Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Island 2012

Inför ESC Island 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Island hade startnummer 8 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 19 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Reykjavik

 • Antal framträdanden:
 • 25

 • Debutår:
 • 1986

 • Bästa placering:
 • 2 (1999 & 2009)

 • Sämsta placering:
 • 16:e plats i semifinalen (2005)

 • Placering 2012:
 • 20


Vem tävlade för Island 2013?

Eythor föddes 1989 i den isländska staden Dalvik. Dalvik har endast 1500 invånare och ligger längst upp på Island. Fiske är den största industrin på orten men det har även födds en hel del isländska musiker i denna ort. Även Friðrik Ómar från de isländska bandet Euroband och Matthías Matthíasson från Sjonnis friends är födda på den ort. Eythor är ingen känd sångare men efter detta genombrott lär han nog bli det.

 

Musikvideo

Så här såg Islands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Island och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Island tävlat med i tidigare års Eurovisioner.Islands bidrag i år är mycket vackert och hela Islands uttagning var mycket bra i år. Island har tagit sig till final de senaste fem åren och jag hoppas att de även blir ett sjätte år. Eythor är en mycket duktig sångare och han har en fantastisk röst.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Island)

1. Selma Björnsdóttir- All Out of Luck (1999)
2. Birgitta Haukdal- Open Your Heart (2003)
3. ICYGleðibankinn (1986)
4. Selma Björnsdóttir- If I Had Your Love (2005)
5. Eythor IngiÉg á Líf (2013)Kul att man sjunger på isländska – tråkigt att man har en så trist ballad. Vad ska man säga? Borde man hålla sin nordiska grannar om ryggen i dessa sammanhang i ur och skur? Tycker verkligen inte att man har anledning till det i det här fallet. Balladen är tråkig och oinspirerande och får på nöten av andra i samma genre. Yohanna – kom tillbaka!

 

Personlig topp 5 (alla tider för Island)Årets kanske bästa låt. Som ren musik är detta så nära inpå ett mästerverk man kan komma. Jag blev kär i detta redan under de isländska uttagningarna. Och jag älskar det faktum att det sjungs på isländska. Jag smäller av totalt och det faktum att han ser ut som en hårdrockare och sen framför denna ballad på ett magiskt sätt, gör bidraget ännu bättre. Island har haft helt fantastiska bidrag de senaste åren. Förutom Yohanna 2009 har det dock inte gått så bra. Jag hoppas innerligt på detta. Jag har varit oerhört snål mot årets bidrag, men här kommer en mycket given och väljförtjänt femma! Islands kanske bästa bidrag genom alla år.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Island)

1. Eyþór Ingi GunnlaugssonÉg á Líf (2013)
2. YohannaIs It True? (2009)
3. Gréta Salóme & JónsiNever Forget (2012)
4. Sjonni’s FriendsComming Home (2011)
5. Eirikur HaukssonValentine Lost (2007)Här har vi min personliga storfavorit. Jag fullkomligt älskar denna ur-nordiska, vackra balladen och är så nöjd med att de behåller den på isländska. Personligen tycker jag isländska tillhör de vackraste språken som finns. Jag håller med Haris. Kanske Islands bästa bidrag genom tiderna. Full pott!

 

Personlig topp 5 (alla tider för Island)

1. Eyþór Ingi GunnlaugssonÉg á Líf (2013)
2. IcyGleðibankinn (1986)
3. Hera Björk – Ja ne sais quoi (2010)
4. Greta & Jonsi – Never Forget (2012)
5. Euroband – This Is My Life (2008)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »