NORGES UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det norska TV-bolaget NRK ut Norges artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


NRK fortsatte med konceptet med en enda finalkväll när Norsk Melodi Grand Prix 2016 skulle avgöras i februari 2016. Det här året slopades orkestern som tidigare införts under jubileumssäsongen året innan. Därmed framfördes alla låtar till så kallad play-back.

Inför finalen hölls en öppen antagning dit intresserade låtskrivare hade möjlighet att skicka in låtar. Därefter gick en jury igenom allt material och utsåg tio finalister, vilka meddelades i januari 2016. I samband med presentationerna släpptes också smyglyssningar av varje bidrag och några veckor senare släpptes fullständiga studioversioner. Ett av bidragen fick däremot göras om inför finalen på grund av att originaltexten var för lik en tidigare publicerad låt av samma artist.

Några svenska låtskrivare fick med bidrag i den norska uttagningen, däribland Gabriel Alares och trion Danne Attlerud, Michael Clauss och Thomas Thörnholm.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Norges uttagning blev Agnete Johnsen med bidraget ”Icebreaker”, som sångerskan själv tillsammans med Gabriel Alares, Ian Curnow stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Norge lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 13:e plats (av 18 länder) med 63 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-27

 • Programledare:
 • Silya Nymoen och Kåre Magnus Bergh

 • Plats:
 • Oslo Spektrum, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan – Laika
 2. Stage Dolls – Into the Fire
 3. Stine Hole Ulla – Traces
 4. Makeda – Stand Up
 5. Pegasus – Anyway
 6. Freddy Kalas – Feel Da Rush
 7. Laila Samuels – Afterglow
 8. Elouiz – History
 9. Suite 16 – Anna Lee
 10. Agnete – Icebreaker

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Agnete – ”Icebreaker”
 2. Laila Samuels – ”Afterglow”
 3. Stage Dolls – ”Into The Fire”
 4. Stine Hole Ulla – ”Traces”
 5. Elouiz – ”History”

Slutkommentar: HEJA NORGE!!! Agnete for Eurovision victory 2016! Jag är helt såld på ”Icebreaker”, skriven av svenske Gabriel Alares som ju som bekant kom 2:a för Ryssland ifjol. Detta är i samma division och det luktar ny topp-3 placering för Gabriel. Icebreaker är en låt, som med rätt scenshow skulle kunna vinna i Stockholm. Det ska bli oerhört intressant att följa Agnete på scenen i Oslo. Hennes konkurrens är enligt oddsen Freddy Kalas som känns som en norsk parodi på Dr. Alban. Inget jag tar seriöst måste jag säga. Istället är det Laila Samuels jag sätter som tvåa – hennes låt är visserligen kanske lite för långsam för ESC, men oj vilka Euphoria-vibbar jag får! Hon är i min smak den enda riktiga utmanaren till Agnete.


  


 1. Elouiz – ”History”
 2. Makeda – ”Stand Up”
 3. Freddy Kalas – ”Feel Da Rush”
 4. Agnete – ”Icebrakers”
 5. Laila Samuls – ”Afterglow”

Slutkommentar: Norges final har inga djupa dalar utan alla låtar kan jag mycket väl lyssna på efter tävlingen. Det är lite tråkigt att vårt grannland inte har någon låt som gör en upprörd, de brukar de alltid ha. Jag minns förra året då de hade låten ”En godt stekt pizza” med i tävlingen som var de värsta jag sett i ESCs historia med! Nog snackat om bottennappen nu går vi vidare till de bra låtarna.Min favoritlåtar i årets Melodi Grand Prix är ”Stand up” och ”Feel Da Rush” men min absolut favorit är powerballaden ”History” med Elouiz. Låten har allt som en powerballad ska ha till och med en tonartshöjning. Jag hoppas Norge skickar den och till nästa år får ni gärna ha fler höga berg och även en djup dal så man kan sitta och bli förbannad.


    


 1. Freddy Kalas – ”Feel Da Rush”
 2. Laila Samuels – ”Afterglow”
 3. The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan – ”Laika”
 4. Pegasus – ”Anyway”
 5. Suite 16 – ”Anna-Lee”

Slutkommentar: Norge fortsätter med konceptet med en enda finalkväll och det är både för – och nackdelar med det. Fördelarna är att man längtar ännu mer till MGP och att man har kvar överraskningsmomentet med alla liveframträdandena plus att det inte blir uttjatat med att både ha sett och hört låtarna på förhand. Eller så kan man vända på det; Att det blir svårt att göra en rättvis bedömning av låtarna när man bara har chansen att höra låtarnas studioversioner inför och att turnén likt vår svenska Melodifestival faktiskt är väldigt kul. Den här finalen håller hög klass vill jag påstå och det finns flera starka kort i det här startfältet. Enligt oddsen är Agnete och Freddy Kalas storfavoriter att vinna. Högoddsarna är tydligen rocklåtarna från Pegasus och Stage Dolls. Lycka till kära grannar. Ni lyckas alltid välja ut ett bra bidrag till Eurovision och jag är säker på att ni gör det i år igen. HEJA NORGE!!

 

 

Resultat


På lördagskvällen den 27:e februari avgjordes årets Norsk Melodi Grand Prix där sångerskan Agnete med låten ”Icebreaker” tog hem segern och blir därmed Norges representant i Eurovision 2016. Så här såg hennes framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Finalen avgjordes genom två omgångar, där tittarna först röstade vidare fyra bidrag till en avgörande omgång. I den andra omgången delades rösterna upp i fem regionala distrikt. Så här såg resultatet av den ut.

 

Avgörande omgången

 1. Agnete – ”Icebreaker”
 2. Freddy Kalas – ”Feel Da Rush”
 3. Suite 16 – ”Anna Lee”
 4. The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan – ”Laika”

 

Omgång 1 (utan inbördes ordning)

 • Stage Dolls – ”Into the Fire”
 • Stine Hole Ulla – ”Traces”
 • Makeda – ”Stand Up”
 • Pegasus – ”Anyway”
 • Laila Samuels – ”Afterglow”
 • Elouiz – ”History”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag säger bara; OSLO 2017!!!! Alltså, Norge lyckades med det som Danmark inte lyckades med i år: Välja rätt låt istället för att gå på pojkbandshypen. Det norska startfältet var oerhört starkt rent generellt, men bidragen från Suite 16 och Freddy Kalas var undantagen. När båda dessa gick till guldfinal började jag ana oråd, eftersom Suite 16 som pojkband drar enormt mycket röster ifrån ”vissa” åldersgrupper och Freddy Kalas var trots allt också en förhandssnackis då hans låt spelats miljontals gånger på spotify. Men rätt låt vann ju till slut – med mer än 100,000 rösters marginal! Gabriel Alares kan bli den förste svenske låtskrivaren att komma 2:a två år i rad i ESC, för detta är en klar topp-3 låt i mina öron. En fantastisk låt, och ett riktigt snyggt framförande. Iskallt av Agnete! ”Icebreaker” kommer att bli en oddsfavorit, och jag är helt övertygad om att Norge blir det stora nordiska landet i Stockholm i år. HEJA NORGE!


  


Ja det är ingen dålig låt men jag tycker den känns plastig och intetsägande. Tycker att verserna är bra men när vi kommer till refrängen då är det något som saknas. Jag skulle vilja ha en mer kraftig refräng. Min kollega Adrian hyllar denna låt och verkar tro att den kommer vinna hela tävlingen. Jag vill alla bidrag innan jag uttalar mig om vinnare men den här kommer definitivt vara en det snackas om.


    


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera