Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Estland 2011

Inför ESC Estland 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Estland hade startnummer 14 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 11 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 17

  • Debutår:
  • 1994

  • Bästa placering:
  • 1:a (2001)

  • Sämsta placering:
  • 22:a i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Estland var favoriter förra året men föll och slutade på 24:e plats.


Vem tävlade för Estland 2012?

Den 17 maj 1987 föddes Ott Lepland i Tallin, Estland. Han slog igenom efter att ha vunnit Estlands motsvarighet till Idol. Men Ott började med musiken mycket tidigare. Som barn släppte han ut två skivor med barnsånger på. Han studerade samtidigt på Georg Ots’ Tallinn Music School. Han har också spelat piano i över tio år. Ott har dessutom spelat rollen som Troy Bolton i den estiska motsvarigheten till High School Musical.

I år, 2012, tävlade Ott med låten ”Kuula” i Estlands Eurovision-uttagning Eesti Laul 2012. Han tog sig till final från semifinalerna där han sedan tog hem segern och får därmed representera Estland i Baku. Bidraget har han gjort med Aapo Ilves.

 

Musikvideo

Så här såg Estlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Jag gillade den här låten redan när jag hörde den första gången i den estniska semifinalen och det gör jag ännu. I vissa partier av låten är den dock väldigt seg och långtråkig. Estland hade en av de bästa nationella finalerna med många bra låtar i deras final. En som mycket väl kunde få åka till Baku istället är Birgit Õigen & Violina med låten You are Not Alone. Estland är precis som Turkiet väldigt svåra att placera men jag tror även att Estland kommer att ta sig till final i år.Oj, vad bra det här är. Jag ville bara smälla av första gången jag hörde den och jag älskar den minst lika mycket nu också. Det är med en sådan passion och inlevelse och det känns oerhört äkta. Det är ingen smörig ballad utan ett pampigt mästerverk. Det är ingen snack om att det är en full femma!Estland känns som en given finalist och känns som en av konkurrenterna om segern. En av årets i särklass pampigaste ballader som riktigt griper tag i en, med en dramatisk uppbyggnad och en grym sångare som sjunger både vers & refräng med inlevelse. ”Kuula” som betyder lyssna är verkligen något man gör till den här låten. Äkta låtar förtjänar topplacering, så är det bara. Ott Lepland och Estland kan mycket väl ta hem tävlingen i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen