Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Danmark 2014

Inför ESC Danmark 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Danmark hade startnummer 13 av 16 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • DR

 • Deltagandeår:
 • 45:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1957

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (9:e plats i finalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1963, 2000 & 2013)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2007)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Dansk Melodi Grand Prix 2015


Danmark har haft många bra låtar med under årens lopp. 1989 ställde Birth Kjœr upp med låten ”Vi Maler Byen Rød” Låten tog Danmark upp på en tredje plats. Tommy Seebach är en av Danmarks populäraste euovision-deltagare och han har tävlat hela tre gånger i ESC. Första gången var 1979 med låten ”Disco Tango”. Låten slutade på en 6:e plats. 1993 ställde Tommy upp för tredje gången med låten ”Under Stjernerne På Himlen”. Låten slutade dock först på 22:a plats…

 

Vem tävlade för Danmark 2015?

ANTI SOCIAL MEDIA är en musikgrupp från Danmark som formellt bildades i December 2014. Framträdandet i Dansk Melodi Grand Prix 2015 var deras första större scenframträdande de gjort som grupp, även om gruppmedlemmarna individuellt har bred musikalisk erfarenhet. Gruppen består av Philip Thornhill – sång (19 år, från Fredericia), Nikolaj Toth Andersen – gitarr (19 år, från Køge), David Rønne Vang – bas (25 år, från Köpenhamn) och Emil Vissing Christiensen – trummor (24 år, från Köpenhamn).

Gruppen fördes samman av låtförfattarna Remee (Mikkel Johan Imer Sigvardt) och Chief1 (Lars Pedersen) – två av Danmarks mest framgångsrika låtförfattare, som bland annat producerat låtar för Ace of Base, Sanne Salomonsen, Outlandish och Safari Duo. I Eurovisionsammanhang är paret dock mest kända för att 1997 års danska bidrag ”Stemmen i mit liv” med Kølig Kaj, samt 2012 års danska bidrag ”Should’ve Known Better” med Soluna Samay. Årets bidrag skrev de dock redan 2005, men först förra året hittade de en passande sångare för låten: Philip Thornhill. Med hjälp från olika kontakter kunde de även hitta de tre andra bandmedlemmarna, varpå gruppen formellt kunde bildas i under senhösten 2014.

Inspelningen av ”The Way You Are” blev således bandets första spelning tillsammans och har sedan dess enbart hunnit med några mindre spelningar innan framförandet i DMGP. Namnet ”Anti Social Media” har bandet hämtat från det ironiska faktum att samtliga medlemmar är flitiga användare av sociala medier, men i övrigt inte tycker om att vara sociala.

Så här såg Danmarks musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Danmark och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Danskarna hade ett stort år 2014, då Köpenhamn för tredje gången arrangerade Eurovision och då blev Nordens mesta Eurovisionsstad. Nu blev inte den danska produktion så där värst lyckad, iallafall inte utanför det som syntes på TV. Medan produktionskostnaderna skenade till absurda nivåer, fick man stryka vissa programpunkter som under genrepen ansågs ”för konstiga”. Den danska hedern tog sig en törn av alla dessa missar, även om många tittare nog uppskattade det slutliga programmet.

Det danska bidraget till Wien utsågs inte i nedmonterade B&W-hallarna, utan i Ålborg och Gigantium arenan, en arena som mycket väl kunde ha arrangerat Eurovision ifjol eftersom den både var stor nog och de facto byggd. Att danskarna trots det valde att bygga en helt ny arena för dyra pengar är fortfarande ett mysterium. Nåja. Vann gjorde iallafall gruppen Anti Social Media som faktiskt grundades enbart för att tävla i Danska Melodi Grand Prix. De lyckades i och med vinsten slå ett antal svenskskrivna bidrag, bland annat ett av Thomas G:son och ett av Marcos Ubeda (som skrev Never Let It Go med Afro-Dite 2002). I vanlig ordning är det danska bidraget ett enda långt lyckopiller som inte mer än måttligt anspelar på Beatles. Detta verkar vara den enda typen av musik som danskarna kan producera, och hittills har man ju lyckats överkomligt i Eurovision. Däremot är det tveksamt om det räcker särskilt långt i år. Visserligen är man givna i finalen, då detta är ett välkommet glatt upptempoinslag efter en lång rad fredsballader. Men detta är inte en vinnarlåt, även om det är trallvänligt, minnesvärt och glatt. I slutändan blir det mest bara fyra killar som sjunger Beatles – vilket vi av erfarenhet härifrån Sverige (1977) kan säga inte är en bra idé…Åh vad jag älskar detta! Det är tuggummipop, det är boyband, det är fantastiskt! Äntligen! Lite som JTR i Mellon, fast mycket bättre. Danmark har ju till och med varit först på min topplista i något skede, så det är väl ganska klart vad jag tycker om de!Det svänger om Danmark i år och det är lite reklamjingel över låten. Coca-cola eller Pepsi borde ringa upp och fråga om de kan ta låten till deras nästa reklam, där passar den perfekt. Det är ingen superlåt som kommer ta hem hela tävlingen utan en låt som kommer hamna någonstans mellan plats 13-23 och snabbt glömmas bort.En trallvänlig låt som man kan lätt slukas med i. Men jag får inte ut något av det. Jag får ingen speciell känsla av den här låten eller den här typen av musik. Det är rätt platt egentligen. Men i sammanhanget så kan det sticka ut.Nej, det här går inte hem hos mig. Det känns som ett urtrist uppträdande på någon skolavslutning. Bra refräng dock men när den väl går igång önskar man bara att låten var slut.Danskarna ställer upp med en trallvänlig, Beatles-inspirerad låt. Sorry, men jag håller fullkomligt med Hollac16 i hans analys om vårt grannland, Danmark. Urtrist är rätta ordet. En fruktansvärt repetitiv och tråkig låt rakt igenom. Det blir ingen dansk seger i Wien, men visst tar de sig till finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen