Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Schweiz 2013

Inför ESC Schweiz 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Schweiz hade startnummer 12 av 15 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SRG SSR

 • Deltagandeår:
 • 54:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1956, 1988)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2010)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Die Große Entscheidungsshow 2014


Vem tävlade för Schweiz 2014?

Sebalter heter egentligen Sebastiano Paù-Lessi. Han är 28 år gammal, född 1985 i Ticino i Schweiz. Han har sedan barnsben spelat fiol även om han också tog upp gitarrspelande för att bredda sin musikalitet. Mellan år 2000 och 2002 spelade han i rockgruppen The Stalkers. Därefter var han i tio år med i rockgruppen The Vad Vuc där han spelade fiol. 2012 började han satsa på sin solokarriär, efter mer än trehundra liveframträdanden. Under ett års tid satt han och filade på låtar och valde sedan att skicka in ett bidrag till Schweiz nationella final 2014. Bidraget ”Hunter of Stars” kom sedan att vinna Schweiz uttagning det här året. Sebalter kommer senare att släppa ett musikalbum och i sommar åker han på turné.

 

Musikvideo

Så här såg Schweiz’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Schweiz och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Åh jag älskar det här bidraget, det svänger så glatt. Först hade jag svårt för den här låten men den har växt till sig och helt plötsligt så är det ena av mina favoriter i årets tävling. Glad svängig pop från Schweiz, det är precis vad vi behöver i påsk/vår.Är det på riktigt eller inte? Är han sådan eller spelar han en karaktär? Det måste framgå tydligt annars förlorar man snabbt i anseende och intresset hos folk. Ett av de mellanbra bidragen i år som är svårt att hata men desto svårare att älska. Rycker på axlarna och känner mig nöjd med att ingen åtminstone kommer blanda ihop Sanne med sin ballad och superspralliga Sebastiano trots deras hemländers förväxlande lika namn 😉Jag tycker att låten är oerhört fin och charmig. Är en av låtarna som jag gillat från första början. Dock tror jag inte att det är något som folk kommer rösta på tyvärr. Jag tycker att den trallar på fint och jag får en riktigt behaglig känsla i kroppen varje gång jag hör den.Hade lite svårt för det här bidraget i början, det hade svårt att fastna i minnet. Glömde bort den nästan hela tiden och när jag hörde den då tyckte jag att den lät ganska lam. Men den har växt till sig med tiden och nu tycker jag att den är ganska bra. Tror dock inte att den kanske kommer gå hem så där jättebra, men jag hoppas i alla fall att den går till final för det förtjänar Schweiz att göra.Låten är till viss del lite halvtrallig och mysig men den känns ändå ganska töntig och intetsägande. Det engelska uttalet är förskräckligt och det svider lite i öronen på grund av det.Schweiz har inte varit i ESC-final på de två senaste åren. Frågan är om det ska bli tredje gången gilt eller om charmtrollet SebAlter ska ta landet till nya höjder? Hans trallvänliga countrylåt är oerhört medryckande och den ligger mig varmt om hjärtat. Älskar fioler och stråkar överlag. Visseltonerna passar bra in i låten. Hoppas han gör ett lyckat framträdande på scen för då har han goda möjligheter att åtminstone ta Schweiz tillbaka till en efterlängtad finalplats.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen