DANMARKS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det danska TV-bolaget DR ut Danmarks artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Dansk Melodi Grand Prix var även det här året en finalkväll med tio tävlingsbidrag som tävlade i två röstningsomgångar. Själva startfältet utsågs från en nationell antagning som hölls igång under sommaren 2015, och från den valde en jury ut sex eller sju låtar. Resterande bidrag tillsatte DR själva. Startfältet presenterades den 10:e januari sedan alla tävlingsbidrag läckt ut på Spotify. Initialt skulle presentationen ha skett den 28:e januari. Startordningen meddelades dock först den 1 februari.

Resultatet av finalen avgjordes i två omgångar, där först tittarna tillsammans med en jury röstade fram tre bidrag till en avgörande omgång. Sedan fick tittarna själva bestämma vilket av de tre bidragen som skulle vinna.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Danmarks uttagning blev gruppen Lighthouse X med bidraget ”Soldiers of Love”, som Sebastian F. Ovens, Daniel Lund Jørgensen, Katrine Klith Andersen, Søren Bregendal, Johannes Nymark och Martin Skriver stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Danmark lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 17:e plats (av 18 länder) med 34 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-13

 • Programledare:
 • Jacob Riising och Annette Heick (med Hilda Heick som Green room-reporter)

 • Plats:
 • Forum Horsens, Horsens

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. David Jay – Rays of Sunlight
 2. Simone – Heart Shaped Hole
 3. Bracelet –Breakaway
 4. Sophia Nohr – Blue Horizon
 5. Veronicas Illusion – The Wrong Kind
 6. Lighthouse X – ”Soldiers of Love
 7. Kristel Lisberg –Who Needs a Heart
 8. Jessica – Break it Good
 9. Muri & Mario – To stjerner
 10. Anja Nissen – Never Alone

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Simone – ”Heart Shaped Hole”
 2. Veronicas Illusion – “The Wrong Kind“
 3. Kristel Lisberg – ”Who Needs a Heart”
 4. Jessica – ”Break it Good”
 5. Anja Nissen – ”Never Alone”

Kommentar: För 16 år sedan stod Bröderna Olsen som segrar i Globen – får vi se en repris av Danmark i år? Ja – jag tänker redan nu lägga mina pengar på att danskarna vinner ESC, iallafall om Simone vinner i Horsens. Låten är överlägsen favorit hos bettingbolagen just nu och det råder inget tvivel om varför. Den svenskproducerade ”Heart Shaped Hole” är det modernaste, snyggaste och klart mest intressanta bidraget som hittills sållats fram i Europa i år. Inte helt olik monsterhitten ”Chandelier” av Sia härom året. Nu blir det oerhört spännande att se hur det blir live! Annars fortsätter danskarna att producera bra popmusik – men helt klart är att det är damernas år även i Danmark. Veronicas Illusion bjuder på riktigt glad dansmusik, medan Kristel bjuder på en lite mer traditionell ballad i mellantempo. Samtliga av de låtarna står det svenskar bakom för övrigt. Den stora besvikelsen är dock ABBA-ättlade Bracelet som floppar totalt – helt omärkvärdig låt.


 


 1. David Jay – ”Rays of sunlight”
 2. Lighthouse XSoldiers of Love”
 3. Bracelet – ”Breakaway”
 4. Veronicas Illusion – “The Wrong Kind“
 5. Jessica – ”Break it Good”
Kommentar: Den enda låten som är riktigt bra här är David Jays låt (vilket tydligen ingen annan i panelen fattat…)! Faktumet att den var först ut i startfältet gjorde att jag var helt säker på att det här skulle vara en otroligt bra final. tyvärr så blev det inte så, då exakt alla av de andra låtarna var tråkiga och inte alls intressanta. Jo, såklart att live-showen kan höja något bidrag lite, men inte alldeels för mycket. Tycker Danmark brukar kunna bättre, och är därmed rätt så missnöjd med vad jag just hört… Bättre kan ni!

 


 1. Jessica – ”Break it Good”
 2. Anja Nissen – ”Never Alone”
 3. Veronicas Illusion – “The Wrong Kind“
 4. Simone – ”Heart Shaped Hole”
 5. Sophia Nohr – ”Blue Horizon”

Kommentar: Är det dags igen för Danmark att ro hem den här tävlingen som de brukar göra efter Sverige vunnit. Vi får väl se? Förra gången Danmark vann var det ingen i panelen som såg Emelie de Forrest succe i de danska uttagningarna. I år bjuder Danmark som vanligt på många up-tempo låtar och det är en jämn topplista som jag skrapat ihop. Den jag hoppas vinner för Danmark är Jessica som har en störtskön låt, hoppas hennes röst håller live också så tror jag hon ror hem det hela.


 


 1. David Jay – ”Rays of Sunlight”
 2. Simone – ”Heart Shaped Hole”
 3. Sophia Nohr – ”Blue Horizon”
 4. Anja Nissen – ”Never Alone”
 5. Lighthouse XSoldiers of Love”

Kommentar: Är det bara jag, men känns det som att Danmark spelar alldeles för säkra kort här? Alla låtar är egentligen radiovänliga och välproducerade, men också väldigt enkla. De tar inga risker. Det lyfter liksom aldrig någonstans. Jag hade hoppats mer på Danmark i år, då de nordiska länderna överlag brukar ha bra uttagningar. Istället får jag något rätt ljummet.
Låten som jag tycker sticker ut mest i startfältet är låten ”Rays of Sunlight” och den tar också min förstaplats. Det är en feel-good faktor över låten som jag verkligen gillar. Jag har inget emot den Sia-inspirerade ”Heart Shaped Hole”, då jag diggar Sia. Denna låten är faktiskt inte alls tokig. Inte heller den trallvänliga ”Blue Horizon”.


 


 1. Anja Nissen – ”Never Alone”
 2. Kristel Lisberg – ”Who Needs a Heart”
 3. Lighthouse XSoldiers of Love”
 4. Jessica”Break it Good”
 5. Bracelet – ”Breakaway”

Kommentar: Personligen tycker jag att Danmark har en ganska tråkig finaluppställning, i alla fall efter att ha hört studioversionerna av de 10 bidragen. Här finns mycket som nog säkert hade funkat för 5-10 år sedan, men som känns totalt passé. Däremot flaggar jag för att det finns några guldkorn i sandhögen och det är framförallt Anja Nissens Emmelie-skrivna bidrag och Kristel Lisbergs vackra låt. Övriga låtar är helt okej, men det finns också mycket skräp. Är exempelvis mycket förvånad över att en låt som ”Heart Shaped Hole” lyckas ta sig ända till ett finalstartfält med tanke på att låtskrivarna måste ha lagt låten ”Chandelier” av Sia i något musikprogram och sedan bara ändrat några toner här och skrivit en ny text. Fy säger jag och det blir faktiskt ganska många minuspoäng där från mig när det gäller den låten. Hade faktiskt förväntat mig mer av Simone.


  


 1. Simone – ”Heart Shaped Hole”
 2. Jessica”Break it Good”
 3. Veronicas Illusion – “The Wrong Kind“
 4. Muri & Mario – ”To stjerner”
 5. Kristel Lisberg – ”Who Needs a Heart”

Kommentar: Danmark levererar som vanligt moderna, radiovänliga låtar och det är oerhört svårt att göra en rättvis rätt rangordning. Kan redan på förhand säga att oavsett vad man väljer fram som vinnare kommer jag gilla Danmarks ESC-bidrag 2016. Väldigt hög klass må jag säga, men inga direkt vinnarmaterial. Lycka till med finalkvällen och med vinnaren kära danskar!

 

 

Resultat


Danmark har nu gjort klart med sitt val av representant till Eurovision 2016 – trion Lighthouse X med låten ”Soldiers of Love” får åka till Stockholm i maj.

Efter att jury och tittarna röstat hade de tillsammans med sångerskorna Simone och Anja Nissen lyckats ta sig vidare till den avgörande omgången, där sedan tittarna fick avgörandet i sin hand. Gruppen vann med 42 procent av rösterna mot Anja Nissens 36 procent och Simones 22 procent.

Så här såg Lighthouse X:s framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Avgörande omgången

 1. Lighthouse X – ”Soldiers of Love”
 2. Anja Nissen – ”Never Alone”
 3. Simone – ”Heart Shaped Hole”

 

Utslagna bidrag i första omgången (ej inbördes ordning)

 • David Jay – ”Rays of Sunlight”
 • Bracelet – ”Breakaway”
 • Sophia Nohr – ”Blue Horizon”
 • Veronicas Illusion – ”The Wrong Kind”
 • Kristel Lisberg – ”Who Needs a Heart”
 • Jessica – ”Break it Good”
 • Muri & Mario – ”To stjerner”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Det blir ingen vinst för Danmark i år det törs jag lova. Låten är för mycket mellanmjölk för mig, Det drar inte åt något håll utan trallar på i en behaglig takt. Tycker Danmark hade många bättre låtar som de hellre hade kunnat få skicka. Tänk om vi står den 14 maj och Danmark har vunnit då kommer jag få äta upp min hatt.


  


Med tanke på att det fanns så mycket skräp i årets final så är jag glad att en helt OK låt vann finalen. Dessvärre får jag lite känslan av att den här låten kan uppfattas som en mild bagatell i sammanhanget, men gör de ett bra framträdande så kommer det nog gå bra tror jag. Låten är idag helt OK+.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera