Eurovision-nyheter i korthet: september 2019

Foto & copyright: PublicDomainPictures/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Ytterligare en månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget som var under september 2019. Vilka länder har hittills ansökt om att delta 2020? Vilka uttagningar är än så länge aktuella? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat denna höstmånad? Allt detta kommer nu!

 

Melodifestivalen 2020


Vi börjar med att tala om Melodifestivalen 2020, där tävlingen varit aktiv på flera plan trots att det är flera månader kvar innan sändningarna drar igång. Det finns anledningar till det.

 

Antagningen

En av de stora grejerna som pågick under september månad var antagningen till Melodifestivalen 2020. Den hade förvisso öppnats redan den 26:e augusti, och var sedan öppen dygnet runt via SVT:s specialsajt till och med den 15:e september. I vanlig ordning är intresset mycket stort att vilja delta, då inte mindre än 2 545 bidrag skickades in, vilket blev en ökning med 250 bidrag jämfört med året innan.

Nu när antagningen är avslutad pågår arbetet med att lyssna, gallra och välja ut de 28 bidrag som ska få tävla. En urvalsjury kommer att välja 14 bidrag och därefter väljer SVT själva ut 14 bidrag.

 

Programledare

Den 3:e september stod det även klart att det blir en artist- och komiker-trio som blir programledare för Melodifestivalen 2020, nämligen Lina Hedlund,Linnea Henriksson och David Sundin. Ingen av dem har någon tidigare programledarerfarenhet gällande just Melodifestivalen, även om alla medverkat i programmet under åren (Lina som artist flera gånger, David som manusförfattare, uppvärmare med mera och Linnea i en mellanakt). Valet av programledare meddelades helt digitalt av SVT och nyheten släpptes också rekordtidigt (om vi ser till hur det sett ut de senaste åren).

 

Annat som är officiellt

Sedan tidigare är det officiellt att tävlingen förblir med modellen fyra deltävlingar á 28 bidrag, där sedan favoritbidragen röstas vidare till finalen (och några via Andra chansen till final). Tävlingen kommer att pågå på lördagar mellan den 1:a februari och 7:e mars 2020, och städerna som besöks blir (i ordning) Linköping, Göteborg, Luleå, Malmö, Eskilstuna och Stockholm. Biljettsläppet sker med start den 31:a oktober.

I slutet av augusti blev det också officiellt att SVT erbjudit sångerskan Amanda Aasa att bli 2020 års joker i tävlingen, en plats hon fick via finalen i P4 Nästa 2019. Hon är därmed den första av 28 akter som är klar för tävlan, dock är det inte officiellt med vilken låt. Övriga akter är inte presenterade än, utan det lär nog dröja ett tag till sena hösten innan besked kommer.

Under sommaren 2019 blev det också känt vilka fyra personer som ska utgöra det så kallade ”Core Team” för Melodifestivalen 2020: Anette Helenius (chef för tävlingen 2020), Christel Tholse Willers (exekutiv producent), Christer Björkman (som fått titeln “senior producer”) och Karin Gunnarsson (tävlingsproducent). Läs mer om dem här.

 

 

Fler länder som vill vara med (och fakta om uttagningar)


Förutom Sverige har fler och fler länder börjat lämna in sina ansökningsblanketter till EBU för att delta i Eurovision 2020. En hel del av dessa länder har också meddelat uttagningsmetod, medan andra bara sagt ja till att delta. Så här såg det ut land för land till och med den 30:e september.

 

Albanien: Festivali i Këngës 58

Det albanska nationella TV-bolaget RTSH bekräftade i juli 2019 att Albanien kommer till start till Eurovision 2020, och att det blir den traditionsenliga uttagningen Festivali i Këngës som kommer att utse artist och bidrag. Denna gång blir det den 58:e upplagan av FiK i ordningen. Exakt hur formen blir för årets FiK är inte känt, utan det lär presenteras vid ett senare tillfälle. Däremot kunde intresserade låtskrivare skicka in bidrag till FiK till och med 15:e september.

 

Australien: Eurovision – Australia Decides

För andra året på raken kommer Australiens nationella TV-bolag SBS låta tittarna och/eller jury välja ut Australiens representant till Eurovision Song Contest genom en tv-sänd finalkväll. År 2019 hölls den första upplagan av Eurovision – Australia Decides och år 2020 blir det alltså en fortsättning. Finalen är planerad att äga rum den 8:e februari 2020 med åter radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst som programledare.

Det kan även tilläggas att Australien från och med 2019 har ett femårigt permanent tillstånd av EBU att delta i Eurovision Song Contest (om de så önskar delta). Fram till år 2018 behövde SBS årligen begära tillstånd att delta, och detta beroende på att de bara är en så kallad ”associerad medlem” till EBU.

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

TV-bolaget DR i Danmark bekräftade redan innan 2019 års Eurovision att man är intresserad att delta i 2020 års tävling. I samband med detta bekräftade DR att man även då tänker använda sig av uttagning Dansk Melodi Grand Prix som uttagning. Finalen är planerad att gå av stapeln den 7:e mars i huvudstaden Köpenhamn. Någon mer information om själva uttagningen har däremot inte gjorts officiell.

 

Estland: Eesti Laul 2020

Det estniska TV-bolaget ERR bekräftade i augusti att man fortsätter med uttagningen Eesti Laul även till Eurovision 2020. 24 bidrag är beräknade att bli utvalda till tävlingen (via en nationell antagning). De kommer att tävla genom två semifinaler, vilka hålls den 13:e och 15:e februari, och därefter en efterföljande final som avgörs på skottdagen, alltså 29:e februari.

En antagning pågår till och med den 6:e november, därefter ska bidragen granskas av en jury som ska välja ut startfältet. Precis som ifjol tillåts icke-estniska medborgare skicka in bidrag så länge det sker i samarbete med estniska medborgare. Dessutom ska vara låtskrivarteam betala en avgift för varje bidrag de skickar in.

 

Finland: UMK 2020

Efter två år med metoden att välja artist internt och bidrag via en mindre UMK-final har finska TV-bolaget YLE valt att byta strategi. Det här innebär att YLE kommer att hålla i en allmän antagning och urvalsprocess, ungefär som det såg ut fram till 2017. Exakta detaljer hur formatet för tävlingen blir är inte känt mer än att antagningen sker i början av november.

 

Georgien: Idol-uttagning + internval

Georgisk TV GBP är en hejare på att byta uttagningssätt från år till år. Efter att ha prövat bland annat både stora och små finaler och helt/delvis internval använde man år 2019 sin version av Idol som uttagning till Eurovison, och det tänker GPB fortsätta att göra även år 2020. Nu i september inkom kompletterande uppgifter som säger att det är bara artisten som kommer att väljas genom den publika uttagningen. Tävlingsbidraget kommer istället att väljas internt.

 

Irland: Internval

Sedan år 2016 har RTÉ konsekvent använt sig av internval som metod att välja artist och bidrag till Eurovision istället för att anordna en publik tv-sänd uttagning, och så blir det alltså även anno 2020. För att välja ut rätt artist och låt till Eurovision vill RTÉ ha in förslag på bidrag, och därför har man öppnat en antagning för intresserade låtskrivare. RTÉ ställer dock en del krav på vilka som får skicka in, då man kräver att det är endast etablerade låtskrivare som ska ha haft tidigare låthits i bagaget som får skicka in bidrag. En jurypanel utser sedan en vinnare som får representera Irland i Eurovision 2020. Dock kan vinnaren även bli utvald från andra högar av inskick och då från specialinbjudningar.

 

Island: Söngvakeppnin 2020

Islands nationella TV-bolag RÚV bekräftade i september Islands deltagande i Eurovision 2020, och öppnade samtidigt sin antagning för uttagningen Söngvakeppnin. Upplägget för 2020 års omgång blir densamma som det var år 2019, vilket innebär två semifinaler och en final med tio tävlingsbidrag. Semifinalerna är planerade att sändas den 8:e och 15:e februari 2020 från Háskólabíó, där tio bidrag (fem per semifinal) tävlar om ett antal platser i den avgörande finalen, som är planerad att avgöras den 29:e februari 2020 på Laugardalshöll. Mer info om Islands uttagning finns samlat här.

 

Litauen: Nationell uttagning

Litauiska TV-bolaget LRT kommer även 2020 att hålla i en nationell uttagning för att utse sin representant till Eurovision 2020. Detta blev officiellt den 26:e september. Däremot kommer den inte att bli lika utdragen som den varit de senaste åren, eftersom att LRT:s nya målsättning är att satsa på kvalité. Andra förändringar som genomförs är att ingen tävlande får ha mer än ett bidrag i uttagningen, tittaromröstningen i varje program redovisas först vid sändningens slut (istället för att vara synlig genom hela programmen) och programmets jury sätts i en enskild studio för sin bedömning.

För att hitta tävlande kommer LRT att hålla i en nationell antagning, vilken pågår till och med den 8:e december.

 

Nederländerna (värdland): Internval

Varje år sedan Malmö 2013 har Nederländerna valt artist och bidrag till Eurovision internt istället för att hålla i en nationell uttagning. Så blir det även nu när landet ska stå som värdnation 2020. Enligt uppgifter via ESCToday.com kommer en jurypanel på TV-bolaget AVROTROS vara ansvariga för att hitta en bra kandidat som får representera Nederländerna på hemmaplan.

Modellen med internval för Nederländerna har givit goda resultat, inte minst med den seger landet fick i Tel Aviv i maj i år (2019). Det är ej att förglömma att landet de facto alla år sedan Malmö 2013, med undantag för Wien 2015, lyckats ta sig till final samtliga gånger. Förutom segern har de ytterligare två topplaceringar (silver 2014 och niondeplats 2013), och därefter två elfteplatser och en 18:e plats i bagaget. Detta kan jämföras med de åtta Eurovision-åren 2005-2012 då Nederländerna konsekvent misslyckades med att kvala sig vidare till Eurovision-finalerna.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

År 2020 firar Norge jubileum i Eurovision då det har gått 60 år sedan landet debuterade i tävlingen. I samband med jubileet slår TV-bolaget NRK på med stort med sin klassiska Norsk Melodi Grand Prix, då det blir flera uttagningsprogram som hålls inför finalen. Tanken är bl.a. att dela upp uttagningsprogrammen med artister från olika delar i Norge innan man sedan ska kora en vinnare. Det är första gången på flera år som NRK väljer att utöka sin Melodi Grand Prix till mer än bara en finalkväll.

I slutet av september kunde NMGP-chefen Stig Karlsen bekräfta i en video som publicerats på Eurovision.tv:s YouTube-kanal den 27:e september mer detaljer kring uttagningen. Bland annat kommer 25 bidrag väljas ut, vilka fördelas ut på fem heats. Från varje heat kommer ett bidrag röstas vidare till finalen, och därefter kompletterar en jury med ytterligare fem bidrag. Därmed blir det tio bidrag som sedan gör upp om segern. Enligt Stig Karlsen kommer sändningarna att pågå på lördagar med start den 11:e januari och final den 15:e februari 2020.

 

Portugal: Festival da Canção 2020

Det portugisiska TV-bolaget RTP kommer även till Eurovision 2020 använda sig av sin traditionella Festival da Canção för att hitta sin representant. 16 låtskrivare kommer att få ta fram varsitt bidrag och en artist till startfältet, där 14 av dem har bjudits in internt via RTP medan två platser tillsätts som jokrar i leken. Mer info än så har ännu inte dykt upp.

 

Schweiz: Internval

Schweiz tog stor revansch i Tel Aviv 2019 och 2020 satsar man på att hitta en minst lika stark kandidat för att fortsätta att fajtas om att få sin tredje seger i Eurovisionen. Ifjol (2019) skrotades det tidigare upplägget med nationell final och istället satsades allt på ett internval. Man höll i en nationell antagning och lät sedan en stor publikpanel och en expertjury rösta fram en vinnare. Samma modell används även anno 2020. Under september månad hölls en antagning igång som inbringade hela 515 bidrag, vilket är 95 fler mot året innan. Det finns alltså ett stort allmänintresse att delta för Schweiz i Eurovision!

 

Serbien: Beovizija 2020

Serbiens nationella TV-bolag RTS fortsätter med sin uttagning Beovizija även till år 2020. Exakt omfång av tävlingen är inte känt, mer än att RTS håller en antagning öppen till och med den 15:e november. Därefter kommer en kommitté, tillsatt av RTS, att lyssna igenom alla inskickade bidrag och välja ut de bidrag de anser är bäst för tävlingen. Kommittén kommer endast att utgå ifrån de musikaliska, tolkande och konstnärliga egenskaperna hos bidragen.

Skulle det vara så att kommittén anser att ingen av bidragen som skickats in ”håller måttet” har de rätt att välja ett bidrag utanför tävlan som får representera Serbien i Eurovision 2020.

 

Slovenien: EMA 2020

Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat att det blir en fortsättning med uttagningen EMA till nästa års Eurovision. Exakt hur omfattande uttagningen blir anno 2020 är inte sagt, däremot har TV-bolaget denna gång öppnat dörren för icke-etablerade slovenska artister att delta i uttagningen. Dessa artister hade fram till den 19:e september på sig att skicka in sin anmälan om att delta i en specialvariant kallad EMA FREŠ.

Parallellt med den icke-etablerade uttagningen pågår en antagning för redan etablerade artister i Slovenien till EMA 2020, och när den är avslutad i november kommer RTVSLO gå igenom den och välja ut ett antal lämpliga kandidater som får tävla.

 

Spanien: Internval

De två senaste åren (2018 & 2019) har Spaniens nationella TV-bolag RTVE valt Spaniens artist och bidrag till Eurovision genom Idol-tävlingen Operacion Triunfo, och innan dess via nationell final (bägge åren 2016 & 2017). Ett år dessförinnan (2015) var det internval som gällde för Spanien, och det är nu den metoden som RTVE nu har valt att gå tillbaka till inför Eurovision 2020.

Vilken artist som kommer att få tävla för Spanien i Rotterdam är ännu inte bekräftat, utan det får vi all anledning att återkomma till under säsongen.

 

Storbritannien: oklar strategi

I september kom BBC Studios med besked att man har valt att söka ett samarbete med skivbolaget BMG UK som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020. Om denna ändring innebär att BBC stryker användandet av uttagningen Eurovision: You Decide (som använts mellan åren 2016-2019) framgår inte av den nyhet som kom. Så oavsett om detta innebär ett brittiskt internval eller ännu en final får vi återkomma om det vid ett senare tillfälle.

 

Tjeckien: nationell final

För första gången sedan år 2008 kommer tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) hålla i en publik nationell final för att utse Tjeckiens artist och bidrag till Eurovision. De två senaste åren (2018 och 2019) har ČT använt sig av ett webbfinalsystem och innan dess internval. Men nu tar alltså ČT steget ut och kör en riktig final. Fram till sista juli hölls en antagning som inbringade totalt 152 bidrag. Enligt uppgifter ska nu ett antal bidrag ha valts ut, men det är oklart när dessa kommer att presenteras. Finalen är planerad att hållas i januari 2020.

 

Slutligen: Länder som ännu inte gett några nationella-besked

Till sist ska vi också nämna de länder som än så länge (till och med september) bara uppgett till säkra källor att de vill delta i Eurovision 2020, men ännu inte sagt hur de ska välja artist och bidrag. Eftersom det inte finns några andra besked än så listar vi länderna i bokstavsordning.

 

 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Frankrike
 • Grekland
 • Israel
 • Kroatien
 • Malta
 • Montenegro (endast preliminär bekräftelse)
 • Nordmakedonien
 • Rumänien
 • San Marino
 • Tyskland
 • Ukraina
 • Vitryssland
 • Österrike

 

 

Övriga nyheter


Lite grann om 1 september-regeln

Något som var väldigt tydligt denna månad var att den första september inföll. I Eurovision-sammanhanget innebär det att bidrag som har offentliggjorts efter det datumet kan vara aktuella att tävla i Eurovision 2020. Däremot är det smart att inte publicera sitt bidrag innan sitt lands uttagning och detta för att många länder har andra regler kring offentliggörandet. I Sverige är det t.ex. helt förbjudet att publicera ett tävlingsbidrag innan SVT godkänt det. I annat fall riskerar bidraget att diskvalificeras från tävlan.

Bidrag som publicerats 31:a augusti 2019 eller tidigare har en eventuell möjlighet att tävla i Eurovision 2020, men då bara om tillstånd inhämtats från EBU. Annars fallerar den möjligheten totalt.

 

Eurovisions högste chef meddelar sin avgång

Den 30:e september kom beskedet att Eurovisions nuvarande högsta chef, Jon Ola Sand, kommer att lämna sin post efter att Eurovision 2020 har avgjorts. Sand har haft posten sedan Eurovision 2011 (han tog över den från Svante Stockselius) och idag innefattar hans ansvarsområde även Junior Eurovision Song Contest, Eurovision Young Musicians och Eurovision Choir.

Vem som tar över posten från och med Eurovision 2021 är inte känt.

 

EBU:s referensgrupp höll sitt första sammanträde för säsongen

EBU:s referensgrupp utgör själva kärnan av Eurovision och kan likna dess styrelse som fattar viktiga beslut i många olika frågor, bl.a. tävlingens regelverk, om andra länder ska bjudas in till tävlingen (som Australien t.ex.) etc.

Referensgruppen består av tio personer som alla representerar olika roller och TV-bolag i sammanhanget. Ordförande är Dr. Frank-Dieter Freiling och Jon Ola Sand från EBU finns med som talesperson för EBU. I gruppen finns även idag fyra personer som var eller är exekutiva producenter för sitt lands senaste arrangemang av Eurovision Song Contest, i det här fallet de som hade/har rollerna åren 2018, 2019 och 2020. Att ha med även tidigare års exekutiva producenter gör att de kan ha en bra stöttande roll för den kommande personen. Slutligen består också referensgruppen av fyra invalda delegationschefer från lika många länder. Till denna referensgrupp är det Reto Peritz från Schweiz, Nicola Cagliore från Italien, Aleksandar Radic från Slovenien och Rachel Ashdown från Storbritannien som innehar dessa platser.

Referensgruppen väljs alltid under det årliga delegationsmötet i mars månad, men det var först under en workshop i Rom i Italien nu i slutet av september som säsongens första möte ägde rum.

 

Ukrainas återkomst

Nu i september blev det officiellt bekräftat att Ukraina gör comeback i Eurovisionen igen efter ett års frånvaro! Landet avstod senaste upplagan i Tel Aviv eftersom TV-bolaget inte kunde välja ut en representant. Man hade förvisso en nationell uttagning, men efter att vinnaren inte längre fick tävla p.g.a. att artisten inte ville skriva på det kontrakt som krävdes (där hon bl.a. fick avsäga sig sin artistiska frihet under ett antal månader) och ingen annan ville åka avstod landet helt. I slutet av september kom det ukrainska TV-bolaget UA:PBC, som håller i Ukrainas uttagningar, med sin bekräftelse till Esctoday.com att de har för avsikt att delta igen 2020.

Exakt vilken slags uttagning det blir är i skrivande stund inte känt, så det får vi all anledning att återkomma till.

 


 

Kommentera