« Inför ESC Rumänien 2015

Inför ESC Rumänien 2017 »


head_country

Rumänien hade under sin debut på 1990-talet svårt att få bra placeringar, men efter att landet fått avstå tävlan år 2001 återkom man med en låt som hamnade nia. Därefter har Rumänien deltagit varje år och är ett av fåtal länder som varje år lyckats kvalificera sig till finalen från semifinalerna.

I år får landet inte delta p.g.a. obetalda skulder till EBU. Detta kom som en stor chock för alla bara några dagar innan repetitionerna startar.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: TVR
Första tävlingsåret: 1994
Senaste tävlingsåret: 2015 (15:e plats i finalen)
Bästa resultat: 3:a i final (2005 & 2010)
Sämsta resultat: 22:a i final (1998)
Uttagningsprocess 2016: Selecţia Naţională 2016
Startnummer i semifinal 2: Tävlar ej längre

head_nf

Rumänien valde artist och bidrag genom den nationella uttagningen Selecția Națională 2016. I år utökades denna uttagning med en semifinal inför finalen som innehöll 12 tävlande. Dessa hade valts ut genom en nationell antagning som fick in ca 90 bidrag. Därefter valde en jury ut vilka som skulle få vara med och tävla. Bland de tävlande hittades Mihai Trăistariu som representerade Rumänien 2006 (hamnade fyra) och Ovidiu Anton som hade deltagit i uttagningen ett antal tillfällen tidigare, dock utan att vinna.

I semifinalen tävlade de 12 artisterna om 6 platser i finalen. Fyra av dessa platser röstades fram av en expertjury medan tittarna fick endast välja ut två bidrag. Sedan i finalen var rollerna det omvända, där tittarna fick ensamma rösta fram vinnaren.

 

head_artist

esc16_artist_romania

Foto: Ioana Chiriță/TVR.

Ovidiu Anton är född den 24 februari 1983 i Bukarest, Rumänien, är artist som redan tidigt lärde sig att sjunga och spela gitarr och piano. Han har alltid haft en förkärlek till rockmusik och detta ledde till att han år 1998 startade rockgruppen Carpe Diem. Dock varade bandet inte särskilt länge då musikindustrin i Rumänien inte såg så lovande ut. 2005 deltog Ovidiu Anton i TV-showen Stars’ School som han också vann och fick därigenom kontakt med Titus Munteanu. 2008 började han medverka i coverbandet Pasager och intresserade sig även för Eurovision Song Contest. Han har till dags dato deltagit i den rumänska uttagningen fem gånger och det var också på femte försöket han äntligen tog hem segern.

Det bidrag som Ovidiu Anton skulle ha tävlat med heter “Moment of Silence” och denna låt har han skrivit text och gjort musik till själv.

 

Lyssna på Rumäniens utvalda bidrag som ej längre är med och tävlar:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Det är ett rent under att Rumänien lyckats ta sig till final varje år sedan semifinalerna infördes. Jag har ingen som helst förståelse för hur man tänker här, detta är den typ av låt som passerade bäst före datum 2005. Jag kommer dock osökt att tänka på Cezar som 2013 seglade upp som en favorit med sitt extravaganta scenframträdande och sin ovanliga operaröst. Men helt ärligt så har Ovidiu inget av det som Cezar hade – vare sig röstmässigt eller showmässigt. Nu sjunger Ovidiu verkligen inte dåligt på något sätt, men detta är bara ingenting som ens borde ha sin egen nisch 2016. Gammalt, konstigt och irrelevant!

esc_betyg1

 

listornamnskylt_alexander

Då du nu läser kommentarer på det här bidraget lönar det sig att minnas att vissa av kommentarerna är skrivna långt innan beskedet om att Rumänien inte får delta kom. Jag är en av de som kommenterar bara dagar efter att beskedet om att inte Rumänien  får delta kommit. Vilket är så otroligt tråkigt. Ovidiu, sångaren alltså, har inget alls att göra med det faktumet att Rumäniens TV-bolag inte betalt sina skulder, och därför tycker jag det är så obotligt synd att Rumänien ska plockas bort just från det här evenemanget. Men i sin tur så är det här det mest synliga sättet för EBU att föra fram sin åsikt, i och med att det här är ju det EBU är mest synligt och känt för. Låten är riktigt bra, och jag tror den kunde ha klarat sig hur bra som helst om den skulle ha fått tävlat, och därför är det lite synd att den inte får. De skulle nu ha plockat bort något betydligt sämre bidrag istället för ett av de starkaste. Bidraget hade all finalpotential, och sångaren var otroligt stark som just sångare i den här låten i alla fall!

esc_betyg3-5

 

listornamnskylt_erik

Semifinal ett är mycket bättre än semifinal två så det finns finalplatser över till bidrag som Rumänien i semifinal två. I semifinal ett hade jag varit mer osäker om den hade fått en finalplats. Jag tycker dock inte att de förtjänar någon finalplats för detta är konstigt. Någon form av musikallåt med inslag av svärddansande män. Man måste ändå berömma Rumänien som skickar något som sticker ut för det får de en extra halvpoäng.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_haris

Det är bedrövligt för Ovidiu att han inte får delta i tävlingen på grund av tv-bolagets agerande. Samtidigt kan jag tycka att det är dåligt av EBU att straffa Rumänien så tätt inpå tävlingen. För dessa skulder kan knappast ha kommit som någon nyhet för dem. Om man nu skulle portat Rumänien från tävlingen så borde detta ha skett långt innan årets tävling, så man inte hade behövt utse en representant. Eller så skulle det kommit efter årets tävling och påverkat deras deltagande 2017. Nu påverkas en artist som turnerat runt i Europa och marknadsfört sig själv och sin låt, utan att han har något som helst med saken att göra.
Låten då? Jag gillade den i början. Jag tyckte det var kul med ett rockigt inslag i årets Eurovision. Och Ovidiu har verkligen en pipa gjord för rockmusik. Men av någon anledning tröttnade jag ganska fort på låten. Ju mer länder som presenterade sina bidrag desto mer tappade Ovidius låt mark hos mig. Att spekulerar i hur det hade kunnat gå känns meningslöst med tanke på hur verkligheten nu ser ut. Jag tror dock att Ovidiu och hans gäng hade bjudit oss på en rätt ball scenshow.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_hollac16

Jag vill inleda denna kommentar med att säga att det är otroligt tråkigt att Rumänien tvingas bort från tävlingen så här bara dagar inför. EBU måste ha vetat om detta innan och det är skam och synd att vi inte får se Ovidiu Anton framträda med denna låt. För mig hade det här varit topp 3 i finalen – helt klart. Nu blir det tyvärr inte så. Låten älskar jag och den kommer jag fortsätta att spela på i spellista. Nu hoppas jag ekonomiska situationen i Rumänien styrs upp så att vi slipper se detta scenario i framtiden.

esc_betyg4-5

 

Hör jag en musikallåt eller en eurovsionlåtar? Detta var ju inget att hänga i granen.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_robban

Det var en pampig låt som de hade, med en duktig sångare. Det hade säkerligen blivit en maffig scenshow som vi nu alltså inte kommer att få se. Jag lider verkligen med Ovidiu Anton som har försökt representera Rumänien i ESC flera gånger om och när han väl går och vinner så får han inte ens göra det p.g.a Rumänien skjutit (struntat) i att betala sin skuld till EBU. Respekterar beslutet, men tycker att man kunde fattat detta beslutet mycket tidigare eller alternativt vidtagit åtgärder efter ESC 2016. Nu utesluts Rumänien från EBU och ESC, vilket leder till att rumänerna inte kommer ha sändningsrätt till vare sig ESC eller fotbolls-EM i sommar. Det kommer nog dröja innan vi får se Rumänien i ESC, igen. Först måste skulden betalas in och vart ska de 100 miljonerna komma ifrån?

esc_betyg4

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen