2 545 bidrag skickades in till Melodifestivalen 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Den 15:e september 2019 kl 23:59 CEST avslutades antagningen till Melodifestivalen 2020, och nu har SVT redovisat hur många bidrag som skickades in.

SVT har till TT bekräftat att man fick in 2 545 bidrag via antagningen. Detta är en ökning med 250 bidrag jämfört med förra året (2019)

– Det är väldigt glädjande att se att intresset för Melodifestivalen 2020 är så stort. Antal inskickade bidrag ökar från förra året med 250 stycken, säger tävlingsproducent Karin Gunnarsson i ett mejl till TT (som citeras i tidningen Upsala Nya Tidning).

 

Antal inskickade låtar

Så här har den totala mängden bidrag sett ut de senaste fem åren (siffrorna inkluderar även tidigare års bidrag till den numera nedlagda Allmänhetens tävling):

 

  • 2019: 2 295 bidrag
  • 2018: 2 771 bidrag
  • 2017: 2 478 bidrag
  • 2016: 2 450 bidrag
  • 2015: 2 177 bidrag

 

Processen framåt: vad händer nu?

Nu är alltså antagningen avslutad och frågan är då vad som händer då. Här kommer svaret!

 

Fas 1: Granskning och juryval

Melodifestivalredaktionen kommer nu lyssna igenom allt inkommet material som skickats in via antagningen. De väljer sedan ut ett lämpligt antal bidrag som får fortsätta i tävlingen (det brukar vara runt tusen låtar som de väljer ut). Dessa bidrag kommer att ges till en urvalsjury som i sin tur har som uppgift att lyssna, granska och bedöma de bidrag de har fått till sig, för att i slutändan välja ut 14 bidrag som de tycker passar bäst för Melodifestivalen 2020.

Juryns sammansättning brukar vara runt 16 personer som alla arbetar med (eller har ett intresse av) musik. De ska vara i varierande åldrar, ha olika bakgrunder och inte minst är också könsaspekten viktig. Vilka som sitter i juryn är däremot hemligt till dess att hela startfältet är offentliggjort.

 

Fas 2: Mello-redaktionen gör sina val

När urvalsjuryn är klar med sitt val övergår arbetet till Melodifestivalredaktionen på SVT som nu själva ska tillsätta ytterligare 14 bidrag till startfältet. Dessa bidrag kan komma från specialbeställningar från artister och låtskrivare, men även från urvalsjuryns ratade hög.

I SVT:s val ingår även att välja ut ett bidrag till jokern Amanda Aasa, som fick sin plats i tävlingen via Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2019. Vilket bidrag hon får med sig i Melodifestivalen lär inte bli offentligt förrän vid ett senare tillfälle.

 

Fas 3: Artistvalen

Alla 28 bidrag som väljs ut ska få sina artistval tillsatta. Medan det pågår brukar kvällstidningarna och andra intressenter spekulera/sprida rykten/”bekräfta” hejvilt vilka som valts ut, med den självklara målsättningen att hinna avslöja samtliga 28 artister innan SVT har hunnit presentera dem. Oftast brukar dessa aktörer lyckas lista ut stora delar av startfältet, men ibland kommer vissa överraskningar i slutändan (och även felgissningar förekommer). Ett sådant exempel var när Loreen gjorde en oväntad comeback 2017. Den gången ryktades det en hel del om henne men fanns inget bekräftat förrän vid den officiella presskonferensen.

 

Fas 4: Artister och presskonferens(er)

När hela startfältet är komplett med både artister och bidrag kommer SVT att meddela detta. Exakt hur och när är däremot inte känt, eftersom SVT vill vara hemlighetsfulla in i det sista.

De senaste åren har SVT valt att hålla en enda presskonferens med alla 28 tävlande i slutet av november månad. Om det blir så denna gång är alltså oklart. Det mest troliga är dock att Melodifestivalredaktionen presenterar de tävlande någon gång under senhösten 2019. Håll utkik här på hemsidan för exakt(a) datum!

 


 

Kommentera