för att slå bidragen från semifinal 1? Jag är tveksam. Men om någon skall göra det är det Hera, som verkligen är proffs på scenen.


Min topplista

 1. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 2. Bashar Murad – ”Vestrið villt”
 3. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 4. Maiaa – ”Fljúga burt”
 5. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”

 

Kommentar

Tycker att Island levererar i den andra semifinalen också och här tycker jag att Sigga imponerar mest med sin härliga uptempo edm-låt, tätt följt av den omtalade Bashar Murad. Två olika stilar på låtarna men de tilltalar mig båda. Kul att återse Hera Björk i tävlingen, hon har en godkänd låt men inget som sätter avtryck då det saknas något.

 


Min topplista

 1. Bashar Murad – ”Vestrið villt”
 2. Maiaa – ”Fljúga burt”
 3. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 4. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 5. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”

 

Kommentar

Varje gång man hör att det ska delta en återkommande artist som var bra en gång i tiden så blir man hoppfull. Nu har man dock lärt sig på senare tid att oftast blir det inte bättre tyvärr. Hade varit kul om Hera hade haft en kanonlåt men denna känns så omodern. Bashar har det mest intressanta bidraget. Känns inte som något Island brukar skicka så ska bli kul att se hur det går för den. Semifinal 2 har snäppet bättre låtar men finns ingen fullpoängare här heller.

 


Min topplista

 1. Maiaa – ”Fljúga burt”
 2. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 3. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 4. Bashar Murad – ”Vestrið villt”
 5. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”

 

Kommentar

Denna semi tycker jag fortsätter på samma problem som den förra med dålig bredd. Faktum är att jag har svårt att sortera ut min topp 3, inte för att de är bra utan bara tre nyanser av ljummet. Inte för att jag tror det spelar någon roll i slutändan, då det istället är Bashar Murad som alla har ögonen på. Och det är nog inte så konstigt, inte bara på grund av hans palestinska bakgrund (där det händer mycket tråkiga saker just nu, lindrigt uttryckt), utan också då han jobbat mycket med Hatari som dessutom varit med och skrivit hans låt. Gött så kan man först tro, men varför kör de då på en Americana/country-pastisch? Eller ska det vara en parodi? Jag är helt borta där, dessvärre.


Min topplista

 1. Bashar Murad – ”Vestrið villt”
 2. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 3. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 4. Maiaa – ”Fljúga burt”
 5. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”

 

Kommentar

En otroligt stark avslutande semifinal detta. Här skulle jag vilja ha vidare 4 av 5 bidrag, men jag kan ju bara få vidare 2 stycken (plus kanske ett wildcard). Det blir spännande att se vem som tar följe till finalen med den uppsnackade storfavoriten och tillika palestinska artisten Bashar Murad. Det är kul att återse Hera Björk (ESC 2010), men jag tycker inte hennes låt håller samma nivå som ”Je Ne Sais Quoi” eller ”Someday” som hon tävlade med i den danska finalen år 2009, men den är fortfarande godkänd och kanske att liveframträdandet kommer imponera på mig.

 


Min topplista

 1. Heiðrún Anna – ”Þjakaður af ást”
 2. Maiaa – ”Fljúga burt”
 3. Hera Björk – ”Við förum hærra”
 4. Sigga Ózk – ”Um allan alheiminn”
 5. Bashar Murad – ”Vestrið villt”

 

Kommentar

I Islands andra semifinal bedömer jag de tävlande bidragen lite lägre i poängsättningen än den första. Inte på något sätt att något av bidragen får låga poäng, men känns lite mer mellanmjölk. Återigen är det svårt att differentiera de olika bidragen då de hamnar på samma nivå. Att höra Hera igen är en fröjd, men hennes bidrag saknar något, en tonartshöjning eller något som gör att låten växer. Maiaa framför sitt bidrag på ett vackert vis, men efter det lugna partiet mot slutet, med piano och stråkar, borde hon tagit i med tårna och avsluta låten med bröstklang. Som etta väljer jag Heiðrún Anna med ”Þjakaður af ást”. Det står ut lite i samlingen och ger ABBA-vibbar/Little Jinder möter Kraftwerk.

Generellt känns det som att Islands bidrag dragit till med återblickar mot studioprojekt kring 2000-talet och kan tänka mig många riktigt sköna remixar av samtliga låtar för dansgolvet.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera