Rumänien får tillstånd av EBU att tävla i Eurovision igen

EUROVISION 2017. Bara tio dagar före repetitionerna skulle inledas inför Eurovision 2016 kom det tråkiga beskedet att EBU tvingat bort Rumänien från tävlan. Detta på grund av att TV-bolaget TVR hade obetalda skulder till EBU. Men nu har TVR och EBU gjort upp en betalplan som möjliggör att Rumänien kan få tävla i Eurovisionen igen.

Skulden som TVR har till EBU är på cirka 16 miljoner schweizerfranc, och enligt den deal som har gjorts så ska TVR ha betalat denna skuld senast om tre år. I utbyte får TVR delta i Eurovision Song Contest igen samt så får man även sända Fotbolls-VM 2018 och 2022. TVR har bekräftat detta i ett pressutskick, samt att man har för avsikt att delta i Eurovision 2017 i Kiev.

 

Bakgrund: Diskvalificerades 10 dagar före repetitionsstart

Rumänien hade i våras hållit i sin traditionsenliga musiktävling Selectia Nationala för att utse artist och bidrag till Eurovision 2016. Vinnaren, Ovidiu Anton med låten ”Moment of Silence”, hade efter sin seger börjat åka runt på promotionturné och förberett sig inför scenframträdandet. Men 10 dagar före scenrepetitionerna skulle börja kom det mycket tråkiga beskedet att Rumänien inte längre fick delta i tävlingen p.g.a. skuldberget. Dessutom fick TVR sitt medlemskap i EBU annullerat vilket gjorde att man varken fick sända Fotbolls-EM eller OS i somras.

Efter Eurovision 2016 var över har det talats mycket om hur denna situation skall lösas. För drygt en månad sedan meddelade TVR att man hade för avsikt att ändå delta i Eurovision 2017, även om man bara anmälde sig preliminärt. Nu har man alltså fått tillstånd att delta igen, vilket är mycket roligt.

 


 

Kommentera