ISLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det isländska TV-bolaget RÚV ut Islands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Söngvakeppnin 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Islands uttagning Söngvakeppnin 2016 behöll samma struktur och upplägg från tidigare år, vilket innebar att det var två semifinaler om totalt 12 tävlande där hälften kvalade in till den avgörande finalen.

Mellan oktober och november 2015 hölls antagningen öppen för alla med isländskt medborgarskap. Dock tilläts även icke-isländska låtskrivare skicka in men endast i samarbete med isländska låtskrivare. Efter att antagningen stängts fick en jury lyssna igenom bidragen och sedan välja ut 12 till tävlan, vilket presenterades i december. Alla låtar skulle åtminstone i semifinalerna framföras på isländska. Först i finalen fick respektive artist själv bestämma språk.

I varje semifinal tävlade 6 bidrag, där tittarna utsåg tre favoriter som gick direkt till final. När båda semifinalerna var avgjorda kunde en jury lägga till ett wildcard, men det här året valde juryn att inte göra det. Själva finalen avgjordes sedan med juryns och tittarnas hjälp som tillsammans utsåg två superfinalister. Dessa möttes i en avgörande duell där tittarna hade all makt.

Det kan tilläggas att finalen gästades av 1986 års Eurovision-vinnare Sandra Kim samt 2012 års Eurovision-vinnare Loreen.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Islands uttagning blev sångerskan Greta Salomé med bidraget ”Hear Them Calling”, som hon själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Island lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 18 länder) med 51 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-06

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir & Guðrún Dís Emilsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíó

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Greta Salóme Stefánsdóttir – Raddirnar
 2. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – Hugur minn er
 3. Ingólfur Þórarinsson – Fátækur námsmaður
 4. EVA – Ég sé þig
 5. Karlotta Sigurðardóttir – Óstöðvandi
 6. Sigga Eyrún – Kreisí

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Karlotta Sigurðardóttir – ”Óstöðvandi”
 2. Greta Salóme Steffansdottrír – ”Raddirnar”
 3. Ingólfur Þórarinsson –“Fátækur námsmaður“

Kommentar: Kanonkul att det enda ”svenska” bidraget på Island faktiskt är så bra – för i den här deltävlingen känns ”Óstöðvandi” som den klart vassaste låten. Ska bli spännande att se den framföras. Annars sticker Greta Salóme och Ingólfur ut rätt mycket – två småtrevliga låtar, men dock helt ofarliga. Lär inte ha någon chans att vinna Islands Stockholmsbiljett.


 


 1. Ingólfur Þórarinsson –“Fátækur námsmaður“
 2. Greta Salóme Steffansdottrír – ”Raddirnar”
 3. Karlotta Sigurðardóttir – ”Óstöðvandi”

Kommentar:Oj vad kul det här var! Måste själv säga att jag hade svårt att välja på vilken plats mina tre favoriter sist och slutligen skulle komma. Men mina tre favoriter är klara, och egentligen är de här tre som blivit mina favoriter de enda, enligt mig, som är värda att komma där. Det verkar som ett ganska balladtungt år, vilket på sitt egna sätt är rätt så tråkigt… Men, men. Ingólfur Þórarinsson blev mina absoluta favorit, med sin gulliga, lite rockabilly-aktiga låt, som jag själv i alla fall redan började se framför mig på en stor scen i Stockholm!


    


 1. Greta Salmoé Steffansdottrír – ”Raddirnar”
 2. Ingólfur Þórarinsson – “Fátækur námsmaður“
 3. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”Hugur minn er”

Kommentar: Heja Greta, Heja Greta. När jag lyssnade på låten skrev jag: Jag tar min islandshäst och töltar på de vidsträckta vidderna som island erbjuder. I tanken i alla fall. Det händer något i låten. Det är inhemskt och det är mystiskt, precis som jag vill ha det. Jag hoppas att hon tar hem det och går till finalen.


 


 1. Karlotta Sigurðardóttir – ”Óstöðvandi”
 2. Greta Salóme Steffansdottrír – ”Raddirnar”
 3. Ingólfur Þórarinsson –“Fátækur námsmaður“

Kommentar: Här finns två bidrag som glänser mer än övriga fyra tävlingsbidrag och det är framförallt ”Óstöðvandi” med Karlotta och den forne isländske representanten från år 2012, Greta Salóme med låten ”Raddirnar”. Kul att återse henne och även 2009 års runner up till Yohanna i Ingólfur Þórarinsson (även känd som Ingó). I fjol var min absoluta favorit Erna Hrönn Ólafsdóttir. Hon är med och tävlar på nytt, men själva låten räcker inte hela vägen för att hamna på min topplista bland de som jag vill se gå vidare. Där emot skulle jag bli väldigt nöjd om hon fick gå till final. Lycka till säger vi även till Ylva & Linda Persson som tävlar med ”Óstöðvandi” (Min etta) som även åkt med till Island för att köra bakom Karlotta. Låten är fantastisk och jag hoppas att allt sitter på lördag kväll & att det såklart blir final så vi får höra den framföras på engelska. Låten känns väldigt modern och jag kände direkt att det finns kopplingar till världsartisten Adele.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Notera att alla placeringar här är utan inbördes ordning (både för de kvalificerade och utslagna bidragen)!

Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-13

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir & Guðrún Dís Emilsdóttir

 • Plats:
 • Háskólabíó

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – Spring yfir heiminn
 2. Erna Mist & Magnús Thorlacius – Ótöluð orð
 3. Helgi Valur Ásgeirsson – Óvær
 4. Elísabet Ormslev – Á ný
 5. Pálmi Gunnarsson – Ég leiði þig heim
 6. Alda Dís Arnardóttir – Augnablik

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Helgi Valur Ásgeirsson – ”Óvær”
 2. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Spring yfir heiminn”
 3. Alda Dís Arnardóttir – ”Augnablik”

Kommentar: Detta är dessvärre katastrof för Island – så här låg kvalitet får man inte ha i en uttagning! Här lider man av balladsjuka, och inget av bidragen denna kväll kommer ha den blekaste chans att väcka någon typ av uppmärksamhet i ESC om de skulle vinna finalen. Fruktansvärt tråkigt! Det enda bidraget som kommer så högt som upp i medeltempo är ”Óvær” som därför får bli min favorit. Annars premierar jag även rappen i ”Spring yfir heiminn”– men i detta fall enbart p.g.a. att allt annat är så tråkigt. ”Augnablik” får bli den sista favoriten, men jag kan inte motivera varför. Den sticker inte på något sätt ut jämfört med de 3 andra kvarvarande bidragen – men någon måste ju ta sig till final…


 


 1. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Spring yfir heiminn”
 2. Alda Dís Arnardóttir – ”Augnablik”
 3. Helgi Valur Ásgeirsson – ”Óvær”

Kommentar:Oh, herregud vad tråkigt det här var! (Ursäkta min franska) Men hur tänkte arrangörerna här. De lägger alla lite ens uptempo-låtar i första semin, och sen bara lämnar de allt annat, lite tråkigare, till den andra semifinalen. Den enda låten som egentligen kunde stå ut ur massan var ”Spring yfir heiminn”, och egentligen är det därför den får ta min första plats. Inte kan jag direkt säga att jag gillar låten, och den är långt ifrån Eurovisonsstatus. De två andra jag har på min lista är egentligen utan placering, de är nu mest där för att de inte var riktigt så dåliga som de resterande. Håller helt med Adrian, de hår låtarna är nu egentligen inte bra, men någon måste ta sig till final…


     


 1. Alda Dís Arnardóttir – ”Augnablik”
 2. Elísabet Ormslev – ”Á ný”
 3. Erna Mist & Magnús Thorlacius – ”Ótöluð orð”

Kommentar: Den andra semifinalen var inte alls lika bra som den första semifinalen förra veckan. Det var som ovan nämnt balladtätt i den här semifinalen och kanske slår de ut varandra och öppnar upp för den/de låtar som har lite mer fart i sig. Mina tre listade favoriter tilltalar mig tillräckligt mycket och jag hoppas verkligen jag får vidare minst två av de. Efter att semifinalen har genomförts ska det även avslöjas vem som kniper wildcardbiljetten till finalen av de utslagna bidragen från både semifinal 1 och 2. Jag hoppas innerligt att det blir antingen Sigga Eyrún med låten ”Kreisí” eller Ingólfur Þórarinsson med låten ”Fátækur námsmaður” (Båda från semi 1).

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Notera att alla placeringar här är utan inbördes ordning (både för de kvalificerade och utslagna bidragen)!

Efter att tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-20

 • Programledare:
 • Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir & Guðrún Dís Emilsdóttir

 • Plats:
 • Laugardalshöll

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. De låtar som ej framförs på isländska har originalversion inom parentes.

 1. Greta Salóme Stefánsdóttir –”Hear Them Calling” (”Raddirnar”)
 2. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – I Promised You Then(”Hugur minn er”)
 3. Karlotta Sigurðardóttir – Eye of the Storm(”Óstöðvandi”)
 4. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson –Ready to Break Free” (”Spring yfir heiminn”)
 5. Elísabet Ormslev – Á ný
 6. Alda Dís Arnardóttir –Now” (”Augnablik”)

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Greta Salóme Stefánsdóttir – ”Hear Them Calling”
 2. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 3. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I Promised You Then”
 4. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready to Break Free”
 5. Elísabet Ormslev – ”Á ný”
 6. Alda Dís Arnardóttir – ”Now”

Slutkommentar: För mig är det dött race mellan Greta Salóme och Karlotta, men det känns som att Greta Salóme är bättre lämpad i ESC. Men islänningarna kämpar i övrigt med tempot i sin final, för detta går för långsamt. Finalen är tyvärr lite tråkig, med undantag för mina två favoriter.


 


 1. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I Promised You Then”
 2. Greta Salóme Stefánsdóttir – ”Hear Them Calling”
 3. Alda Dís Arnardóttir – ”Now”
 4. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready to Break Free”
 5. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 6. Elísabet Ormslev – ”Á ný”

Slutkommentar: Nåväl, Island kommer ju nog inte behöva fundera på att ordna ESC nästa år, tyvärr. En final som var sig lika från början till slut, det fanns inte egentligen någon som stack ut sådär överdrivet mycket. I promised you then blir min vinnare för ikväll. Är själv inte riktigt säker på varför, men den kändes som den absolut starkaste låten. Ett stort plus är att de flesta översatt sina låtar till engelska. Jag har inte speciellt lyssnat på låtarnas texter, men på något sätt så kändes det lättare att ta till sig låtarna då man förstod vad de sjöng.


 


 1. Greta Salóme Steffansdottrír – ”Hear Them Calling”
 2. Alda Dís Arnardóttir – ”Now”
 3. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I promised you then
 4. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready To Break Free”
 5. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 6. Elísabet Ormslev – ”Á ný”

Slutkommentar: Jag har inte följt med i de Isländska semifinalerna i år vilket är tråkigt för Island brukar bjuda på riktigt bra show. Årets final är tråkig och det är bara ett bidrag som sticker ut från mängden och det är ”Raddirnar” som jag tycker är en riktigt bra låt. Jag har bara hört den på isländska men tvivlar på att den blir sämre på engelska. I övrigt är det många sömniga ballader som kommer ta ut varandra. Skulle vara kul om Island fick vinna och hålla i ESC 2017.


  


 1. Greta Salóme Stefánsdóttir – ”Hear Them Calling”
 2. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 3. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I Promised You Then”
 4. Elísabet Ormslev – ”Á ný”
 5. Alda Dís Arnardóttir – ”Now”
 6. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready to Break Free”

Slutkommentar: Personligen tycker jag det hade räckt för Island att bara köra en finalomgång i årets tävling, för alla bidragen (utom ett) som tävlade i första semifinalen förtjänade att vara i finalen. Därför är det inte så konstigt att jag rankar alla dessa låtar högre i denna final. Sedan är det svårt att säga vem som är bäst, men jag tycker faktiskt att Greta Salóme hade ett riktigt häftigt framträdande i semifinalen som sticker ut ur mängden. Å andra sidan vore det roligt om Karlotta vann så att Ylva & Linda Persson äntligen får med en låt i Eurovision. Så jag velar lite här. Båda är faktiskt lika bra och lika värdiga att vinna. Sedan vill jag även flika in för duetten mellan Erna & Hjörtur som jag personligen gillar ganska mycket men som i ESC nog möjligen skulle ses av de flesta tittare som pausmusik. Men det är en mycket fin låt ändå.


  


 1. Greta Salóme Stefánsdóttir – ”Hear Them Calling”
 2. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 3. Alda Dís Arnardóttir – ”Now”
 4. Elísabet Ormslev – ”Á ný”
 5. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I Promised You Then”
 6. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready to Break Free”

Slutkommentar: Det har varit en trevlig tillställning som brukligt, när det kommer till Islands ESC-uttagning. Finalen innehåller många intressanta bidrag som jag skulle vara nöjd med, men bara en kan vinna och få äran att representera landet i Stockholm. Greta känns som det mest klockrena valet faktiskt. Hennes rutin, att hon har en fantastiskt bra låt och gör ett spännande scenframträdande. Tycker även det skulle vara kul om Karlotta vann, så att våra favoriter Ylva & Linda Persson (låtskrivare till ”Eye of the Storm”) får sin dröm uppfylld, att få tävla i ESC. Endast ett bidrag i finalen behåller sin version på isländska och det är låten som Elisabet Ormslev framför.

 

Resultat


Island har nu avgjort att de åter tänker skicka Greta Salóme med låten ”Hear Them Calling” till Eurovision 2016 i Stockholm i maj. I finalen vann hon i duellen mot Alda Dís Arnardóttir, som tävlade med bidraget ”Now”. Det är inte första gången som Greta Salomé tävlar i Eurovision, senast var 2012 i en duett med Jonsi.

Så här såg Greta Salómes framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Finalen avgjordes genom två omgångar, där först juryn och tittarna fick rösta fram två bidrag till den avgörande omgången. Sedan fick tittarna all makt att bestämma en vinnare. I finalen tävlade systrarna Ylva och Linda Persson som låtskrivare till bidraget ”Eye of the Storm”, men tyvärr hamnade den låten enbart på tredje plats.

Nedan presenteras resultaten.

 

Avgörande omgången

 1. Greta Salóme Stefánsdóttir – ”Hear Them Calling” (61%)
 2. Alda Dís Arnardóttir – ”Now” (39%)

 

Första omgången, utslagna i resultatordning

 • 3. Karlotta Sigurðardóttir – ”Eye of the Storm”
 • 4. Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason – ”I Promised You Then”
 • 5. Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson – ”Ready to Break Free”
 • 6. Elísabet Ormslev – ”Á ný”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


     


Jag gillar Gretas låt och det är nu en av det här årets starkare tävlingslåtar. Enda invändningen jag har är att låten är i framträdandet något för lik ”Euphoria” och ”Heroes”. Men jag tycker ändå att Greta gör sin grej av det hela, så det stör inte för låten är riktigt bra. Jag tror det kan gå riktigt bra för Island i år.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera