Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Estland 2014

Inför ESC Estland 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Estland hade startnummer 7 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 4 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ERR

 • Deltagandeår:
 • 21:a gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (12:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2001)

 • Sämsta resultat:
 • 18:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Eesti Laul 2015


Några av våra estniska favoriter genom åren:

Koit Toome – ”Mere lapsed” (1998) – En av de bästa manliga sångarna i Estland ställde upp med denna vackra balladen i Birmingham och placerade sig på en 12:e plats.

Ines – ”Once In A Lifetime” (2000) – Detta året var verkligen ett av de bästa ESC-åren genom tiderna. Jag (Robban) har många favoritbidrag från just år 2000. Låten låter som något som vår svenska grupp Friends mycket väl hade kunnat ställa upp med. Ines var en av förhandsfavoriterna till segern inför tävlingen, men placerade sig till slut på en finfin 4:e plats.

Ott Lepland – ”Kuula” (2012) – En av de bästa balladerna Estland ställt upp med i Eurovsion Song Contest. Fantastisk begåvad sångare i Ott Lepland. Det blev en sjätteplats, vilket är landets bästa placering hittils i hop med deras bidrag från 2009.

 

Vem tävlade för Estland 2015?

ELINA BORN & STIG RÄSTA är inte någon ny duo inom den estniska musikindustrin. Som en uppträdande duo är det dock första gången de gör detta, så man kan ju bara konstatera att det var en mycket lyckad debut. Första uppträdandet och så råkar de gå och vinna hela Eesti Laul 2015. Inte så illa.
Men det är inte första gången den här duon jobbar tillsammans. Redan i flera år har Stig Rästa skrivit låtar åt just Elina Born. 2013 deltog Elina Born senast i den estniska uttagningen till Eurovision Song Contest, men då vann hon ju inte. Stig Rästa i sin tur har under sina 13 år so aktiv inom musikvärlden hunnit spela i nästa en handfull band. Dessutom har han spelat Moritz i den estniska upplagan av Broadway-musikalen ”Spring Awakening”

Låten ”Goodbye to yesterday” är skriven av hälften av duon. Stig Rästa står för både text och musik i duons låt.

Så här såg Estlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Estland och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Estland är ett av de östländer som faktiskt lyckats bäst i Eurovision – även om det bara blivit en vinst (hittills) och då ironiskt nog med ett av landets sämre bidrag genom åren (Tanel Padar & Dave Benetton & 2XL, 2001). Med totalt åtta stycken topp-10 placeringar sedan debuten 1994, har landet aldrig riktigt gått att avskriva från toppstriderna, även om det nu är 13 år sedan landet faktiskt tog medalj (Sahlene, 3:a, 2002). Helt klart är dock att landet upplever ett musikaliskt uppsving just nu, och efter årets estniska melodifestival så var det många som snackade om en ny estnisk eurovisionseger.

Bidraget som man valde ut blev omedelbart en monsterhit på hemmaplan och i oddsen singlade esterna fort upp som favoriter (tills Måns vann Melodifestivalen, då de flyttades från favoritskapet rätt snabbt). I år blev det nämligen en duett mellan den 21-åriga talangjaktsstjärnan Elina Born och den betydligt mer rutinerade 35-årige pop-rock stjärnan Stig Rästa. Trots att det fullkomligt haglar duetter i årets Eurovision så blev detta mycket tidigt en stor favorit, vilket i stor del kan bero på att den bygger vidare på samma koncept som den nederländska duon The Common Linnets, som ju överraskande kom 2:a ifjol. Här har vi en alternativ poplåt i balladform – som inte riktigt låter som någonting man hört förut i Eurovision. För, precis som The Common Linnets ifjol, är detta både unikt, fängslande och välproducerat. Det jobbiga är dessutom att ”Goodbye to Yesterday” också fastnar i huvudet på ett sätt som den holländska låten ifjol aldrig gjorde.

Kort sagt: Det finns goda skäl till varför detta är en favorit. De stora frågetecknen är givetvis hur scenframträdandet kommer se ut och hur väl Europa faktiskt kommer ta emot en alternativ popballad? Vi såg ifjol att ballader funkar mycket väl numera, men alltjämt handlar det också om att skapa en unik stämning på scenen – och faktiskt få balladen ut genom tv-rutan. Alla klarar inte det – och såsom framförandet såg ut i estniska finalen, så har Elina & Stig långt kvar innan de når Eurovisionkvalitet. Men samtidigt ställer jag mig frågan hur långt det ändå skulle bära för Estland, väl medveten om att eurovisionpubliken är rätt konservativ i sin musiksmak. Jag har en svag känsla av att detta kan bli en juryvinnare, men förmodligen ingen folkvinnare – definitivt inte i södra och östra Europa. Men samtidigt är jag övertygad om att detta är ett topp-5 bidrag både hos jury och folk – så oavsett om Estland tar vinsten i år eller inte, så blir detta ett av deras största framgångar på 13 år.Den här låten är av något skäl 1000 gånger bättre i studioversion jämfört med den live-version som de gjorde på Eesti Laul. Om de lyckas få en bra scenshow, och inte kopiera Nederländerna från förra året allt för mycket, så kan det gå riktigt bra i år!Om jag skulle tippa en vinnare såhär mer än en månad för finalen då skulle jag säga Estland. Jag har gillat låten sedan början och det har pratas mycket om låten på olika ESC-forum men det är länge kvar än så mycket kan hända. Jag älskar Estland och hoppas att de tar sig till final och hamnar mycket högt upp på resultatlistorna.Detta är bra grejer. En av låtarna som jag lyssnat på mer och mer under veckorna som gått. Det svänger bra, och det är inget fel på sångarna. Måste dock säga att låten kändes lite tråkig när den framfördes live, och det kom inte igenom rutan. Den inspelade varianten låter mycket bättre. Det är en riktig radiohit då. För deras skull så hoppas jag de får till det på scen också.Det är en intressant låt, men något får mig ändå att tappa intresset totalt. Dessutom hade de svårt att gå igenom rutan i den nationella finalen. Även om det är en bra video de har gjort så känns det som när Sara Varga var med i Melodifestivalen. Ett viktigt budskap men andra låtar hamnar före. Som sagt, det är inget fel på varken artisterna eller bidraget men som det är nu känns det ganska lamt. Låten får dock ett medelbetyg just för att det inte finns något direkt fel på den. Förhoppningsvis höjer den sig live i Wien.Jag får vibbar av The Common Linnets sköna ”Calm After The Storm” av denna duon och det är tydligt att de har fått inspirationen från just dem. En avskalad ballad där rösterna möter varandra på ett lysande sätt. Ett rent mästerverk skulle jag kalla detta. Estland kommer få en bra placering i årets Eurovision, det är ett som är säkert. En av mina främsta favoritlåtar av årets 40 ESC-bidrag.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen