ESC-Panelen fyller 10 år!

PANELEN FIRAR. Idag den 31:a januari 2019 är det exakt 10 år sedan ESC-Panelen såg dagens ljus. Vi tänkte passa på att uppmärksamma detta lite extra…

…med en intervju med vår skribent Robban! Han var nämligen en av de tre som drog igång ESC-Panelen för tio år sedan, och som är den ende skribent som varit med i samtliga säsonger därefter. Han har alltså god koll på vad som har hänt här under de tio år som nu gått.

 

Hej Robban. ESC-Panelen har nu funnits i tio år, vilken är din magkänsla just nu?

Det känns fantastiskt att sajten, som från början startade som en hobby-blogg, lever kvar än idag. Jag är jätteglad och tacksam att kunna skriva om mitt stora fritidsintresse och förmedla ut det till likasinnade samt åt personer som kanske är nyfikna på tävlingen, men som ännu inte har blivit frälsta. Jag vill att fler ska hitta in i bubblan så att säga 😉

 

Det låter härligt 🙂 Kan du berätta hur det gick till när ESC-Panelen startade?

Jag har ju tittat på Eurovision Song Contest och Melodifestivalen sedan sent 90-tal, men mitt stora engagemang för tävlingen växte runt millennieskiftet och blev ännu starkare år 2004 när jag även såg på inför-programmen som SVT visade innan tävlingen. Sedan år 2006 började jag även så smått även snegla på andra länders nationella uttagningar, vilket gjorde att intresset blev ännu mer passionerat för varje år som gick efter det. Jag började läsa hemsidor och bloggar som följde tävlingen noggrant och kände att det vore skoj att starta upp en egen blogg och skriva om tävlingen i stort, allt ifrån nyheter, personliga åsikter, betygsätta och rangordna bidrag & tycka till inför nationella uttagningar m.m. Runt år 2007 lärde jag känna en kille vid namn Tomas som också delade mitt stora intresse för Eurovision Song Contest och Melodifestivalen. Han var en stor motivationskälla med sitt kunnande om tävlingens historik. Vi kollade på en del gamla Eurovision-sändningar från förr, Melodifestivaler från dåtid – och nutid och umgicks en hel del. När jag föreslog att jag var sugen på att starta upp en blogg om tävlingen var han inte sen att haka på tåget. Kort därefter introducerade Tomas mig för en av hans vänner som också var en stor Eurovision-entusiast. André som denna kille heter tyckte också idén om att blogga om tävlingen skulle vara kul, så han anslöt också. Det var alltså vi tre som drog igång ESC-Panelen och vårt allra första inlägg på den dåvarande bloggen var inför Dansk Melodi Grand Prix-finalen 2009, då vi tyckte till lite kort om den och gjorde egna topplistor.

 

Hur känner du att Panelen har utvecklats under de här åren som gått?

Oj, det är stor skillnad på nu och då. Från början startade vi ju mer som en hobby-blogg, men med tiden som gått har både designen och innehållet blivit mer professionellt. Originaluppsättningen splittrades redan efter första säsongen och genom åren har skribenter tillkommit och slutat. Sedan år 2014 när Hollac16 värvades till ESC-Panelen från Poplight, så fick sidan nytt liv. Hans engagemang gjorde att vi lyfte efter att ha varit nära på att lägga ner hela projektet. I augusti år 2015 förvandlades bloggen till en hemsida och det var en stor utveckling och nödvändigt eftersom det blev mer strukturerat. Jag har kunnat överlåta det yttersta ansvaret för sajten till honom och istället fokusera på att ansvara för de nationella uttagningarna till Eurovision som är ett stort intresse för mig. Sen bidrar jag även med en hel del annat som nyheter, artikelserier och projekt m.m.

 

Vad tycker du har varit det roligaste som hänt under de här åren inom panelsamarbetet?

När vi gjorde om bloggen till en hemsida. Sen även alla duktiga skribenter som anslutit.

 

Vad ser du mest fram emot för de kommande åren?

Att vi kan fortsätta med samma driv och engagemang och även kunna rapportera på plats där det händer. Att t.ex kunna ta en semestervecka till något soligt land som håller i värdskapet och rapportera på plats vore fantastiskt roligt.

 

Några snabba frågor

Vilket Melodifestival-år tycker du har varit roligast att följa?

Jag måste nog ändå säga att år 2009 var det roligaste året, tack vare att det var ett så bra år, många grymma låtar och artister och att det var första gången som vi skrev om just Melodifestivalen.

 

Vilka andra uttagningar än Melodifestivalen är dina höjdpunkter?

Det varierar år från år beroende på hur uttagningarna ser ut och hur bra låtarna är. De nordiska grannländerna, där främst Danmark, Norge och Island är höjdpunkterna, även ungerska A Dal, och franska Destination Eurovision. Tidigare var också Malta en stor favorit, men i år har de slopat sin nationella uttagning och istället genomfört X Factor Malta som inte alls är lika intressant att följa.

 

Vilket Eurovision-år under de här tio åren har varit det bästa för dig att följa/uppleva?

Jag måste nog säga att år 2016 har varit det bästa eftersom vi i panelen bevakade tävlingen på plats tillsammans i Stockholm och fick uppleva både invigningen med röda mattan, festa på Euroclub och träffa andra likasinnade, artistspelningar samt att se alla shower på plats. Det var ett minne för livet.

 

Till sist, vilka är dina fem höjdpunkter från Panelen under dessa år?

Alla live-uppdateringar på plats, Alla intressanta projekt som exempelvis Best Of Melodifestivalen-projektet (2015), Semifinalhyllningar (2014), panelens jämförelse av ESC-bidrag det aktuella året vs året dessförinnan, Panelens Second Chance-projekt (se alla sammanställt på denna sida). Sen att vi fått äran att vara med på presskonferenser när artisterna till Melodifestivalen avslöjas, Adrian (Schlagermagisterns) analyser/krönikor och slutligen intervjuer vi gjort med artister och övriga kända personer.

Jag vill även passa på att tacka alla läsare för dessa fantastiska år. Ni som följt oss från start eller kommit hit vartefter, det är för er vi håller på och skriver och uppdaterar. Så ett jättetack för att ni följer oss kring allt som rör Eurovisionen, Melodifestivalen, nationella uttagningar och våra panelprojekt.

Det här äventyret tar inte slut på långa vägar, utan det här är början på en låååång fortsättning framöver!

 


 

Kommentera