globen_repetitionsblogg

Foto & grafik: ESC-Panelen.

Inför ESC 2016 rapporterade ESC-Panelen om de repetitioner som skedde i Globen under vecka 18. Då vi ej befann oss på plats i arenan eller presscentret kom våra uppdateringar att ske när EBU släppte sina videoklipp på YouTube.

Varje land fick under vecka 18 två tillfällen att repetera på scenen. De första fyra dagarna (måndag 2 maj till torsdag 5 maj) repeterade semifinalländerna första gången samt så gjorde även Sverige sin första repetition denna dag. De två följande dagarna (fredag 6 maj och lördag 7 maj) gjorde sedan resterande Big Five-länder sina första repetitioner samt så repeterade alla semifinalländer en gång till. Söndagen den 8 maj, timmarna innan ESC-invigningen hölls, repeterade samtliga 6 direktkvalificerade länder en gång till.

 

Schematider

Första repetitionsomgången

Arenan var då stängd för ackrediterad press och fans som följer repetitionerna från presscentret.

 • 2 maj: Bidrag med startnummer 1-9 i semifinal 1.
 • 3 maj: Bidrag med startnummer 10-18 i semifinal 1, samt värdlandet Sverige.
 • 4 maj: Bidrag med startnummer 1-10 i semifinal 2.
 • 5 maj: Bidrag med startnummer 11-18 i semifinal 2.

 

Andra repetitionsomgången

Arenan var då öppen för ackrediterad press och fans, undantaget Big Five-repetitionerna den 6:e och 7:e maj som följde samma regler som för semifinalländerna i första vändan.

 • 6 maj: Samtliga bidrag i första semifinalen repeterade under samma dag, samt så gjorde Frankrike & Spanien sin första repetition.
 • 7 maj: Samtliga bidrag i andra semifinalen repeterade under samma dag, samt så gjorde Tyskland, Italien & Storbritannien sin första repetition.
 • 8 maj: Samtliga direktkvalificerade länder repeterade igen.

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 7

Publicerat 8 maj 2016

Samtliga semifinalister har nu fått repetera två gånger i Globen, och alla direktkvalificerade har fått repetera en gång. Således har det blivit dags att avsluta repetitionsveckan 2016 med att låta de 6 direktkvalificerade länderna att repetera en sista gång inför sändningsveckan nästa vecka. Under kvällen när invigningen hålls får även Big Five-länderna lotta semifinalhalvor.

Under söndagen repeterade således alla 6 direktkvalificerade bidrag, och precis som för semifinalisternas andra repetition nu gavs kortare tid på scenen: endast 20 minuter per land. Cirka 45 minuter efter varje lands framträdande hölls en presskonferens i presscentret som pågick i 20 minuter. Dagens rep kördes under eftermiddagen då dagen först inleddes med en presskonferens med programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede.

Notera att de direktkvalificerade länderna repeterade enligt ordning för vilken semifinal de blev tilldelade vid lottningen i januari: länder som extraröstar + uppträder i första semifinalen repeterade före breaket och länderna som extraröstar + uppträder i andra semifinalen repeterade efter breaket.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Denna gång är smygklippen som släpps cirka en minut långa, dock filmade från publikvy.

 

sweden_smallSverige: Frans – ”If I Were Sorry”

Frans framför klockrent sin låt under repetitionen. I övrigt ser hans bidrag väldigt lika ut som det gjorde i Melodifestivalen, han har så gott som samma kläder på sig, den vita t-skjortan och en ljusbrun läderjacka ovanpå det. Ljusväggen bakom honom har blivit lite större nu i Globen, men konceptet är samma. Han står vid sitt mikrofonstativ ensam på scenen då han framför ”If I Were Sorry”

Se video från Sveriges andra repetition

Se video från Sveriges andra presskonferens

 

france_smallFrankrike: Amir – ”J’ai cherché”

Amir framför sin låt med lite darr på rösten av något skäl, och han sätter kanske inte precis alla de viktigaste tonerna, och i videon ser man klart i vilket skede han tycker att det går mindre bra. Temat för ljuset är ljusrött/pink/rosa, och avslutas med ljus i de franska färgerna. Bakgrundens grafik är stundvis mörkblå med en stjärnhimmel, och stundvis blickar från rymden, med diverse planeter och grejer. Mot slutet blir även grafiken lila/rosa. Amir uppträder i en vinröd kostym, med en vit underskjorta.

Se video från Frankrikes andra repetition

Se video från Sveriges andra presskonferens

 

spain_smallSpanien: Barei – ”Say Yay!”

Den energiske Barei uppträder i en lö, men relativt kort, guldfärgad klänning, och ett riktigt tillrufsat hår. Med sig på scenen har hon fyra stycken dansare, som är klädda i ´långa svarta skjortor. Ljuset är ljusblått och grafiken detsamma. Mot slutet av framträdandet flyttar sig Barei ut på scenens catwalk, där hon även förevisar sin omtalade dans med fötterna. Ett riktigt energipiller, som sätter så gott som alla toner klockrent!

Se video från Spaniens andra repetition

Se video från Spaniens andra presskonferens

 

germany_smallTyskland: Jamie-Lee Kriewitz – ”Ghost”

Jamie-Lee uppträder i rätt så lika kläder som hon vann med hemma i Tyskland, och varför nu skrota ett vinnande koncept. Med sig på scenen har hon en liten bakgrundskör, som är gömd bakom ett par träd, så i princip uppträder hon ensam på scenen. Scenen är rätt så mörklagd, grafiken i bakgrunden är lila-inspirerad, och förutom de nakna träden så har hon även gröna laserstrålar som lyser kors och tvärs i bakgrunden. På sig har hon alltså en Kawaii-inspirerad kort, blå klänning, med något slags huvudbonad upptill.

Se video från Tysklands andra repetition

Se video från Tysklands andra presskonferens

 

italy_smallItalien: Francesca Michielin – ”No Degree Of Separation”

Francesca står ensam på scenen, den här gången iförd en jumpsuit, men inte samma som under den första repetitionen. Det här leder såklart till att vi i det här skedet inte vet vad hon verkligen kommer ha på sig under finalen. Den här jumpsuiten är svart, med mönster urklippt. Hon står i en trädgårdsliknande miljö, med en del ballonger och blommor på scenen, och ett stort, grönt träd i bakgrunden. I slutet grabbar hon tag i ett växande frö från en ställning på scenen. På sitt mikrofonstativ har hon hängande tygdelar i olika färger.

Se video från Italiens andra repetition

 

uk_smallStorbritannien: Joe & Jake – ”You’re Not Alone”

De två killarna, Joe och Jake är klädda i svarta byxor och svarta läderjackor. En av killarna har en gitarr med sig som han stundvis spelar på. Noterbart är att den falsksång som vi fick ta del av från den första repetitionen nu är borta, och de två killarna sjunger och låter betydligt bättre nu. Med sig på scenen har de två stycken trummisar, uppställda på varsitt ”podium”. I refrängen innehåller bakgrundsgrafiken bilder på kompisgäng, troligtvis tagna med en mobilkamera. I övrigt är det mycket ljusrött i ljusvärlden.

Se video från Storbritanniens andra repetition

Se video från Storbritanniens andra presskonferens

 

I och med det här har nu samtliga länder och deltagare repeterat två gånger på scenen, och repetitionsbloggen är härmed avslutad. Det nästa som står framför deltagarna är tre stycken genrep inför sin semifinal följt av tre genrep inför finalen.

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 6

Publicerat 7 maj 2016

Under söndagen avslutades repetitionerna för semifinalländerna, då de 18 länder som tävlar i den andra semifinalen fick göra sin andra repetition i Globen. Inför detta kom dock de tre sista länderna i Big Five att göra sin första repetition, och därför var arenan stängd för alla utom produktionen fram till efter lunch.

Under lördagen repeterade således alla bidrag i semi 2 igen, och men nu med kortare tid på scenen: endast 20 minuter per land. Cirka 45 minuter efter varje lands framträdande hölls en presskonferens i presscentret som pågick i 20 minuter. Repetitionerna var under förmiddagen stängd för alla utom produktionen, och detta för att de tre återstående länderna i Big Five (Tyskland, Italien och Storbritannien) fick göra sin första scenrepetition. När dessa var över togs en paus varpå arenan öppnades för ackrediterad press och fans.

För de tre direktkvalificerade länderna gällde samma regler som för semifinalländerna. Det vill säga, vid detta första repetitionstillfälle hade de vardera 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Denna gång var smygklippen som släpptes cirka en minut långa, dock filmade från publikvy. För de direktkvalificerade länderna som gjorde sin första repetition gällde dock smygklipp på ca 30 sekunder.

 

germany_smallTyskland: Jamie-Lee Kriewitz – ”Ghost”

Dagens tre första repetitioner, Tyskland, Italien och Storbritannien är alla Big Five-länder, vilket betyder att de är alla direktkvalificerade till finalen. Detta är även deras första repetitioner i arenan, och därför släpper EBU endast korta, 30 sekunders klipp från arenan. Först ut idag är Tyskland, och Jamie ser ut att framföra sitt nummer i en så gott som likadan klädsel som hon hade på sig i den nationella uttagningen. Scenens grafik gå i lila toner, och bakom ett par nakna träd står det fyra tycken svartklädda körare.

Se video från Tysklands första repetition

Se video från Tysklands första presskonferens

 

italy_smallItalien: Francesca Michielin – ”No Degree Of Separation”

Francesca står i sitt nummer ensam på scenen i en vit t-skjorta och en guldaktig jumpsuit, mitt i ett hav av någots som kanske är frukter och blommer. Återigen gör videons vinkel det lite svårt att avgöra vad det är på scenen. I bakgrunden på LED-skärmarna har hon en stjärnhimmel med stjärnor i olika storelkar och former. Francesca sjunger riktigt rent och fint, vilket gör att den annars lite tråkiga låten lyfter lite då man ser den på scen.

Se video från Italiens första repetition

Se video från Italiens första presskonferens

 

uk_smallStorbritannien: Joe & Jake – ”You’re Not Alone”

I och med Joes och Jakes repetition så har nu samtliga artister repat åtminstone en gång på scenen i Globen! En av killarna spelar gitarr i duon, och dessutom har de med sig inte bara en, utan två trummisar med varsitt trumset. Faktumet att en av killarna sjunger ohjälpligt falskt i det här skedet är ju tråkigt att konstatera, men det är samtidigt inte möjligt att missa. I grafiken dyker det under refrängen upp en hel del bilder som ser ut att vara tagna med mobilkameran, på dem och deras kompisar.

Se video från Storbritanniens första repetition

Se video från Storbritanniens första presskonferens

 

latvia_smallLettland: Justs – ”Heartbeat”

Nu börjar de tävlande från semifinal 2 repetera, och det betyder att det blir dags för deras andra repetition på scenen i Globen. Det betyder också att EBU släpper längre klipp av deras repetitioner. Justs är ensam på scenen i en rätt så mörk utstyrsel, beståendes av svarta jeans, en mörkröd t-skjorta och en svart läderrock. Ljusshowen är till färgen blå. Det finns otroligt mycket energi i hans framträdande, något som säkert kommer behövas för att öppna den andra semifinalen på torsdag kväll.

Se video från Lettlands andra repetition

Se video från Lettlands andra presskonferens

 

poland_smallPolen: Michał Szpak – ”Color Of Your Life”

Michał är klädd i en röd, lång rock, som matchar ljuset på scenen under refrängen. I byxväg har han svarta byxor, och under den röda kappan har han en svart skjorta. Med sig på scenen har han en pianist och en cellist, som sitter på hans vänstra sida, samt en uppsättning violinister, som står gömda lite längre bak på scenen. Bakgrundens grafik lyfter fram nyckelord i refrängen. Dessutom har han, mitt på scenen, med sig något som ur den här vinkeln ser ut som en enorm sten.

Se video från Polens andra repetition

Se video från Polens andra presskonferens

 

switzerland_smallSchweiz: Rykka – ”The Last Of Our Kind”

Rykka med sitt blåskiftande hår står i vindsvallet med en klänning med svart övredel och blåskiftande, genomskinlig underdel, en färg som mycket väl matchar håret. Rykka är ensam på scenen, och sjunger sin låt med stark ögonkontakt med kameran. Bakgrunden är i det här fallet vattenblå, med vattenliknande effekter blandat med en himmel med stjärnor. Sång är verkligen Rykkas starka sida, och sången levererar hen felfritt på scenen.

Se video från Schweiz andra repetition

Se video från Schweiz andra presskonferens

 

israel_smallIsrael: Hovi Star – ”Made of Stars”

Hovi Star framför sitt bidrag iklädd en svart kostym, med en glittrande svart skjorta under kostymrocken. Med sig på scenen har Hovi två stycken dansare som snurrar runt i en sådan där ring, jag tror du måste se videon för att förstå. Förutom dem så har han även med sig ett glittrande svart mikrofonstativ, och även hans mikrofon har fått ett glittrande ”täcke”. Vid sångens absoluta höjdpunkt kommer det ett eldregn, och samtidigt blir Hovi lämnad ensam på scenen. De allra högsta tonerna låter det som om han kanske inte helt skulle sätta på plats, men det finns ju ännu tid att finslipa detaljer. Bakgrunden är, mycket förväntat, en stjärnhimmel.

Se video från Israels andra repetition

Se video från Israels andra presskonferens

 

belarus_smallVitryssland: Ivan – ”Help You Fly”

Ivan tar verkligen Måns-effekten till en ny nivå då han uppträder tillsammans med hologram av både honom själv och diverse vargar och andra kreaturer. Återigen så är repetitionsvideons bildvinkel inte den bästa, och vissa av specialeffekterna går förbi för oss som tittar på den här videon, men då det kommer till TV-sändningen kommer det säkert att se betydligt bättre ut. Ivan är klädd i en naturvit kappa, med samma färgs byxor och underskjorta, och bortsett från hologrammen så framför han numret ensam på scenen. Ljusshowen byter färg otaliga gånger, men huvudsakligen är det blått och rött som gäller. Trots att Ivan stundvis uppvisat rejält med falsksång så tycks han ha lämnat den hemma i Vitryssland, för i den här videon hör man, överraskande nog, endast ren sång.

Se video från Vitrysslands andra repetition

Se video från Vitrysslands andra presskonferens

 

serbia_smallSerbien: Sanja Vučič ZAA – ”Goodbye (Shelter)”

Sanja, är klädd i en svart klänning med läderinslag på olika delar av hennes överkropp. Ljusshowen och bakgrundens grafik går i rött. Med sig på scenen har hon fyra stycken kvinnliga bakgrundsångare, klädda i klänningar med olika grader av läderinslag. I grafiken framställs dessutom ett antal ansikten. Till en början har Sanja med sig en dansare på scenen, men till den sista refrängen försvinner han ur bild.

Se video från Serbiens andra repetition

Se video från Serbiens andra presskonferens

 

ireland_smallIrland: Nicky Byrne – ”Sunlight”

Det första som slår tittaren av Nick Byrnes andra repetitionsvideo är att han sjunger aningen falskt, något som han inte tidigare visat tendens av. Med sig på scenen har han, ur den synvinkel videon ger oss, i alla fall en trummis, men högst troligen har han även med sig resten av sitt band. Han själv är klädd i svarta jeans och en läderjacka med mocka-inslag. Scenens grafik är huvudsakligen röd, trots att den under versen blir lite mörkare och samtidigt lite blåaktig.

Se video från Irlands andra repeptition

Se video från Irlands andra presskonferens

 

macedonia_smallMakedonien: Kaliopi – ”Dona”

Kaliopi har med sig en bakgrundskör på fyra kvinnor som är placerat längst bak på den rätt så mörka scenen. Själv är hon klädd i en svart lång klänning med vita inslag på framsidan. LED-skärmarna är till en början släckta, men till andra refrängen blir grafiken röd i bakgrunden. Ljussättningen är stundvis aningen rosa-skiftande, med lampor ut mot publiken. Överraskande är att Kaliopi i slutet av videon har lite svårt att träffa de allra högsta tonerna, något hon inte annars har visat brist på tidigare.

Se video från Makedoniens andra repetition

Se video från Makedoniens andra presskonferens

 

lithuania_smallLitauen: Donny Montell – ”I’ve Been Waiting For This Night”

Donny Montell kör på säkra kort och befinner sig i alla fall som vi kan se i minutklippet själv på scenen. Dock fyller kören i de höga tonerna på slutet samt när Donny mot sista refrängen gör en riktig kickspark och voltar ett varv genom rök. Det skulle kunna vara häftigt, men detta måste Donny öva mer på för som det ser ut just nu tappar han texten precis efter volten. I övrigt är det intressant att ett för övrigt dansant nummer verkar bli väldigt stillastående.

Se video från Litauens andra repetition

Se video från Litauens andra presskonferens

 

australia_smallAustralien: Dami Im – ”Sound Of Silence”

Dami inleder numret sittandes på ett podium med en mörkblå bakgrund. Hon förbli sittandes ända fram till slutet av låten då hon reser sig upp (i alla fall från föregående repetitionen). Vi får i klippet endast se Dami inzoomad så vad som sker runtomkring henne får vi alltså se först live i programmet. Vi kan dock tillägga att Dami har på sig en väldigt fin designad klänning.

Se video från Australiens andra repetition

Se video från Australiens andra presskonferens

 

slovenia_smallSlovenien: ManuElla”Blue and Red”

ManuElla lämnar fortfarande synliga kören hemma och står ensam på scenen, sångmässigt. Med sig har hon en halvnaken dansare som svingar runt henne och gör akrobatiska konster. Numret går annars i mörka färger men scenen lyser upp i vitt ljus runt ManuElla och hennes vita klänning.

Se video från Sloveniens andra repetition

Se video från Sloveniens andra presskonferens

 

Bulgarien: Poli Genova – ”If Love Was A Crime”

Poli har kvar sin lysande klänning och man utnyttjar bakgrundsskärmen till att lägga in dansare där istället för på scenen. På så sätt får man in fler än 6 personer på scenen. Poli känns kaxig på scenen men med glimten i ögonen. I slutet av numret kommer kören ut på scenen som består av fem personer. Kan bli riktigt snyggt live.

Se video från Bulgariens andra repetition

Se video från Bulgariens andra presskonferens

 

denmark_smallDanmark: Lighthouse X – ”Soldiers of Love”

Som vi tidigare skrivit så har Danmarks representant Lighthouse X (ten) inte gjort så många förändringar från deras nationella framträdande i vintras. Låten inleds med att de första tonerna är scenen mörklagd, men när sången inleds tänds scenen upp. Grabbarna står annars på en rad med upplysta mikrofonstativ, men får efter första refrängen mer feeling och lämnar en efter en mikrofonstativen till förmån för att free-lansa lite om man kan uttrycka sig så. Blåa streck syns på bakgrundsskärmen.

Se video från Danmarks andra repetition

Se video från Danmarks andra presskonferens

 

Ukraina: Jamala – ”1944”

Ukrainska Jamala har precis som Danmark inte gjort så mycket ändringar i sitt nummer från nationella finalen, mer än att hon valt att sätta på sig en blå klänning och att hon inte längre är lika upplyst som tidigare. Bakgrunden med dess mörker innehåller visa röd-orangea segment som nog ska föreställa en slags sol. Jamala sjunger bra och utnyttjar verkligen sin röstkapacitet till max. Oavsett vilket budskap hon än vill få fram kan detta nog bli en farlig finalist.

Se video från Ukrainas andra repetition

Se video från Ukrainas andra presskonferens

 

norway_smallNorge: Agnete”Icebreaker”

Som tidigare meddelat har Agnete fortsatt ställa in alla andra event utom sina repetitioner och liveframträdanden, inget undantag idag. Agnete har heller inte gjort så mycket förändringar i sitt nummer, utan står själv på scenen undantaget för en dansare i bakgrunden. Hon sjunger bra och sitter det snyggt på torsdag så kan detta nog bli ganska bra. Låtskrivaren Gabriel Alares, som även står bakom Moldaviens bidrag, kommer köra bakom Agnete.

Se video från Norges andra repetition

Se video från Norges andra presskonferens – ska tilläggas: under ledning av delegationschefen Stig Karlsen (Agnete närvarade alltså ej)

 

georgia_smallGeorgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – ”Midnight Gold”

Georgien satsar på den klassiska banduppställningen och i inledningen av numret verkar inget vara konstigt eller som avviker från mallen. Bakgrundsväggen går i olika geometriska figurer i blått och rosa som skiftar i storlek och form. I EBU:s klipp får vi bara se början av numret så vi kan bara ana vad vi får höra och se i slutet.

Se video från Georgiens andra repetition

Se video från Georgiens andra presskonferens

 

albania_smallAlbanien: Eneda Tarifa – ”Fairytale”

Enada kör på liknande stilar som gjorts idag, dvs. väldigt stillastående. Idag har hon dock på sig en guldaktig klänning som lyser upp till bakgrunden. Videon är väldigt inzommad på just henne men i bakgrunden syns en kör som bidrar mycket i refrängen.

Se video från Albaniens andra repetition

Se video från Albaniens andra presskonferens

 

belgium_smallBelgien: Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”

Sist ut att repetera för dagen är Belgien vars artist Laura inte är den som står still ett dugg. Nej här är det mycket dans i sången. Laura omges av en kör i vita kostymer som i takt till henne gör olika moves. Kören växlar att stå bakom henne och i bakgrunden vid mikrofonstativ. Scenen går nu i som en slags teaterdekor eller cirkusaktig belysning med brun- och gulaktiga toner. Laura går som sagt sist ut i semifinalen och gör det med ett mycket dansant nummer.

Se video från Belgiens andra repetition

Se video från Belgiens andra presskonferens

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 5

Publicerat 6 maj 2016

Under fredagen fick samtliga 18 länder som tävlar i den första semifinalen göra sin andra repetition i Globen. Dessutom fick vi att se Frankrikes och Spaniens första repetition vilka gick ut sist under kvällen.

Under fredagen repeterade således alla bidrag i semi 1 igen, men nu gavs kortare tid på scenen: endast 20 minuter per land. Cirka 45 minuter efter varje lands framträdande hölls en presskonferens i presscentret som pågick i 20 minuter. Repetitionerna var från idag öppna för presskåren och fans med ackreditering F1 i arenan, vilket repetitionerna tidigare under veckan ej har varit. Dock när Frankrike och Spanien repeterade så hölls arenan återigen stängd medan repetitionerna pågick.

För Frankrike och Spanien gällde istället samma regler som för semifinalländerna. Det vill säga, vid detta första repetitionstillfälle hade de vardera 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 • 09:00-09:20 – Finland: Sandhja Sing It Away
 • 09:25-09:45 – Grekland: Argo – Utopian Land
 • 09:50-10:10 – Moldavien: Lidia IsacFalling Stars
 • 10:15-10:35 – Ungern: Freddie Pioneer
 • 10:40-11:00 – Kroatien: Nina Kraljić – Lighthouse
 • 11:05-11:25 – Nederländerna: Douwe Bob – Slow Down
 • LUNCH
 • 12:30-12:50 – Armenien: Iveta Mukuchyan – LoveWave
 • 12:55-13:15 – San Marino: Serhat – I Didn’t Know
 • 13:20-13:40 – Ryssland: Sergey Lazarev – You are the only one
 • 13:45-14:05 – Tjeckien: Gabriela Gunčíková – I Stand
 • 14:10-14:30 – Cypern: Minus One – Alter Ego
 • 14:35-14:55 – Österrike: Zoë – Loin d’ici
 • BREAK
 • 15:20-15:40 – Estland: Jüri PootsmannPlay
 • 15:45-16:05 – Azerbajdzjan: Samra – Miracle
 • 16:10-16:30 – Montenegro: Highway – The Real Thing
 • 16:35-16:55 – Island: Greta Salóme – Hear Them Calling
 • 17:00-17:20 – Bosnien och Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav je
 • 17:25-17:45 – Malta: Ira Losco – Walk On Water
 • MIDDAG
 • 18:55-19:25 – Frankrike: Amir – J’ai cherché
 • 19:35-20:05 – Spanien: Barei – Say Yay!

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Denna gång var smygklippen som släpptes cirka en minut långa, dock filmade från publikvy. För de direktkvalificerade länderna som gjorde sin första repetition gällde dock smygklipp på ca 30 sekunder.

 

finland_smallFinland: Sandhja – ”Sing it away”

Som vi redan efter första repetitionen kunde konstatera i vår repblogg, så verkar det som om Sandhja kör med samma färgtema som i den finsk uttagningen UMK. Dessutom har Sandhja på sig samma kläder som under första repet, vilket kanske tyder på att det är hennes riktiga scenkläder. Överlag så har Sandhja som vanligt en rejäl dos energi, trots att det fortfarande bara är repetitioner som gäller.

Se video från Finlands andra repetition

Se videon från Finlands presskonferens

 

 

greece_smallGrekland: Argo – ”Utopian land”

I den här video ser vi att Grekland tänkt sig uppträda i vita skjortor och påsiga, ljusbruna byxor. Det undeliga, inhemska instrumentet har fått en plats i scenshowen, och även den obligatoriska Eurovisionstrumman är med i dansen. Bildvinkeln i del här video är inte särskilt bra, ur tittarens åsikt.

Se video från Greklands andra repetition

Se videon från Greklands presskonferens

 

moldova_smallMoldavien: Lidia Isac – ”Falling Stars”

I det mycket blåa numret sjunger Lidia Isac iklädd en klänning med mycket blåaktiga, stora pljetter. Under numret dansar hon turvis med killen som springer omringad med steadycam, och med en mycket stor astronaut, klädd i en silvrig rymddräkt. Scenljuset och scenens grafik går genom låtens gång i både blått och vitt.

Se videon från Moldaviens andra repetition

Se videon från Moldaviens presskonferens

 

hungary_smallUngern: Freddie – ”Pioneer”

Rött är temat Ungern och Freddie satsar på fullt ut! Tillsammans med sina tre bakgrundssångare som,enligt mig , känns mycket vardagligt klädda, sjunger de sången på den vänstra scenhalvan. Den högra halvan är reserverad åt den mycket energiske dansar-trummaren, så även här får vi njuta av den mytomspunne Eurovisionstrumman.

Se videon från Ungerns andra repetition

Se video från Ungerns presskonferens

 

 

croatia_smallKroatien: Nina Kraljić – ”Lighthouse”

Nina inleder numret ensam på scenen i sin maffigt enorma klänning, med allmänt rätt så mörk ljussättning. Ungefär halvvägs in i numret dyker det upp skumma, svartklädda typer, som helt fräckt rycker av henne halva klänningen. Mitt i allt står hon i en helt ny kreation, med en massa delar flaxandes till takt av vindmaskinen.

Se videon från Kroatiens andra repetition

Se videon från Kroatiens presskonferens

 

netherlands_smallNederländerna: Douwe Bob – ”Slow Down”

I sin lila kostym spelar frontfiguren gitarr samtidigt som han sjunger sittandes på en pall. Country-roadtrip-låten ackompanjeras av bakgrundsgrafiken som är lite lila-brunskiftande, och ut e bandet är det främst sångaren som får allas uppmärksamhet. Mitt i ställer han sig upp och vandrar vidare till ett annat mikrofonstativ, och står där under resten av låten.

Se videon från Nederländernas andra repetition

Se video från Nederländernas presskonferens

 

 

armenia_smallArmenien: Iveta Mukuchyan – ”LoveWave”

Iveta framför sitt stycke ensam på scenen, iklädd något som främst ser ut som en plastig, spänd simdräkt. I det mörka, blåskiftande numret är det alltså bara Iveta på scenen, ackompanjerad av en enorm vindmaskinsfläkt.

Se videon från Armeniens andra repetition

Se videon från Armeniens presskonferens

 

sanmarino_smallSan Marino: Serhat – ”I didn’t know”

Serhat känns kolugn på scenen där han står i sin vinröda kostym och matchande hatt, emellan fem stycken bakgrundssångar-/dansar-tjejer klädda i tajta silverdresser. Grafiken i bakgrunden föreställer troligtvis stjärnor och pengar som regnar ner över scenen, men ur den vinkeln videon är filmad är det aningen svårt att säga. I slutet ryker även hatten av huvudet, och klippet avslutas med ett tack av Serhat, följt av att han slänger iväg sin hatt.

Se videon från San Marinos andra repetition

Se videon från San Marinos presskonferens

 

russia_smallRyssland: Sergey Lazarev – ”You are the only one”

Rysslands hela första repetition läckte i ett tidigt skede ut på Youtube, och i skrivande stund ligger det klippet fortfarande ute. Otroligt vinsstippade Ryssland kör fullt ut med Månseffekten, men med en liten Ryssland-växel ilagd. Inte bara dansar han framför en stor projicerad vägg, han både klättrar och ligger på väggen under showens gång. Noterbart är kanske att Sergey sjunger snäppet renare nu än under det första repet.

Se videon från Rysslands andra repetition

Se videon från Rysslands presskonferens

 

Tjeckien: Gabriela Gunčíková – ”I Stand”

Gabrielas vita klänning skiftar i ljusröd, på grund av ljussättningen, något som nog säkert är helt planerat. Ensam står hon i en mycket elegant dress med ett enormt halssmycke på scenen och framför sin starka power-ballad. I bakgrunden skiftar olika variationer av ljusare och mörkare pink, svart och vitt.

Se videon från Tjeckiens andra repetition

Se videon från Tjeckiens presskonferens

 

cyprus_smallCypern: Minus One – ”Alter Ego”

Minus One har en ljusshow i refrängen som aningen påminner om Finlands Softengine i Köpenhamn 2014, med mycket lampor riktat ut mot publiken. På scenen står stora delar av bandet mer eller mindre instängda i stora burar, medan sångaren står i mitten, fri från bur. Scengrafiken varierar mellan vitt och rött.

Se videon från Cyperns andra repetition

Se videon från Cyperns presskonferens

 

austria_smallÖsterrike: Zoë – ”Loin d’ici”

Zoë står ensam på scenen i en prinsesslik klänning med mycket tyg i ljusröd/pink färg. Bakgrunden i grafiken ser ut som en trädgård, och ger ett litet lekfullt tema åt låten, som i sin liveversion blir lite mer barnprogram än schlager. Överlag är det väldigt mycket rosa i just det här framträdandet.

Se videon från Österrikes andra repetition

Se videon från Österrikes presskonferens

 

estonia_smallEstland: Jüri Pootsmann – ”Play”

I sin blåa kostym står den unge, stilige Jüri stadigt ensam på scenen, som den här gången skiftar i rött. Grafiken i bakgrunden visar något slag av röda symboler som åker i ett band i refrängen, och annars bildar grafiken ett ljusrosa pärlband över scenbakgrunden. I övrigt står Jüri ensam på scenen, och drar ett par kort ur ärmen. Efter andra refrängen går de röda segmenten för en stund över i blåa likadana, för att snart byta tillbaka till rött igen.

Se videon från Estlands andra repetition

Se videon från Estlands presskonferens

 

azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Samra – ”Miracle”

Azerbajdzjan bjuder först och främst på riktig falsksång, och ifall det falska hörs så väl i arenan, så brukar det ha tendensen att bli bara starkare då det kommer till tv-sändningen. Inte heller i år har Azerbajdzjan sparat på pyrotekniken, inte ens under repetitionerna, utan här syns det både eldregn och eldbollar i pyro-väg. Samra själv representerar i en spänd, heltäckande gulddress, och med sig har hon fyra stycken dansare, två av vardera kön.

Se videon från Azerbajdzjans andra repetition

Se videon från Azerbajdzjans presskonferens

 

montenegro_smallMontenegro: Highway – ”The Real Thing”

Dags för ett till band. Montenegro har i år valt att köra fullt ut på blinkande lampor, så det här framträdandet är inget för ljuskänsliga. Som ett heltäckande tema i bakgrundsgrafiken har de rött, som stundvis begravs bakom de blinkande segmenten. Ljuset på scenen känns rätt så mörkt, och ur repetitionsvideons vinkel så syns knappt någon enskild banddeltagare alls särskilt bra.

Se videon från Montenegros andra repetition

Se video från Montenegros presskonferens

 

iceland_smallIsland: Greta Salóme – ”Hear Them Calling”

Dags för den här semifinalens andra Nordiska land. Förutom Ryssland så har även Island valt att köra lite på Måns-effekten, och även Greta Salóme står nu framför en video som spelar på med ett isigt tema i bakgrunden. Bortsett från den så står Greta ensam på scenen i något svart, som fint fladdrar i vinden från vindmaskinen.

Se videon från Islands andra repetition

Se video från Islands presskonferens

 

Bosnien-Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – ”Ljubav je”

Deen och Dala står på scenen, men skilda från varandra av något som kanske ska föreställa ett taggtrådsstängsel. Igen så gör kameravinkeln det lite svårt att uppfatta vad det ska föreställa. Till höger sitter Ana Rucner och spelar på en futuristisk cello efter refrängen. Temat på scenen är mörkblått, med vita inslag i det skedet som Jala entrar scenen för att rappa. Mot slutet blir färgerna varmare, och det blåa byts ut mot rött.

Se videon från Bosnien-Hercegovinas andra repetition

Se video från Bosnien-Hercegovinas presskonferens

 

malta_smallMalta: Ira Losco – ”Walk On Water”

Sist ut bland de som repeterar inför den första semifinalen hittar vi Malta. Maltas Ira Losco har sällskap på scenen av en gråklädd, energisk dansare som virvlar vildt runt henne. Bakgrundens grafik varierar mellan rött och mörkblått, lite havslikt. Hon är klädd i en svart klänning med ett mycket utsmyckat dekolletage.

Se videon från Maltas andra repetition

Se video från Maltas presskonferens

 

france_smallFrankrike – Amir – ”J’ai cherché”

I och med att Frankrike repeterar för första gången, så släpps det endast korta, 30 sekunders klipp från repet. I den korta videon ser vi att Amir framför sitt framträdande ensam på scenen, iklädd en vit t-skjorta och en mörkbrun kostym ovanpå det. Ljusshowen och grafiken är starkt lila, trots att Amir inte speglar på det alls.

Se videon från Frankrikes första repetition

Se video från Frankrikes presskonferens

 

spain_smallSpanien: Barei – ”Say Yay!”

Nu är det fest då Barei äntligen, som sist ut på dagens repetitioner stiger upp på scenen. Med sig har hon fyra stycken svartklädda dansare/bakgrundssångare, medan hon själv är klädd i en silverfärgad kort klänning. Scenens belysning är både grön och lila, medan grafiken på LED-skärmarna blinkar loss i alla regnbågens pastellfärger!

Se videon från Spaniens första repetition

Se video från Spaniens presskonferens

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 4

Publicerat 5 maj 2016

Under torsdagen avslutades de första repetitionerna för semifinalländerna, då de de sista åtta länderna i andra semifinalen fick repetera i Globen.

Under torsdagen repeterade de länder som har startnummer 11-18 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället hade varje land 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

Dagens repetitioner hölls stängda för press och fans i arenan, som istället fick rapportera från presscentret.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Observera att dessa klipp endast var smygklipp på ca 30 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) som var filmade ur publikvinkel. Det vill säga, det är inte den helhetliga bilden som gavs vid första repetitionstillfället.

Nu när dagens repetitioner i över har EBU sammanställt dagens framträdanden på Globenscenen:

 

slovenia_smallSlovenien: ManuElla”Blue and Red”

ManuElla från Slovenien är först ut idag med att repetera. Hon kör ett stilrent nummer där hon först är ensam på scenen (någon kör som syntes tydligt i nationella finalen syns inte till). Sedan kommer en dansare in på scenen som gör akrobatiska konster samtidigt som ManuElla sjunger refrängen. Bakgrunden går i svart och rött, och i refrängen projiceras bilder på ögon. Sången sitter som den ska men framförallt ska det bli intressant att se detta live för att få hela känslan.

Se Sloveniens första repetition här »

Se Sloveniens första presskonferens här »

 

Bulgarien: Poli Genova – ”If Love Was A Crime”

Det märks att Poli Genova har rutin på detta då det inte är första gången hon syns till på en Eurovisionscen. Hon är helt ensam på scenen som går i mörka toner och hon bär också en helsvart klänning. Men här har man varit smarta och utnyttjar bakgrundsskärmen till att använda för dansare. På bilden ovan till vänster syns en digital dansare som kopieras i massor på skärmen. På så sätt kan man säga att Bulgarien har fler än 6 personer i sitt nummer men bara en på scenen – resten är digitala!

Se Bulgariens första repetition här »

Se Bulgariens första presskonferens här »

 

denmark_smallDanmark: Lighthouse X – ”Soldiers of Love”

Lighthouse X (ten) har inte gjort någon större förändring i sitt nummer från den danska finalen i vintras, utan killarna står fortfarande på rad med sina mikrofonstativ. Bakgrunden går i blått samtidigt som vita ränder far förbi på skärmen. Kanske sparar killarna på rösterna denna gång för det lät ganska slätstruket utifrån det perspektiv klippet låter. Bedöm gärna själva.

Se Danmarks första repetition här »

Se Danmarks första repetition här »

 

Ukraina: Jamala – ”1944”

Även Jamala verkar inte ha justerat så mycket från sin uttagning däremot bär hon nu en klänning som går i svart mot den ljusa hon hade då. Bakgrunden går även den i mörka toner med orangeröda figurer som bygger upp i bakgrunden. Sången sitter som den ska så håller hon i så kommer detta kunna bli farligt i andra semifinalen.

Se Ukrainas första repetition här »

Se Ukrainas första presskonferens här »

 

norway_smallNorge: Agnete”Icebreaker”

Agnete har inte heller gjort så många förändringar från sitt framträdande i den norska finalen, mer än att det podium som hon inledde på inte finns med denna gång (i alla fall inte vad som kan ses i smygklippet). Däremot finns en dansare med på scenen i bakgrunden. Ljussättningen går i blått med ljusblixtar. Ser snyggt ut.

En intressant detalj är att Agnete valt bort att göra intervjuer och liknande. Till skillnad från övriga repetitionsklipp så förekommer inte någon intervju med henne alls. Under den pressträff som alla artister gör som sista sak innan dagens slut dök istället Norges delegationschef upp där han kort meddelade att Agnete på grund av sjukdomsbesvär enbart vill fokusera på sitt scenframträdande, vilket också EBU har godkänt.

Se Norges första repetition här »

Se intervjun med Norges delegationschef här »

 

georgia_smallGeorgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – ”Midnight Gold”

Georgien har valt den klassiska banduppställningen med sångare, gitarrister och trummis. I klippet som släppts står alla på sina egna platser, men bilder på Eurovision.tv vittrar om att det även kommer smälla lite på scenen och att det kommer komma upp rök från scenen i olika färger. Det kan nog liva till låten lite ändå.

Se Georgiens första repetition här »

Se Georgiens första presskonferens här »

 

albania_smallAlbanien: Eneda Tarifa – ”Fairytale”

Albaniens artist Enada gör ett stillastående framträdande, precis som i den nationella finalen i december. Det låter något bättre i lokalen mot vad det gjorde i musikvideon, så möjligen kanske låten lyfter lite mer efter att man valde att göra om stora delar av den (jämfört med albanska versionen). Idag får vi dock inte se Enada i några scenkläder men frågan är om hon också kör på klänningsspåret som några av de andra tjejerna idag har gjort. Det får vi i så fall se först på fredag.

Se Albaniens första repetition här »

Se Albaniens första presskonferens här »

 

belgium_smallBelgien: Laura Tesoro – ”What’s the pressure”

Laura framför sitt dansanta bidrag tillsammans med fyra bakgrundsdansare och en bakgrund som formas i Belgiens tre färger från landsflaggan. Hon känns verkligen superenergisk och förmedlar glädje.

Se Belgiens första repetition här »

Se Belgiens första presskonferens här »

 

ESC 2016: Repetitioner dag 3

Publicerat 4 maj 2016

Under onsdagen var det dags för länderna i andra semifinalen att få göra första repetitioner i Globen. Precis som i första semifinalen utgick EBU från startordningen, där de länder som har startnummer 1-10 repeterade idag. ESC-Panelen ger här information om vad som hände på scenen.

Under onsdagen repeterade de länder som har startnummer 1-10 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället hade varje land 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

Dagens repetitioner hölls stängda för press och fans i arenan, som istället fick rapportera från presscentret.

ESC-Panelen kom under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Observera att dessa klipp endast är smygklipp på ca 30 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) som är filmade ur publikvinkel. Det vill säga, det är inte den helhetliga bilden som ges vid första repetitionstillfället.

Nu när dagens repetitioner är över har EBU klippt ihop en sammanfattning av dagens repetitioner i klippet nedanför:

 

latvia_smallLettland: Justs – ”Heartbeat”

Justs är den första att repetera idag, och vi får återigen se ett framförande som är relativt likt det i den lettiska finalen. Justs har skinnpaj på sig, och är ensam på scenen. Bakgrunden går i rött och ljusblått, med svängande ljuskastare. Ingen dans, ingen egentlig koreografi alls, utan ett väldigt enkelt nummer. Justs verkar tonsäker denna gång, får se hur det ser ut live!

Se Lettlands första repetition här »

Se Lettlands första presskonferens här »

 

poland_smallPolen: Michał Szpak”Color Of Your Life”

Michał är näste man upp, och vi får nu se ett mer klassiskt nummer. Michał är klädd i en glansig silverliknande väst, och framför bidraget ackompanjerad av ett band av stråkar och en flygel. Bakgrunden är mörk, med inslag av stjärnor. Låttexten fladdrar dessutom ibland förbi, lite som i Frans’ nummer. Ett mycket stiligt och snyggt nummer – men framförallt klassiskt.

Se Polens första repetition här »

Se Polens första presskonferens här »

 

switzerland_smallSchweiz: Rykka – ”The Last Of Our Kind”

Rykka går ut nu och gör även hen ett ganska klassiskt nummer. Det verkar som att det kan bli lite tjatigt i början av semifinal 2… Rykka har färgat håret blått, och har på sig någon typ av genomskinlig kjol. Annars är det vindmaskin som gäller, och bakgrunden är en stjärnhimmel eller iallafall eldflugor. Ganska stillastående nummer. Ska bli intressant att se live.

Se Schweiz första repetition här »

Se Schweiz första presskonferens här »

 

israel_smallIsrael: Hovi Star – ”Made of Stars”

Hovi gör också ett ganska klassiskt framträdande, i mörk kostym och ensam på scenen. Bakgrunden är en stjärnhimmel med stjärnor som flyttar sig. Effektfullt nummer, men det är ingen koreografi direkt. Blir även det här intressant att se live.

Se Israels första repetition här »

Se Israels första presskonferens här »

 

belarus_smallVitryssland: Ivan – ”Help You Fly”

Ivan bryter trenden lite nu med sitt ganska häftiga nummer. Mycket bakgrundsgrafik av olika slag som interagerar med honom på scenen, även om den är lite halvtaskigt gjord. Ivan går klädd i ljusa färger, men verkar vara ensam på scenen. Inte mycket koreografi heller, men bakgrundsgrafiken gör att det inte behövs riktigt.

Se Vitrysslands första repetition här »

Se Vitrysslands första presskonferens här »

 

serbia_smallSerbien: Sanja Vučič ZAA – ”Goodbye”

Nu är det Serbiens tur, och Sanja bjuder på ett ganska händelserikt nummer med mycket koreografi. Själv står hon rätt så mycket still men hennes många dansare har en avancerad koreografi bakom henne som troligen ska symbolisera låtens budskap. Sanja har en riktigt bra röst måste sägas, och har en silvrig dress på sig. Bakgrunden går i olika färgade vågor. Riktigt snyggt!

Se Serbiens första repetition här »

Se Serbiens första presskonferens här »

 

ireland_smallIrland: Nicky Byrne – ”Sunlight”

Nicky, den gamla Westlife-stjärnan är uppe nu, och vi känner igen det mesta. Han har med sig ett band som är uppställda bakom honom, bl.a. med trummor och elgitarr. Jeans och rödsvart jacka verkar vara hans klädval, och bakgrunden går i rött och svart. Dock ingen sol, vilket titeln hade antytt! Ingen koreografi, men den gamle stjärnan är säkerheten själv och verkar klara biffen utan problem ändå. Snyggt!

Se Irlands första repetition här »

Se Irlands första presskonferens här »

 

macedonia_smallMakedonien: Kaliopi – ”Dona”

Kaliopi är äntligen tillbaka på Eurovisionscenen! Denna gång är hon inte ensam utan har en kör bakom sig – alla är klädda i svart. Frågan är om detta verkligen är det slutliga klädvalet? Tror inte det. Kaliopi sjunger fantastiskt bra – vilket är viktigt eftersom det inte verkar hända så mycket annat på scenen. Bakgrunden går i orangeröst och svart.

Se Makedoniens första repetition här »

Se Makedoniens första presskonferens här »

 

lithuania_smallLitauen: Donny Montell – ”I’ve Been Waiting For This Night”

Donny är också äntligen tillbaka på Eurovisionscenen – men denna gång utan ögonbindel. Precis som många bidrag tidigare under dagens repetitioner så har bakgrunden blivit en stjärnhimmel med fallande stjärnor, som då och då blir helt svart. Det är mycket effektfullt! Donny har valt jeans och t-shirt idag, men även här tror jag att man byter kläder inför livesändningen. Donny gör annars som han brukar – dansar själv kors och tvärs över scenen. Detta ser lite lustigt ut ifrån perspektivet det är filmat på, men live i tv-rutan kommer det nog bli riktigt bra. Har stor potential detta nummer!

Se Litauens första repetition här »

Se Litauens första presskonferens här »

 

australia_smallAustralien: Dami Im – ”Sound Of Silence”

Så har det blivit dags för Australien att äntra ESC-scenen som semifinalist denna gång. Dami Im verkar inleda sitt nummer sittandes på ett podium samtidigt som projektioner far runt i bakgrunden som Dami också fångar upp. Sedan övergår numret från podiet ned på scengolvet där Dami får så kallade Carolafläktar till hjälp för att lyfta numret maximalt. Dami bär en vacker silverfärgad klänning som troligen lär vara hennes scenoutfit. Även om vi bara får se en kort snutt av Damis nummer så är detta riktigt bra.

Se Australiens första repetition här »

Se Australiens första presskonferens här »

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 2

Publicerat 3 maj 2016

Under tisdagen fortsatte repetitionerna av Eurovision Song Contest 2016 i Globen, med de sista nio länderna i den första semifinalen. Dessutom fick även Sveriges representant Frans få gå ut på Globenscenen för första gången.

Under tisdagen repeterade de länder som har startnummer 10-18 i den första semifinalen och därefter var det direktkvalificerade Sveriges tur att göra detsamma. Vid första repetitionstillfället hade varje land 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

Dagens repetitioner hölls stängda för press och fans i arenan, som istället fick rapportera från presscentret.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid enligt CET-tid.

 • 10:00-10:30 – Tjeckien: Gabriela Gunčíková – I Stand
 • 10:40-11:10 – Cypern: Minus One – Alter Ego
 • 11:20-11:50 – Österrike: Zoë – Loin d’ici
 • 12:00-12:30 – Estland: Jüri PootsmannPlay
 • LUNCH
 • 13:40-14:10 – Azerbajdzjan: Samra – Miracle
 • 14:20-14:50 – Montenegro: Highway – The Real Thing
 • 15:00-12:30 – Island: Greta Salóme – Hear Them Calling
 • BREAK
 • 16:00-16:30 – Bosnien och Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – Ljubav je
 • 16:40-17:10 – Malta: Ira Losco – Walk On Water
 • 17:20-17:50 – Sverige: Frans – If I Were Sorry

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Observera att dessa klipp endast är smygklipp på ca 30 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) som är filmade ur publikvinkel. Det vill säga, det är inte den helhetliga bilden som ges vid första repetitionstillfället.

Nu när dagens repetitioner är avslutade har EBU satt ihop en sammanfattning av alla framträdanden:

 

Tjeckien: Gabriela Gunčíková – ”I Stand”

Gabriela utgör en strålande kontrast till Ryssland som går ut strax innan. Hon är klädd i vit klänning och är helt ensam på scenen. Bakgrunden går som musikvideon i olika geometriska former – men framförallt i trianglar. Ingen direkt koreografi är synlig, så det verkar som att mycket kommer hänga på bildproduktionen. Jag gillar det här, men det är svårt att avgöra hur det kommer att se ut i tv.

Se Tjeckiens första repetition här »

Se Tjeckiens första presskonferens här »

 

cyprus_smallCypern: Minus One – ”Alter Ego”

Cypern är nästa ut och nu blir det rock! Minus One är helt klädda i svart och har en mörk bakgrund med gott om strålkastare. Vad som dock sätter en extra prägel på numret är att man ”burat in” nästan hela bandet i burar. Det för ju tankarna till Melodifestivalen 2014 och Outtrigger, även om Minus One slipper tvångströjorna. Det är snyggt och passar verkligen numret. Kan bli bra för Cypern det här!

Se Cyperns första repetition här »

Se Cyperns första presskonferens här »

 

austria_smallÖsterrike: Zoë – ”Loin d’ici”

Österrikes Zoë utgör också en fin kontrast gentemot föregående bidrag. I princip så är framförandet en kopia av framförandet i den Österrikiska finalen – med en bakgrund fylld av blommor m.m. Zoë själv är klädd i rosa prinsessklänning. Det verkar vara så att hon förblir ensam på scenen, och ingen direkt koreografi syns än.

Se Österrikes första repetition här »

Se Österrikes första presskonferens här »

 

estonia_smallEstland: Jüri Pootsmann”Play”

Jüri från Estland har även han ett mycket enkelt nummer och även här så är han ensam på scenen. Bakgrunden går i rött, men verkar följa låtens tempo. Själv är han klädd i blå kostym och har en mycket lätt koreografi där han följer kameran mycket noga. Snyggt, enkelt och subtilt nummer.

Se Estlands första repetition här »

Se Estlands första presskonferens här »

 

azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Samra – ”Miracle”

Azerbajdzjan är ju kända för sina scenshower, men Samra bjuder inte på några överraskningar. Det blir mycket dans, och hon har flera dansare/körsångare med sig på scenen i en ganska avancerad koreografi. Klädesmässigt är det osäkert om detta blir de slutgiltiga kläderna, Samra har en mycket enkel klädnad i vitt och dansarna i vitt och brunt. Bakgrunden går i gult och glödande eld. Samras röstinsats lämnar mycket att önska – det låter ganska illa just nu. Hon måste höja sig rejält för att inte dra på sig ett fiasko.

Se Azerbajdzjans första repetition här »

Se Azerbajdzjans första presskonferens här »

 

montenegro_smallMontenegro: Highway – ”The Real Thing”

Montenegro kör också de rock, och gruppen Highway gör ett relativt klassiskt framträdande utan specialeffekter eller rekvisita. Bandet har med sig sina instrument men inget annat. Bakgrunden är mycket ombytlig, från svartvitt flimrande till rött och blått. Allting får karaktär av att vara en spelning – ganska lätt att se på.

Se Montenegros första repetition här »

Se Montenegros första presskonferens här »

 

iceland_smallIsland: Greta Salóme – ”Hear Them Calling”

Det är ett mycket utarbetat nummer som kommer från Island i år. Precis som i den isländska finalen så kommer Greta att få en otroligt snygg bakgrund, fullspäckad med olika effekter. Tankarna går till Rysslands Sergei Lazarev, Loreen och inte minst Måns Z ifjol. Detta nummer är helt klart i klass med de bidragen, även om låten kanske inte riktigt når lika högt. Men Greta verkar säker, och hon är helt ensam på scenen i sina svarta kläder som hon hade i den isländska finalen. Detta nummer sitter bra. Jag tror det kan gå riktigt bra det här för Island!

Se Islands första repetition här »

Se Islands första presskonferens här »

 

Bosnien och Hercegovina: Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala – ”Ljubav je”

Det bosniska bidraget introducerar för första gången taggtråd på scenen! Något överraskande måste sägas, men det är effektfullt! Samtliga är klädda i svart, och instrumenten som förekommer på videon är med på scenen. Det blir alltså ganska likt Cyperns framträdande. Dock skiljer sig bakgrunden väsentligt, då den här går i mörkblått och rött. Detta blir ett intressant nummer att se i tv sen tror jag!

Se Bosnien-Hercegovinas första repetition här »

Se Bosnien-Hercegovinas första presskonferens här »

 

malta_smallMalta: Ira Losco – ”Walk On Water”

Ira Losco kastar loss som näst sista bidrag ikväll och det blir ett fartfyllt nummer även om Ira själv står mest still. Hon har med sig en dansare på scenen – precis som i videon, som svänger loss rejält. Ira är klädd i en mycket kort klänning, medan dansaren har en väldigt vid och löst sittande dräkt på sig – nästan säckliknande faktiskt. Bakgrunden går i grått blått och orange – dock inte vatten vilket man hade kunnat gissa. Intressant nummer, men frågan är om detta räcker?

Se Maltas första repetition här »

Se Maltas första presskonferens här »

 

sweden_smallSverige: Frans – ”If I Were Sorry”

Frans är till slut upp på scenen och vi känner igen det mesta från Melodifestivalen. Det är ungefär samma bakgrund som då, även om den stora ljusskylten är betydligt större nu. Frans är klädd i ljusblått – men det känns inte som att han kommer att ha detta på sig live. Det är väldigt avskalat, väldigt spontan koreografi. Vi lär känna igen allt! Röstmässigt är det sådär bra, men Frans har tid på sig att öva.

Se Sveriges första repetition här »

Se Sveriges första presskonferens här »

 

 

ESC 2016: Repetitioner dag 1

Publicerat 2 maj 2016

Idag måndag inleddes repetitionerna av Eurovision Song Contest 2016 i Globen. De nio första länderna som fick repetera idag tävlar i den första semifinalen. ESC-Panelen ger här information om lite av det vi fick se ifrån scenen.

Under måndagen repeterade de länder som med startnummer 1-9 i den första semifinalen. Vid första repetitionstillfället fick varje land 30 minuter på scenen och avslutade efter en check i Viewing room samt lite konsultation och videoinspelning med Eurovision.tv med en mindre presskonferens kallad “Meet and Greet”.

Dagens repetitioner hölls stängda för press och fans i arenan, som istället fick rapportera från presscentret.

 

Schemat för dagen

Tiderna nedan var scenrepetitionstider enligt CET-tid.

 • 10:00-10:30 – Finland: Sandhja Sing It Away
 • 10:40-11:10 – Grekland: Argo – Utopian Land
 • 11:20-11:50 – Moldavien: Lidia IsacFalling Stars
 • 12:00-12:30 – Ungern: Freddie Pioneer
 • LUNCH
 • 13:40-14:10 – Kroatien: Nina Kraljić – Lighthouse
 • 14:20-14:50 – Nederländerna: Douwe Bob – Slow Down
 • 15:00-12:30 – Armenien: Iveta Mukuchyan – LoveWave
 • BREAK
 • 16:00-16:30 – San Marino: Serhat – I Didn’t Know
 • 16:40-17:10 – Ryssland: Sergey Lazarev – You are the only one

 

Här nedan följer beskrivningar från repetitionerna, utifrån beskrivningar av det som EBU filmat och lagt ut på sin YouTube-kanal. Observera att dessa klipp endast är smygklipp på ca 30 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) som är filmade ur publikvinkel. Det vill säga, det är inte den helhetliga bilden som ges vid första repetitionstillfället.

Nu när dagens repetitioner är avslutade har EBU satt ihop en sammanfattning av alla framträdanden:

 

 

finland_smallFinland: Sandhja ”Sing It Away”

Finlands Sandhja är den första artisten att gå upp på Eurovisionscenen i år. Framträdanden kommer i stort sett bli som det var i den finska finalen. Det verkar som att hennes nummer kommer att gå mot en glödande bakgrund, inte helt olik den ifrån den finska finalen. Sandhja kommer dock att ha på sig en ljusblå byxdress denna gång, men koreografin tillsammans med dansarna/körsångarna verkar gå i linje med vad vi såg i finska finalen.

Se Finlands första repetition här »

Se Finlands första presskonferens här »

 

greece_smallGrekland: Argo – ”Utopian Land”

Greklands bidrag har ju inte tidigare visats live, eftersom bidraget valdes internt. Därför är det intressant att se hur det ser ut live – och vi kan se att samtliga är vitklädda och att instrumenten kommit med upp på scenen. Bakgrunden går, precis som hos Finland innan, i glödande gult – förmodligen för att efterlikna solen. Än så länge ser vi inte mycket koreografi – men vi kan ana att det kommer någon typ av rörelser utöver instrumentens spelande.

Se Greklands första repetition här »

Se Greklands första presskonferens här »

 

moldova_smallMoldavien: Lidia Isac – ”Falling Stars”

Moldaviens Lidia bjuder på ett intressant och uppseendeväckande nummer. Hon verkar få sällskap en en astronaut, som sedan blir till en dansare! Om detta gör henne unik i årets startfält lär vi få se, men det är en ovanlig twist helt klart. Bakgrunden går i mörkblått – lite som rymden är det nog tänkt. Intressant scennummer!

Se Moldaviens första repetition här »

Se Moldaviens första presskonferens här »

 

hungary_smallUngern: Freddie ”Pioneer”

Freddie bjuder inte på några större nyheter jämfört med sitt framförande i den ungerska finalen. Den stora trumman är kvar och han ackompanjeras av tre körsångare. Freddie är klädd i jeans och brun läderjacka – allt känns ganska ledigt. Bakgrunden går i lila och svart. Det verkar heller inte bli så mycket annan koreografi – det blir nog precis som i den ungerska finalen mer fokus på Freddie själv.

Se Ungerns första repetition här »

Se Ungerns första presskonferens här »

 

croatia_smallKroatien: Nina Kraljić – ”Lighthouse”

Kroatiens Nina Kraljić blir den första av de mer förhandstippade bidragen att gå upp på scenen. Inte heller Kroatiens bidrag har framförts live tidigare, så detta var första gången vi fått en indikation på framträdandet. Nina och hennes tre körsångare/dansare är mycket ledigt klädda, och jag anar att detta inte är deras slutgiltiga scenklädsel. Bakgrunden består av vatten, vågor och stjärnhimmel – mycket snyggt och effektfullt. Hittills ser vi inte mycket som kan liknas vid koreografi, detta verkar bli ett stillsamt nummer.

Se Kroatiens första repetition här »

Se Kroatiens första presskonferens här »

 

netherlands_smallNederländerna: Douwe Bob – ”Slow Down”

Douwe Bob är näste artist upp och det ser ut att bli ett ganska klassiskt scennummer. Bob är klädd i kostym och har med sig ett band med bl.a. piano, trummor, elgitarr och bas. Själv spelar han ackustisk gitarr. Bakgrunden ser ut att vara kugghjul, som ska symbolisera det moderna samhällets stress kanske? Inga danssteg här, det lär bli ett mycket lugnt nummer.

Se Nederländernas första repetition här »

Se Nederländernas första presskonferens här »

 

armenia_smallArmenien: Iveta Mukuchyan – ”LoveWave”

Armenien är nästa land, och Iveta är ensam på scenen som det ser ut. Hon är klädd i svart dräkt utan ben, i lite Beyonce stil. Bakgrunden är mörk, med strålkastare som effekt. Det verkar som att det blir ett mycket klassiskt nummer, utan någon större koreografi. Iveta är dessutom ensam på scenen, så det blir intressant att se om kameravinklarna kommer bli mer spännande.

Se Armeniens första repetition här »

Se Armeniens första presskonferens här »

 

sanmarino_smallSan Marino: Serhat – ”I Didn’t Know”

Serhat bjuder på ett riktigt dansnummer här, en skarp kontrast gentemot de föregående bidragen – kan detta vara ett framgångsrecept? Han får sällskap av 5 dansare på scenen, samt ytterligare några som är en del av bakgrundsgrafiken. Bakgrunden består annars av fallande stjärnor, och ramar in detta discobidrag ganska passande. Det blir en intressant kontrast gentemot de andra denna kväll.

Se San Marinos första repetition här »

Se San Marinos första presskonferens här »

 

russia_smallRyssland: Sergey Lazarev – ”You are the only one”

Nu ser vi äntligen Rysslands scenshow som definitivt är helt outstanding. Redan nu verkar det som att segern är säkrad, för ryssarna bjuder på något helt unikt. Sergei använder, precis som Måns Z, en egen bakgrundsskärm, men liksom Ace Wilders bakgrundsskärm så har denna avsatser som gör att Sergei kan klättra och sitta varsomhelst på skärmen. Detta gör att allting blir som en riktig musikvideo – precis som den som producerats för låten. Detta är visserligen en ren kopia av Måns’ strategi ifrån fjol, men 1000 gånger mer intressant och snyggare. Ryssland lär nu vara oerhört tunga favoriter.

Se Rysslands första repetition här »

Se Rysslands första presskonferens här »

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera