« Inför ESC Tjeckien 2015

Inför ESC Tjeckien 2017 »


head_country

Tjeckien kan nog ses som det land som det gått absolut sämst för genom tiderna. Landet har endast deltagit fyra gånger och som bäst uppnått en 13:e-plats i semifinal. Efter att ha deltagit 2007-2009 utan några bestående resultat hoppade Tjeckien av men återkom ifjol, och trots att det inte blev någon större vinst då heller så är landet ånyo tillbaka i tävlingen igen.

 

Fakta & statistik

TV-kanal: CT
Första tävlingsåret: 2007
Senaste tävlingsåret: 2015 (13:e plats i semifinal)
Bästa resultat: 13:e i semifinal (2015)
Sämsta resultat: 28:e i semifinal (2007)
Uttagningsprocess 2016: Internval
Startnummer i semifinal 1: #10

head_nf

Tjeckien valde artist och bidrag genom internval. Inför valet meddelade den nytillträdde delegationschefen Jan Bors att valet stod mellan tre olika låtar som nationella TV-bolaget fått tillskickade. Därefter var det upp till en jury att välja den bästa av dessa låtar. Först den 10:e mars meddelades det vilken artist och låt som slutligen valts ut och dagen därpå släpptes också en musikvideo till bidraget.

 

head_artist

esc16_artist_czechrep

Foto: Yan Renelt.

Gabriela Gunčíková är född den 27 juni 1993 i Kroměříž, Tjeckien. Hon gjorde sig allmänt känd för den tjeckiska TV-publiken när hon år 2011 blev tvåa i den andra säsongen av Idoltävlingen Česko Slovenská SuperStar. Därefter blev hon signad av Universal Music Group och släppte sitt debutalbum senare samma år. Dessutom vann hon en motsvarighet till Grammy 2011. Två år senare släppte hon sitt andra album och året därpå medverkade hon också en kortare period i det amerikanska rockbandet Trans-Siberian Orchestra.

I mars 2016 blev det offentligt att Gabriela ska representera Tjeckien i ESC 2016 med låten “I Stand”. Detta bidrag har musik av svenska låtskrivarna Christian Schneider och Sara Biglert samt text av Aidan O’Connor och Sara Biglert. Denna svensk-irländska trio tävlade även i Maltas uttagning i år där deras bidrag hamnade på andra plats.

 

Lyssna på Tjeckiens bidrag här nedanför:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Eurovisions största sorgebarn är utan tvekan Tjeckien, som blev det sista större centraleuropeiska land att göra debut i Eurovision 2007. Landet har bara misslyckats sen dess och har därför varit frånvarande ganska många år sedan debuten. Om landet dock missar finalen i år så kommer jag personligen gå bärsärkagång på EBU:s huvudkontor, för detta är landets överlägset bästa låt någonsin. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att detta är en av de bästa låtarna i årets Eurovision, och definitivt den bästa balladen! Gabriela sjunger fantastiskt – trots att låten är svår (nästan i linje med “Undo”) och jag får gåshud varje gång jag lyssnar på henne! Låten är i övrigt oerhört välproducerad och snygg – med tydliga “hooks” och minnesvärda passager. Det enda som fattas nu är ett scennummer som kan matcha balladens dramaturgi – och nu vill det till att Tjeckien skakar av sig sina dåliga erfarenheter och hittar en scenkoreograf som kan sina saker. Om så blir fallet, så är jag den förste som bokar hotellrum i Prag i maj 2017!

esc_betyg4-5

 

listornamnskylt_alexander

Efter Rysslands brakframträdande ser vad som helst blekt ut, men jag tror inte att det skadar Tjeckien alltför mycket. De tävlar i sin tur just före Cypern, som inte alls påminner om den powerballad tjeckerna tävlar med i år. Det ligger lite Sanna Nielsen-stuk över den här, vilket i och för sig inte skada på något sätt. Inte vinner de inte, men det är en bra och stark låt. Risken finns, och är mycket sannolik, att det här blir en kylskåpshämtningslåt eller kisspauslåt, och då glömmer man nog lätt bort den.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_erik

Jag hoppas att Tjeckien tar sig till final för att få upp gnistan i landet. På Tjeckiens fyra försök i ESC har landet kommit sist i sin semifinal två gånger och näst sist en gång. Visserligen har de inte haft speciellt bra låtar men man vill att nya länder ska få en bra start på sin ESC-bana. Tjeckiens låt då? En fantastisk sångerska med en alldeles för tråkig låt. Jag hoppas ändå på Tjeckien!

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_haris

Jag är rätt kluven kring detta bidrag. Det är väldigt vackert och finsjunget, men jag får någon konstig känsla i kroppen av den och av någon anledning tilltalar den mig inte. För vanligtvis är detta ett typiskt bidrag som jag borde gilla, men av någon anledning gör jag inte det. Vet inte vad som fattas. Jag unnar Tjeckien en bra placering och jag tror faktiskt detta kan ge dem den bästa placeringen någonsin i tävlingen.

esc_betyg2-5

 

listornamnskylt_hollac16

Gillar inte att SVT klämt in Tjeckien mellan Ryssland och Cypern, två upptempobidrag som kommer ta mycket plats. Till saken hör att jag gillar Tjeckiens låt och jag skulle bli så glad om de tog sig till final i år. Låten är välskriven och fin och hon sjunger otroligt bra. Problemet är bara att där den ligger placerad nu kan den istället ses av publiken som ett utfyllnadsnummer typ en toapaus. Det hoppas jag INTE sker!

esc_betyg4

 

Du får 3 minuter på dig att bli ihågkommen i Eurovsion, när det kommer till Tjeckiens bidrag tror jag att det skulle krävas så mycket mer tid än så för att bli ihågkomna. Dock en helt okej låt.

esc_betyg3

 

listornamnskylt_robban

Nu dags för ett land som aldrig har gått till final. Tjeckien deltar för andra gången på raken, vilket är glädjande. Vad som även är positivt är att man ställer upp med ytterligare ett seriöst bidrag till tävlingen. De har en bra låt, men den är inget speciellt. En vacker sångerska som behärskar både sång och engelska språket bra. De positiva budskapen från fjolårets ESC-låt lever kvar. “Hope never dies”. Jag unnar också Tjeckien en finalplats, men jag tror dessvärre att de hamnar precis på gränsen att ta sig vidare, återigen.

esc_betyg2-5

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen