Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Vi i panelen är stora Melodifestivalsfantaster och längtar redan till februari och att Mellosäsosongen ska börja. Speciellt nu när Måns Zelmerlöw vann nere i Wien och tog ESC hem till Sverige igen. Under hösten 2015 har panelen rangordnat bidragen utifrån den slutplacering de kom på och sedan skickades de låtar som fick högst totalpoäng till en superfinal.

 

Tävlingsomgångarna

Projektet har bestått av 32 grundomgångar och en final. I varje grundomgång var bidragen indelade enligt vilken total slutplacering de fick, dvs. alla som kom på 32:a plats möter varandra, alla på 31:a plats möter varandra osv. upp till alla 1:or möter varandra.

Denna indelning var som tidigare nämnt gjord utifrån total slutplacering och inte deltävlingsplacering. Det som kan nämnas är att…

…bidragen i grupp 1:orna till 10:orna innehöll de bidrag som tävlade i finaler 2002-2015. Dessa bidrags slutplaceringar utgjorde grupptillhörigheten.

…bidragen i grupp 11:orna till 16:onde innehöll de bidrag som tävlat i Andra chansen men som inte gick vidare till finaler (undantaget tre bidrag i grupp 11 och 12). Vilken placering bidragen har fått beror på andelen telefonröster i respektive års Andra chansen.

…bidragen i grupp 17:onde till 32:orna innehöll bidrag som ej kvalificerade sig vidare i tävlingen från deltävlingarna. Vilken grupp bidragen placerade sig i har även här att göra med hur många telefonröster respektive bidrag fick (således behöver inte alla åttor hamnat i grupp 32, bara som ett exempel).

 

Så gick projektet till

I grundomgångarna lyssnade panelmedlemmarna igenom bidrag för bidrag i respektive grupp och därefter gjordes en topp 10 över de bidrag man tyckte bäst om. Därefter gjordes en sammanställning och det bidrag som fått högst totalpoäng vann den omgången. Poängen i grundomgången gick enligt ESC-skalan, där varje panelmedlems etta får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Efter alla grundomgångar var det dags för finalen och där ändrades upplägget något. Var och en i panelen fick nu välja ut 16 av 32 bidrag som hamnade i en topplista. Bidraget man satte på plats ett, det bidrag man tyckte bäst om, fick 16 poäng, tvåan fick 15 poäng, trean 14 poäng osv. nedåt till bidraget på plats 16 som fick ett poäng. Därefter räknades poängen samman och vinnande bidraget utsågs.

Projektet pågick från början av augusti till slutet av november. Vi släppte två delar i veckan för att hinna med.

Här nedan hittar du alla delarna i projektet.

Mycket nöje!

 

Alla delar i serien


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen