Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Belarus NF 2012

Belarus NF 2014 »


BELARUS’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2013 valde det belarusiska TV-bolaget BTRC ut Belarus’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurofest 2013, däremot gjordes ett byte av tävlingsbidrag efter finalen. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Eurofest 2013/internval
 • Uttagningsprocess:
 • Finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 7 december 2012: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Alyona Lanskaya
 • Vinnarlåt:
 • ”Rhythm of Love”
 • ”Solayoh”
 • Låtskrivare:
 • Leonid Shirin, Yuriy Vaschuk
 • Marc Paelinck, Martin King
 • Eurovision-resultat:
 • 16:e (av 39 länder) med 48 poäng

 


Belarus var först ut för säsongen 2013 att bli klar med både artist- och bidragsvalet, även om det senare skulle justeras i slutminuterna.

I vilket fall som helst höll BTRC i en nationell final den 7:e december 2012 där tio bidrag togs ut i tävlan. Dessa blev synade av juryn och tittarna som slutligen valde ut sin vinnare.

 

Bidraget ändras

Bara någon månad efter finalen hade hållits gick BTRC ut information om att det belarusiska bidraget möjligtvis skulle bytas ut, vilket också blev fallet. I början av februari åkte vinnaren, Alyona Lanskaya, till London och Stockholm för att spela in den nya låten och på dagen tre månader efter att finalen ägt rum presenterades bidraget ”Solayoh” som Belarus’ nya bidrag.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2012-12-07

 • Programledare:
 • Olga Ryzhikova och Denis Dudinsky

 • Plats:
 • TV-studio i Minsk

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Vitaly Voronko – ”I Wonder How You”
 2. Max Lorens – ”I Love Your Charming Eyes”
 3. Alyona Lanskaya – ”Rhythm of Love”
 4. Yankey – ”Letter To Mother”
 5. Beaver Band – ”Incredible Girl”
 6. Daria – ”Catch Me Again”
 7. Uzari – ”Secret”
 8. Alexey Gross – ”One Way Love”
 9. Nuteki – ”Save Me”
 10. Satsura – ”Get Out Of My Way”

 

Panelen tyckte till (inför)


 


Det känns väldigt roligt att vi äntligen är igång! Nu startar årets ESC säsong på allvar. Jag håller med haris om att engelskan inte är den bästa och att vilken representant Belarus än skickar tror jag de har svårt att vinna i Malmö. Alexei Gross är min favorit i alla fall. En härlig låt helt enkelt, lyssna själv.

 1. Alexei Gross- ”One Way Love”
 2. Vitaly Voronko- ”I Wonder How You”
 3. Uzari- ”Secret”

  


Vet inte om jag kan säga att någon av dessa låtar håller någon hög klass. Alla sjungs dessutom på en bedrövlig engelska. Det var svårt att hitta en favorit bland dessa låtar och även en potentiell vinnare. Men både personlig favorit och den jag tippar som vinnare är Uzari med låten Secret. Känner att det är den enda som sticker ut i ett annars rätt mediokert startfällt.

 1. Uzari – ”Secret”
 2. Vitaly Voronko – ”I Wonder How You”
 3. Alexei Gross – ”One Way Love”

 


Äntligen är det dags för den första nationella finalen till 2013 års Eurovision Song Contest och det är Belarus som får äran att vara först av alla länder med att ha hela paketet med både artist & låt klar. Instämmer med Haris att det är rätt mediokra låtar i den här finalen. Tänker givetvis följa den här finalen oavsett. Bland finalisterna hittar vi Alena Lanskaya som vann Eurofest 2012, men blev diskad i efterhand, vilket ledde till att Litesound fick äran att representera Belarus istället. En del forna ESC-deltagare från Belarus kommer gästa showen, b.la Koldun (2007) & Alexandra & Konstantin (2004). Vilka tre bidrag jag hoppas på lite extra ikväll ser ni längre upp, där våra topplistor presenteras. Tänk att vi redan inom några timmar har det första ESC 2013-bidraget klart.

 1. Vitaly Voronko – ”I Wonder How You”
 2. Alexei Gross – ”One Way Love”
 3. Alyona Lanskaya – ”Rhythm of Love”

 

 

Resultat

Den första nationella finalen för säsong 2013 stod Belarus för, och den ägde rum så tidigt som den 7:e december 2012! Efter att jurygrupperna och tittarna röstat klart stod sångerskan Alyona Lanskaya som vinnare med maximala 24 poäng. Samma sak hände ifjol men då blev hon diskvalificerad på grund av påstått röstningsfusk. Det återstår att se om hon får åka och tävla i år istället.

 

Hela resultatet

 1. Alyona Lanskaya – ”Rhythm of Love”
 2. Nuteki Band – ”Save Me”
 3. Satsura – ”Get Out Of My Way”
 4. Daria – ”Catch Me Again”
 5. Max Lawrence – ”I Love Your Charming Eyes”
 6. Alexei Gross – ”One Way Love”
 7. Yankey – ”Letter To Mother”
 8. Uzari – ”Secret”
 9. Vitaly Voronko – ”I Wonder How You”
 10. Beaver Band – ”Incredible Girl”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag tycker Belarus gjorde ett modernt val i år med en frän sångerska. Vi får hoppas att den belarusiska delegationen behåller henne i år. Förra året vann hon men blev diskad på grund av påstått röstfusk. Jag tror att Belarus är nöjd med sitt val i år. Jag tycker själv att låten är rätt tråkig och blek men scenshowen gör att den lyfter. Belarus var först ut nu är det bara att tuta och köra. Näst ut är Schweiz som har ett riktigt guldkorn i sin uttagning.


   


Ett väntat resultat och således ett rättvist sådant. Får bara hoppas att hon får behålla sin låt och sin plats som representant för Belarus den här gången. Låten har ett skönt midtempogung och kommer säkert spelas flitigt på Euroclub i Malmö. Låten är helt okej, men inget som man höjer ögonbrynen för direkt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen