Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Tjeckien NF 2009

Tjeckien NF 2016 »


TJECKIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2015 valde det tjeckiska TV-bolaget ČT ut Tjeckiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Marta Jandová & Václav Noid Bárta
  • Vinnarlåt:
  • ”Hope Never Dies”
  • Låtskrivare:
  • Václav Noid Bárta, Tereza Šoralová
  • Eurovision-resultat:
  • 13:e i semi 2 (av 17 länder) med 33 poäng

 


I november 2014 kom det minst sagt oväntade beskedet att ČT i Tjeckien åter ville tävla i Eurovision Song Contest. Landet hade inte deltagit sedan 2009 och då haft tre år på raken med urusla placeringar. Sommaren 2014 hade också ČT kommit med negativa besked om att delta, men ångrade sig.

Valet av artist och bidrag gjordes internt, där en expertjury tillsattes som skulle få lyssna igenom potentiella Eurovisionsbidrag från välkända tjeckiska låtskrivare och sedan bestämma en representant. Natten mot den 1 februari 2015 meddelade ČT att man hade valt låten ”Hope Never Dies” som skulle framföras av duon Marta Jandová och Václav Noid Bárta. Låten släpptes dock inte förrän i början av mars.

 

Officiell musikvideo

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen