Antagningen till Melodifestivalen 2020 är avslutad

MELODIFESTIVALEN 2020. Den 15:e september 2019 kl 23:59 CEST avslutades antagningen till Melodifestivalen 2020. Nu kommer en lång process ta vid med att lyssna på låtar, gallra och bedöma innan alla 28 akter till 2020 års startfält är på plats.

 

Viktigt meddelande till alla som skickat in bidrag

Det kan vara bra att känna till att alla bidrag som laddats upp till SVT:s plattform nu är blockerade från att offentliggöras till och med senast den 27:e november 2019. Därefter är det fritt fram att använda låten/låtarna som du vill – så länge de/n inte har kommit med i tävlingen förstås!

Om du har kommit med i Melodifestivalen 2020 med ett eller flera tävlingsbidrag kommer du att kontaktas personligen av SVT för vidare samtal framöver. Framförallt i diskussioner om artistval och slutgiltig version av tävlingsbidraget/bidragen. Om du däremot inte har hört något från SVT senast i oktober/november så har du troligen inte kommit med i startfältet den här gången.

Alla frågor gällande antagningen och/eller hur processen ser ut framöver ska du mejla till Melodifestivalens team: mello2020@svt.se

 

Processen framåt: vad händer nu?

Nu är alltså antagningen avslutad och frågan är då vad som händer då. Här kommer svaret!

 

Fas 1: Granskning och juryval

Melodifestivalredaktionen kommer nu lyssna igenom allt inkommet material som skickats in via antagningen. De väljer sedan ut ett lämpligt antal bidrag som får fortsätta i tävlingen (det brukar vara runt tusen låtar som de väljer ut). Dessa bidrag kommer att ges till en urvalsjury som i sin tur har som uppgift att lyssna, granska och bedöma de bidrag de har fått till sig, för att i slutändan välja ut 14 bidrag som de tycker passar bäst för Melodifestivalen 2020.

Juryns sammansättning brukar vara runt 16 personer som alla arbetar med (eller har ett intresse av) musik. De ska vara i varierande åldrar, ha olika bakgrunder och inte minst är också könsaspekten viktig. Vilka som sitter i juryn är däremot hemligt till dess att hela startfältet är offentliggjort.

 

Fas 2: Mello-redaktionen gör sina val

När urvalsjuryn är klar med sitt val övergår arbetet till Melodifestivalredaktionen på SVT som nu själva ska tillsätta ytterligare 14 bidrag till startfältet. Dessa bidrag kan komma från specialbeställningar från artister och låtskrivare, men även från urvalsjuryns ratade hög.

I SVT:s val ingår även att välja ut ett bidrag till jokern Amanda Aasa, som fick sin plats i tävlingen via Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa 2019. Vilket bidrag hon får med sig i Melodifestivalen lär inte bli offentligt förrän vid ett senare tillfälle.

 

Fas 3: Artistvalen

Alla 28 bidrag som väljs ut ska få sina artistval tillsatta. Medan det pågår brukar kvällstidningarna och andra intressenter spekulera/sprida rykten/”bekräfta” hejvilt vilka som valts ut, med den självklara målsättningen att hinna avslöja samtliga 28 artister innan SVT har hunnit presentera dem. Oftast brukar dessa aktörer lyckas lista ut stora delar av startfältet, men ibland kommer vissa överraskningar i slutändan (och även felgissningar förekommer). Ett sådant exempel var när Loreen gjorde en oväntad comeback 2017. Den gången ryktades det en hel del om henne men fanns inget bekräftat förrän vid den officiella presskonferensen.

 

Fas 4: Artister och presskonferens(er)

När hela startfältet är komplett med både artister och bidrag kommer SVT att meddela detta. Exakt hur och när är däremot inte känt, eftersom SVT vill vara hemlighetsfulla in i det sista.

De senaste åren har SVT valt att hålla en enda presskonferens med alla 28 tävlande i slutet av november månad. Om det blir så denna gång är alltså oklart. Det mest troliga är dock att Melodifestivalredaktionen presenterar de tävlande någon gång under senhösten 2019. Håll utkik här på hemsidan för exakt(a) datum!

 


 

Kommentera