Officiellt: 19 länder deltar i Junior Eurovision 2019

JUNIOR EUROVISION 2019. Anmälningstiden har nu passerat för att länder att delta i 2019 års upplaga av Junior Eurovision, och efter sammanställning har EBU redovisat att totalt 19 länder visat intresse för att delta. År 2019 är det Polen som står värd för tävlingen, som hålls i Gliwice-Silesia den 24:e november.

 

Vilka länder deltar?

Följande 19 länder kommer att delta (de listas i bokstavsordning):

Albanien, Armenien, Australien, Frankrike, Georgien, Irland, Italien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Nordmakedonien, Polen (värdland), Portugal, Ryssland, Serbien, Spanien, Ukraina, Vitryssland och Wales.

 

2019 års deltagarlista innehåller inga debutanter, men däremot en comeback i form av Spanien. Det är första gången sedan år 2006 som de deltar i Juniortävlingen, och innan de hoppade av hann de få en rad topplaceringar inklusive en seger. Nu är de alltså tillbaka i tävlingen igen. Förutom de är alla länder som tävlade år 2018, utom Azerbajdzjan och Israel, med och tävlar.

Förutom de har Frankrike valt att delta för andra året på raken och dessutom är även Wales med igen efter sin debut 2018. Junior Eurovisions referensgrupp har även 2019 gett grönt ljus för ett deltagande för Australien och även för fjolårsdebuterande Kazakstan.

 

Fakta: Junior Eurovision 2019

Efter att Polen vunnit sin första Junior Eurovision år 2018 blev landets TV-bolag TVP tillfrågad om de ville stå värd 2019, vilket de tackade ja till. Beskedet kom i december 2018 och i mars 2019 kom även beskedet att tävlingen ska hållas i staden Gliwice (dock i samarbete med provinsen Schlesiens vojvodskap). Finalen hålls söndagen den 24:e november 2019.

I mitten av maj 2019 presenterades Share the Joy som sloganen för 2019 års Juniortävling.

Nu i skrivande stund är det få länder som gjort några artist- och bidragsval till tävlingen. Från och med augusti beräknas fler nationella uttagningar äga rum.

 

Sveriges frånvaro från Junior Eurovision fortsätter

Med deltagarlistan officiellt presenterad kan vi konstatera att Sverige uteblir återigen från deltagande i Junior Eurovision Song Contest.

Senast som Sverige deltog, med antingen SVT eller TV4 som kanal, var år 2014. Därefter har bägge kanalerna konstant tackat nej till att delta igen. Varför kanalerna inte velat delta igen 2019 har vi inga svar på och det är inte sagt om SVT eller TV4 kommer att sända programmet i november. Om de inte gör det kommer tv-tittare från Sverige istället får följa sändningen på annat håll.

 


 

Kommentera