Eurovision-nyheter i korthet: juli 2019

Foto & copyright: Skitterphoto/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget för juli 2019. Vilka länder har hittills ansökt om att delta 2020? Vilka uttagningar är än så länge aktuella? Och vad mer för spännande nyheter har inträffat? Allt detta kommer nu!

 

Ny skribent till ESC-Panelen!


Vi börjar nyhetssammanfattningen med att berätta att vi från och med i juli har växt med ytterligare en skribent: 45-åriga Tanja som bor strax norr om Ängelholm.

Tanja har enligt egen utsago älskat Melodifestivalen och Eurovision Song Contest så länge hon kan minnas, men det starkaste minnet som barn var när Carola vann med ”Främling” 1983. Tanjas dröm sedan dess, om att själv få chansen att vara med på ett eller annat sätt, har alltid funnits där och man ska ju aldrig säga aldrig. Det för ju med så otroligt mycket glädje!

Hennes intresse för ESC-relaterade ämnen har bara växt genom åren och efter att ha sett flera Mello-genrep, varit i Stockholm vid Eurovisionfinalerna i Stockholm 2016 och Lissabon 2018 har känner hon att hon har fått blodad tand efter mer. Hennes “all time favourite” i ESC-sammanhang är Zeljko Joksimovics ”Lane Moje” (Serbien-Montenegro 2004).

Nu är vi alltså sju personer som skriver för ESC-Panelen!

 

 

Eurovision 2020: Deltagarlistan


Länderna som listas nedan är länder som fram till den 31:a juli (2019) bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2020:

 

 • Albanien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Finland
 • Litauen
 • Nederländerna (värdland)
 • Norge
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland

 

Notering

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2019 eller i början av 2020. Först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som har för avsikt att delta i 2020 års Eurovision Song Contest.

 

 

Värdstadsbesked


Den 10:e juli 2019 avslutades ansökningsperioden för intresserade städer i Nederländerna att ansöka om att bli värdstad för Eurovision 2020. Totalt var det fem av nio intresserade städer som lämnade in ansökningar: Arnhem, DenBosch/‘s-Hertogenbosch, Maastricht, Rotterdam och Utrecht. Efter bara några dagar från deadline meddelade urvalskommittén för beslutet att man valt att gå vidare med förslagen från Maastricht och Rotterdam. Detta för att dessa städer hade bäst förutsättningar för ett värdskap. Därefter har bägge städerna fått besök av produktionen för genomgång av hur arrangemangen skulle kunna gå till.

Ett slutgiltigt besked om vem av Maastricht och Rotterdam som får uppdraget beräknas preliminärt ges i mitten av augusti. Exakt datum är i skrivande stund inte känt.

Vi ska även nämna att det så kallade Core Teamet (kärngruppen) för produktionen av Eurovision 2020 presenterades i början av juli. Den består av fyra personer som representerar de tre värdbolagen som samproducerar programmet (NOS, NPO och AVROTROS).

 

 

Melodifestivalen 2020


Antagningen

Skriv ned 26:e augusti och 13:e september i kalendern – för det är mellan dessa dagar som antagningen till Melodifestivalen 2020 kommer att pågå! SVT offentliggjorde regelverket för 2020 års tävling i juli månad så att ni som vill skicka in bidrag vet vad som gäller.

I stora drag är reglerna identiska med hur det sett ut de senaste åren, dvs. att 28 bidrag väljs ut genom två slags urval: ett via en jury som väljer 14 bidrag från en nationell antagning och ett via SVT som själva väljer ut 14 bidrag, inkl. ett bidrag till en joker från P4 Nästa. Den publika antagningen öppnar den 26:e augusti och stängs 13:e september.

 

P4 Nästa

På tal om musiktävling så avgör det den 24:e augusti vem som blir den första artisten till Melodifestivalen 2020. Detta sker i riksfinalen i SR:s musiktävling P4 Nästa. En jury kommer att välja ut en av finalisterna som kommer att få erbjudande om att delta som joker i festivalen 2020. Det är endast artisten som får erbjudandet, bidraget de/den tävlat med i P4 Nästa är förbrukat p.g.a. Melodifestivalens och Eurovisions regelbok.

Under våren och sommaren har lokala finaler hållits och alla 25 vinnare är nu valda. Ni ser listan på dessa här. Av dessa 25 är det åtta som går vidare till riksfinalen i Linköping den 24:e augusti, där en vinnare koras.

 

Övriga Mello-nyheter

Än så länge saknas uppgifter om bl.a. biljettsläpp, turnéplan och programledare för Melodifestivalen 2020. Däremot är det känt vilka fyra personer som ingår i programmets ”Core team”: Anette Helenius (chef för tävlingen 2020), Christel Tholse Willers (exekutiv producent), Christer Björkman (som fått titeln “senior producer”) och Karin Gunnarsson (tävlingsproducent). Samtliga dessa har tidigare arbetat med tävlingen, med Christer Björkman som varit med alla år sedan 2002. Christel Tholse Willers har varit med till och från genom åren, och även varit med och skapat Eurovision på hemmaplan. Karin Gunnarsson har varit assisterande producent för Melodifestivalen sedan år 2017 och nu när hennes fjärde år börjar blir hon tävlingsproducent.

 

 

(Än så länge) fler planerade nationella uttagningar


Albanien: Festivali i Këngës 58

Det albanska nationella TV-bolaget RTSH har nu i juli 2019 bekräftat att Albanien kommer till start till Eurovision 2020, och att det blir den traditionsenliga uttagningen Festivali i Këngës som kommer att utse artist och bidrag. En antagning för uttagningen pågår till och med 15:e september (2019).

Det blir den 58:e upplagan i ordningen i Festivali i Këngës historia som kommer att avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som får åka och tävla för Albanien i Eurovision 2020. Detta bekräftar TV-bolaget RTSH till ESCToday.com. Mer information om hur omfattande uttagningen kommer att bli och vilket/vilka datum som den kommer att äga rum på är dock inte sagt eller presenterat. Vi får helt enkelt anledning att återkomma om detta i ett senare skede.

 

Vart kan man skicka bidragen?

Tyvärr har vi inte lyckats hitta något regelverk för Festivali i Këngës 58, däremot talar RTSH om vad man vill ha in från er som skickar in bidrag via denna länk (observera att länken är på albanska och kan eventuellt ha uppdaterats/förändrats efter att denna publicering).

Om ni vill skicka in bidrag till Festivali i Këngës så kan ni antingen lämna in det vid RTSH:s högkvarter i Tirana, eller mejla in till följande mejladress: festival@rtsh.al

 

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2020

TV-bolaget DR i Danmark bekräftade redan innan 2019 års Eurovision att man var intresserad att delta i 2020 års tävling. Bland annat bekräftades det att man för första gången sedan år 2002* förlägger sin final av Dansk Melodi Grand Prix till huvudstaden Köpenhamn. I samband med detta kom även besked om arena (Royal Arena) och finaldatum (lördagen den 7:e mars). Vill du vara på plats så kan du redan nu köpa biljetter, och det gör du via denna länk.

Förutom detta har ingen mer information om uttagningen dykt upp.

* Köpenhamn har förvisso fått besök av Dansk MGP även efter 2002, men då som semifinalstad 2008 som sändes från en studio på DR.

 

Finland: UMK 2020

Efter två år med metoden att välja sin artist internt och låt via en mindre UMK-final väljer nu finska TV-bolaget YLE att till år 2020 gå tillbaka till hur man hade det före dessa två år. Det vill säga, till UMK 2020 kommer det att hållas en allmän antagning och urvalsprocess, men exakt format är fortfarande inte känt.

Bakgrunden till ändringen var en webbenkät som YLE genomförde på sin hemsida efter att 2019 års tävling var över, där en övervägande majoritet (53 procent) av de 849 som svarat att man helst ville se en öppen process i UMK 2020. Bara tre procent av de tillfrågade ville se en fortsättning på tidigare internvalsmetoden.

 

Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2020

Norges nationella TV-bolag NRK har bekräftat att man ska hålla en större nationell uttagning för att utse Norges representant och tävlingsbidrag till Eurovision 2020. Det blir fortfarande den klassiska Norsk Melodi Grand Prix men denna gång med flera uttagningsprogram inför finalen. Andra nyheter är att låtskrivare som skickar in bidrag måste samarbeta med minst en norsk låtskrivare och att det fanns en maxgräns på tre bidrag per låtskrivare.

Antagningen till NMGP 2020 skulle ursprungligen endast ha pågått från mars-maj i år (2019), men NRK valde att förlänga antagningen till onsdagen den 31:a juli. Tävlingsbidragen kommer att väljas ut under senhösten 2019, vilket planeras ske genom ett juryval (granskning från antagningen) och möjligen även genom inbjudna jokrar.

 

Schweiz: internval

Efter Luca Hännis storsuccé för Schweiz i Eurovision 2019 meddelade det nationella samlingsbolaget i Schweiz, SRG SSR, i juli att man i september (2019) påbörjar sökandet efter nästa tävlande. Modellen blir densamma som när man valde ut Luca Hänni 2019, dvs. ett internval istället för en nationell final.

Däremot vill SRG SSR ha in bidrag via en nationell antagning, där vem som helst kan skicka in låtar. Den antagningen öppnar den 2:a september och stänger 16:e september. Mer info om regler etc. finns att läsa här.

Efter antagningen kommer två jurygrupper (en så kallad expertjury och en rekryterad publikpanel) internt rösta fram ett av alla inskickade bidrag som ska bli Schweiz bidrag i Eurovision 2020, och sedan ska en artist eller grupp tillsättas. Förmodligen lär det dröja många månader innan det kommer något besked om vem som ska tävla för Schweiz 2020. Ifjol (läs: 2019) kom beskedet först i slutet av nationella-perioden.

 

Tjeckien: nationell final

I vintras rapporterade sajten ESCToday.com om att det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) planerar att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision 2020. Det är första gången sedan år 2008 som detta skulle vara aktuellt igen, alla andra år landet deltagit har processen skett internt eller via en webbtävling. Finalen kommer enligt uppgifter att hållas i början av 2020, men vi återkommer med mer info om detta när vi fått fler uppgifter.

 

 

Övriga nyheter


19 länder deltar i Junior Eurovision 2019

I juli passerade anmälningstiden för länder som vill delta i Junior Eurovision 2019. Sverige med SVT/TV4 i spetsen valde att åter tacka nej men 19 länder anmälde sitt intresse för att delta, däribland Spanien som återkommer efter hela 13 års frånvaro. Förutom de är alla länder som tävlade år 2018, utom Azerbajdzjan och Israel, med och tävlar. Detta gör att både Australien och Kazakstan, vars TV-bolag bara är s.k. associerade medlemmar i EBU, är åter med och tävlar.

Årets Junior Eurovision avgörs i Gliwice-Silesia i Polen den 24:e november. Det är första gången som Polen anordnar Junior Eurovision.

 

Sångerskan Inger Berggren har avlidit

Sångerskan Inger Berggren, som bl.a. representerade Sverige i Eurovision 1962, har avlidit vid en ålder av 85 år. Hon somnade in natten till den 19:e juli, men det var först den 29:e juli som Ingers anhöriga bekräftade händelsen.

 

Vem var Inger Berggren?

Inger Berggren föddes den 23 februari 1934 i Stockholm. Hon inledde sin sångkarriär i Thore Swaneruds orkester och gjorde skivdebut 1952, men det var först under 1960-talet som karriären tog fart då man bland annat kunde se Inger delta i den svenska Eurovisionuttagningen.

År 1960 var första gången Inger Berggren deltog i Melodifestivalen, då hon framförde melodierna (som de kallades då) “Underbar, så underbar” och “Alla andra får varann”. Det var förvisso den senare versionen som vann svenska finalen men då i Östen Warnerbrings version och även om det senare blev Siw Malmkvist som fick tävla i Eurovisionen. Inger skulle istället få revansch två år senare då hennes version av melodin “Sol och vår” vann – och Inger fick tävla i Eurovision som det året ägde rum i Luxemburg. Totalt mötte Sverige 15 andra länder i den finalen och det blev slutligen en sjundeplats för “Sol och vår”. Lyssna gärna på Eurovisionbidraget i klippet ovanför.

Efter Eurovision 1962 fick Inger Berggren en hit på Svensktoppen med låten “Elisabeth serenade” som låg på listan i 33 veckor. Ett år senare kom nästa hit, med en egen version av låten Twist till menuett” som också tävlade i Melodifestivalen (men inte med Inger som artist). Inger var även kompositör till Melodifestivalsbidraget Vem frågar vinden” som tävlade med Towa Carsson som artist i festivalen 1967.

På 1970-talet satsade Inger på en karriär som musiklärare och hon medverkade även i filmerna Anderssonskans Kalle i busform (1973) och Sömnen (1984). Detta till trots fortsatte hon med musiken om än vid sidan om annat.

Anhöriga till Inger Berggren bekräftar till Sveriges Televisions Kulturnyheterna att hon somnade in natten till den 19:e juli 2019. Inger Berggren blev 85 år.

 


 

Kommentera