Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Rumänien 2013

Inför ESC Rumänien 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Rumänien hade startnummer 15 av 15 (sist ut) i semifinal 2 och sedan startnummer 6 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • TVR

 • Deltagandeår:
 • 16:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 3:a i final (2005 & 2010)

 • Sämsta resultat:
 • 22:a i final (1998)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Selecția Națională 2014


Vem tävlade för Rumänien 2014?

Duon Paula Seling & Ovi är nog mest kända för att ha tävlat för Rumänien i ESC 2010 med låten ”Playing with Fire”, där de slutade på tredje plats i finalen.

Paula Seling är född den 25 december 1978 i Rumänien. Hon är artist med fokus på sång, låtskriveri, musikproducering och underhållning. Vid sex års ålder började hon att spela piano och har sedan fortsatt med detta. Hon har vunnit många olika priser, främst inom klassisk musik men även på olika rumänska musikfestivaler. 1998 spelade hon in sitt första musikalbum ”Only Love” och därefter har ytterligare 14 album släppts. Genom åren har hon samarbetat med andra artister, sjungit duetter, som i ESC men även utanför ESC. Paula talar rumänska, engelska, franska och italienska och är en stor anhängare av bland annat mänskliga rättigheter.

Ovidiu Cernăuţeanu, eller kort och gott Ovi, är född den 23 augusti 1974 i Rumänien. Han har norskrumänska rötter och arbetar som musiker, låtskrivare och artist. Han har i princip alltid sysslat med musik och bott i många länder som Japan och Island, men bor numera i Norge. Han har genom sin musikkarriär samarbetat med en rad artister som En Vogue, Preston Glass, Thomas Shulz och Paula Seling.
2008 ställde han upp i Norsk Melodi Grand Prix men gick inte till den finalen. Året efter tävlade han med låten ”Seven Seconds” men lyckades heller inte vinna. 2010 ställde han upp Rumäniens uttagning till ESC med Paula Seling. De vann med låten ”Playing with Fire” och slutade sedan trea i finalen. Efter ESC gjorde de ett gemensamt album men det sålde inte så bra. 2011 återupptog de samarbetet igen. År 2012 skrev Ovi med Thomas G:son och Tommy Berre låten ”High On Love” som fick tävla i Norges MGP. Den vann dock inte. 2014 provade han att tävla med Paula Seling igen i Rumäniens uttagning och då vann de, nu med låten ”Miracle”.

 

Musikvideo

Så här såg Rumäniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Rumänien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Sista låten i semifinal två och det är en riktigt bra låt. Jag tror låten tar sig till final men väl där tror jag den faller mellan stolarna och glöms bort. Jag gjorde en omröstning med några vänner och då var det ingen som gav den poäng även fast det var många som gillade låten. Det finns flera exempel på det här scenariot. 2011 var Kati Wolf med låten ”What About My Dreams” en av de stora favoriterna. Hon tog sig till final men väl där slutade hon på en 22:a plats.Härligt återseende även om låten i år är aningen sämre än när vi såg dem 2010. Känns också som två skilda låtar live och inspelad, men får man bukt med ljudnivårna i Köpenhamn och smäller till med ett minst lika spektakulärt scenframträdande som i Oslo så kan man nog slåss om toppaceringarna. Rumänien har ännu en gång visat att man tar tävlingen på allvar – och visst vore det kul att få se nästa års Eurovision gå av stapeln i exotiska Bukarest?!Årets sista semifinalist lyfter aldrig för mig. Känns som att den trampar vatten hela tiden och den där extasen som jag väntar på uteblir. Kul att se de båda i tävlingen igen då jag älskade ”Playing With Fire”. Då var det snudd inpå en femma. Årets låt tycker jag är forserad. De vill liksom för mycket och det blir i slutet ingenting. Men det spelar ingen roll vad jag tycker. Detta kommer gå till final och där slåss om topplaceringarna.Det är proffsigt och det är en bra avslutning på semifinalen. För mig har den här låten pendlat mellan högt och lågt i vad jag tycker om den. I början var den bra men sedan började jag att tröttna på den, lyssnade inte på den på ett bra tag och när jag började att lyssna igen så var den plötsligt ganska bra igen. Det är lite så den är, både bra och samtidigt lite tjatig. Hur kommer det att gå? Jag tror att den kommer gå långt. Stor chans för att den segrar i semin och att de kommer lika bra som sist (kanske bättre än så) finns också möjligheten. Men jag tycker inte att den är tillräckligt bra för att vinna i finalen.Riktigt fartfyllt och härligt. Det här går jag igång på! Är dock lite osäker på liveframträdandet eftersom det inte lät något vidare i deras nationella uttagning. Så det visar sig hur det blir i Köpenhamn då!Duon Paula Seling & Ovi är tillbaka som representanter för Rumänien. Jag gillar deras låt ”Miracle” mycket mer än deras första försök med ”Playing with Fire”, som gav de en bronsplats 2009.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »