Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Schweiz 2012

Inför ESC Schweiz 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Schweiz hade startnummer 16 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweizs tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Bern

 • Antal framträdanden:
 • 54

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1 (1956, 1988)

 • Sämsta placering:
 • Sist i semifinalen (2004)

 • Placering 2012:
 • 11:e plats i semifinalen


Vem tävlade för Schweiz 2013?

Gruppen hette från början Heilsarmee (Frälsningsarmén) men fick byta namn på grund av att EBU inte vill ha några politiska eller kommersiella budskap i tävlingen. De fick inte heller behålla deras scenkläder (som var frälsningsarméns uniformer) som de hade på sig i den schweiziska finalen. Gruppen bytte då namn till Takasa och ändrade scenkläder. Takasa är swahili och betyder ”ren”. Takasa är annars en förkortning på ”The Artists Known As Salvation Army”. 95-årige bandmedlemmen Emil blir den äldsta någonsin som entrar en Eurovision-scen.

Takasa består av Sarah Breiter, Jonas Gygax, Katharina Hauri, Christoph Jakob, Emil Ramsauer och Michel Sterckx. Nu hoppas gruppen på hjälp från högre makter för att nå en eftertraktad finalplats och väl där en bra placering.

 

Musikvideo

Så här såg Schweizs musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Schweiz och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Schweiz tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Det är en riktigt härlig låt, men om min personliga låt hade vunnit den Schweiziska uttagningen hade det smällt högre. j’avais rendez-vous som låten hette var fantastisk och hade ett svängigt gung. Nu var det inte den som vann tyvärr utan det blev Takasa istället.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Schweiz)

1. Céline DionNe partez pas sans moi (1988)
2. Paolo MeneguzziEra Stupendo (2008)
3. SinplusUnbreakable (2012)
4. Egon EgemannMusik Klingt In Die Welt Hinaus (1990)
5. Annie CottonMoi, Tout Simplement (1993)En konstig mix frälsningsarmé och rock-popiga toner som inte gör mig klok. Är det religiöst eller bara konstigt?

 

Personlig topp 5 (alla tider för Schweiz)En av årets absolut härligaste låtar. Blir så otroligt glad varje gång jag lyssnar på den. Det som gör låten ännu roligare är mångfalden i bandet och de stora ålderskillnaderna. Det blir extra spännande. En av bandmedlemmarna är 95 år gammal. Och står han på scen i Malmö blir han den äldsta deltagaren i ESCs historia. Schweiz brukar oftast förbises i dessa sammanhang och lyckas inte plocka hem bra resultat även om man har bra låtar. Hoppas Takasa tar en finalplats.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Schweiz)

1. Vanilla NinjaCool Vibes (2005)
2. SinplusUnbreakable (2012)
3. LovebugsThe Highest Hights (2009)
4. Céline DionNe partez pas sans moi (1988)
5. Paolo MeneguzziEra Stupendo (2008)En av mina absoluta favoriter i år. Halleluja! En klistrig refräng som både känns härlig och medryckande. Ifjol vann de ryska gummorna mångas hjärtan. Gör denna frälsningsarmé med 95-årige bandmedlemmen Emil det i år? Jag hoppas det. Tycker deras vita outfit är bra mycket snyggare än den första. Ska tilläggas att jag bryr mig inte ett dugg om den religiösa biten utan fokuserar enbart på låten.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Schweiz)

1. Peter, Sue & Marc – Io senza te (1981)
2. Vanilla Ninja – Cool Vibes (2005)
3. Takasa – You And Me (2013)
4. Michael von der Heide – Il pleut de l’or (2010)
5. Sinplus – Unbreakable (2012)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen