Hit kommer Melodifestivalen 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu står det klart vilka städer som får besök av Melodifestivalen i februari och mars 2020. För kännedom släpps biljetter till genrepen och direktsändningarna den 31:a oktober (2019).

 

Turnéschemat

Så här ser hela schemat ut:

 


 • Deltävling 1:
 • Linköping (Saab Arena), den 1:a februari 2020

 • Deltävling 2:
 • Göteborg (Scandinavium), den 8:e februari 2020

 • Deltävling 3:
 • Luleå (Coop Norrbotten Arena), den 15:e februari 2020

 • Deltävling 4:
 • Malmö (Malmö Arena), den 22:a februari 2020

 • Andra chansen:
 • Eskilstuna (Stiga Sports Arena), den 29:e februari 2020

 • Finalen:
 • Stockholm (Friends Arena), den 7:e mars 2020

 

Städerna kan också illustreras i följande bild:

Vart planerar du att se Melodifestivalen? På plats i någon av städerna och/eller hemma i tv-soffan?

 

Fakta om turnéstoppen

Deltävlingarna

För 19:e året i ordningen åker SVT:s flaggskepp och tillika Eurovision-uttagning Melodifestivalen ut på en turné som omfattar fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Enligt SVT:s pressutskick kommer Göteborg och Malmö åter att få varsin deltävling, vilket de fått i stort sett varje år sedan turnékonceptet påbörjades 2002. Det har såklart varit med vissa undantag för såväl Malmö (bara ett besök mellan 2002-2008) som för Göteborg (som inte besöktes 2002). Förutom dem får även Luleå och Linköping varsitt deltävlingsbesök, vilket blir tredje respektive sjätte gången dessa två städer står värd för Melodifestivalen.

 

Andra chansen

När det gäller Andra chansen så blir det en ny stad som gör entré i Melodifestivalfamiljen: Eskilstuna! Sedan några år tillbaka har det hänt att nya städer introducerats för Andra chansen, t.ex. Halmstad, Helsingborg och Kristianstad. Förra året (2019) blev det en veteranstad för momentet (Nyköping) men 2020 blir det alltså en debutant i sammanhanget.

Notera gärna att uppsamlingsheatet kommer att avgöras på skottdagen, alltså 29:e februari. Att momentet tar plats redan i februari är tämligen ovanligt eftersom det nu bara är den andra gången sedan turnékonceptets kom till 2002 som Andra chansen avgörs i februari. Senast det hände var just på turnéns premiärår, 2002.

 

Finalen

Stockholm med Friends Arena i spetsen får som vanligt ta hand om själva finalen. Det blir nu Stockholms 19:e final-år på raken varav det åttonde året i rad i Friends Arena. Innan dess hade Globen uppdraget under tio års tid (2002-2012).

Mellan åren 1959-2001 hölls som bekant endast i en uttagningskväll per år (med några få undantag med andra koncept) och då roterade tävlingen att arrangeras av SVT i Stockholm, Göteborg och Malmö.

 


 

Kommentera