Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Norge 2013

Inför ESC Norge 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Norge hade startnummer 3 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 5 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Norges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NRK

 • Deltagandeår:
 • 53:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1960

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1985, 1995 & 2009)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2011)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Norsk Melodi Grand Prix 2014


Vem tävlade för Norge 2014?

Carl Espen är 31 år gammal, född i Bergen i Norge den 15 juli 1982. Han är uppväxt med sin mamma och sina två syskon på ön Osterøy utanför Bergen. I tonåren gjorde Carl lumpen och hamnade sex månader i Kosovo. Senare kom han att utbilda sig till snickare, även om han också har arbetat som dörrvakt. Däremot är det musiken som har spelat en stor roll i Carls liv. Hans kusin Josefin Winther, som har skrivit låten, skrev låten speciellt till Carl för att fler skulle få höra hans sångröst.

 

Musikvideo

Så här såg Norges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Norge och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Enormt tråkig låt. Jag förstår inte varför den här har seglat upp som en av favoriterna till att vinna ESC när de finns så många andra mycket bättre ballader. Jag tror den här kommer att floppa i finalen för då kommer den glömmas bort när det finns bättre ballader. I sin semifinal är de ensam i sin genre.Ett oinspirerande bidrag som slog många andra intressanta finalister. Well, det är väl finstämt och många kan säkert identifiera sig med denna dörrvakt så final är nog att räkna med.En oerhört vacker låt. Den värmer riktigt bra. Carl har en underbart fin röst. Den beror mig på djupet och är en av mina absoluta favoriter i årets tävling. Jag är lite rädd för att den kan komma bort i tävlingen och att folk runt om i Europa tycker att den är lite tråkig.Det är en fin låt men för mig växer den aldrig riktigt till sig. Utan Carl står där, sjunger jättefint men det händer ingenting. Tyvärr faller detta för mig platt. Det här är dock en av de låtar som gissningsvis går till final, men räkna inte med en hög placering i år för Norges del.Ja, det här är ju en riktigt vacker låt men jag tror inte jag ens kan lyssna på hela låten utan att somna till litegrann. Kan ju vara en väldigt bra vaggvisa i alla fall!I fjol ställde Norge upp med en helt okej, supermodern, men överskattad låt enligt mig. Man var förhandsfavoriter och det blev en fjärdeplats i slutändan. I år är man återigen favorittippade, men har äntligen fått till ett bidrag i min smak ”Silent Storm” är en finstämd ballad och med en sångare som verkar vara en genomsnäll man med en sån värme och äkthet. När han framför låten svajar rösten en aning, så jag hoppas han kan bättra sången tills det är dags att gå upp på scen inför miljoner tittare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen