Här är regelverket för Melodifestivalen 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Skriv ned 26:e augusti och 15:e september i kalendern – för det är mellan dessa dagar som antagningen till Melodifestivalen 2020 kommer att pågå! Inför antagningen har SVT nu offentliggjort regelverket för 2020 års tävling.

 

Några förutsättningar för 2020 års tävling

Melodifestivalen 2020 blir det 19:e upplagan i rad som kommer att utgöras om en längre turnering runt om i Sverige. Exakt hur många deltävlingar SVT beräknar att göra är i skrivande stund (juli 2019) oklart, men enligt regelverket som nu offentliggjorts kommer det återigen vara 28 bidrag som tävlar. Mer info om deltävlingar och städer lär dyka upp i ett senare skede (troligen i slutet av sommaren eller i början av hösten).

I vanlig ordning väljs startfältet ut från en nationell antagning och av SVT själva. Nu i juli har SVT offentliggjort regelverket i sin helhet, och vi presenterar de viktigast punkterna nedan. Har ni några frågor om detta så mejla dem till SVT-redaktionen på mello20@svt.se

 

Regelverket

Vem får skicka in bidrag?


Ni är varmt välkomna att skicka in så många bidrag som ni vill, så länge ni inte är anställd vid eller är uppdragsgivare till SVT under perioden augusti 2019-mars 2020. Annars är det fritt fram!

Ni får gärna samarbeta med utländska låtskrivare, så länge minst en (1) av er i låtskrivarteamet innehar svenskt medborgarskap.

SVT har ett önskemål om att minst halva startfältet ska bestå av bidrag gjorda av kvinnliga låtskrivare, alternativt i samarbete mellan både kvinnliga och manliga låtskrivare.

 

Vilka krav finns på bidragen?


Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk (ej plagiat) som aldrig tidigare offentliggjorts på någon offentlig plattform*, och framförallt inte före den 1:a september 2019**.

På scenen ska bidraget ska framföras under minst 2 minuter och som mest 3 minuter***.

Helt instrumentala bidrag godkänns inte. Sånginsatser ska förekomma, däremot är det inte sagt hur mycket.

 

* Kravet gäller både analoga som digitala plattformar, t.ex. konserter, sociala medier etc.

** SVT beslutar själva när bidragen får offentliggöras, vilket brukar ske efter att bidragen lämnat tävlingen eller när alla deltävlingar är avgjorda.

*** Bidrag som är kortare eller längre än detta kan skickas in, men måste då kunna arrangeras om till dess att tävlingen drar igång och absolut senast till Eurovision 2020 (ifall det är bidraget som ska representera Sverige).

 

Får artisten sjunga på vilket språk som helst?


Ja, språkvalet är fritt och du kan skicka in samma låt men i olika versioner utan att behöva tala om det för SVT.

Den språkversion ni väljer att skicka in kommer också att vara det språk låten framförs på vid en eventuell tävlan i Melodifestivalen 2020, om inte SVT bestämt något annat.

Även om många låtar troligen kommer att framföras på t.ex. engelska i tävlingen är SVT:s målsättning att omkring tio bidrag (fler/färre) kommer att framföras på svenska.

 

Artistvalet


För att vara tävlande artist måste du vara 16 år eller äldre, dvs. senast varit född i maj 2004 eller tidigare. Det finns däremot ingen övre åldersgräns.

Den artist som sjunger på bidragets demo ska vara beredd att ställa upp som artist i Melodifestivalen om SVT önskar så.

Samtidigt är det ingen självklarhet att demoartisten är ert bidrags artist i slutändan, utan det kan lika gärna bli någon annan som SVT vill ha med.

Om ert/era bidrag tar sig till tävlingen kommer ni tillsammans med SVT få bestämma artistvalet till bidraget. Ert val är däremot inte självskrivet eftersom att det är SVT som till sist har vetorätt i frågan.

Notera att detta gäller också i fallet att det är ert bidrag som står som vinnare i Melodifestivalen och som därmed ska representera Sverige i Eurovision Song Contest 2020.

 

Extraregler (som bara gäller i Melodifestivalen)


SVT har även år 2020 utökade regler gällande scenframträdandet. Detta innebär:

– Att ni kan vara som mest åtta (8) personer på scenen (inkl. live-körsångare och dansare).

– Förinspelad körsång är tillåten (även om all huvudsång måste ske live).

– Ha ett live-instrument på scenen. Detta måste dock godkännas av SVT först.

Skulle något/några eller samtliga av dessa utökade regler förekomma i ert bidrag så ställer SVT som motkrav att bidraget ska kunna arrangeras om utan att påverkas negativt till en eventuell tävlan i Eurovision 2020. Detta helt enkelt för att EBU, som arrangerar Eurovisionen, inte tillåter något av dessa tre extraregler.

 

Avslutningsvis


Slutligen vill vi även passa på att tipsa er som vill skicka in bidrag till Melodifestivalen 2020 att ni noggrant läser igenom sektionerna om upphovsrätt och övriga villkor. Framförallt eftersom det är SVT som har all beslutsrätt i tävlingen.

 


 

Kommentera