BELARUS’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det belarusiska TV-bolaget BTRC ut Belarus’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurofest. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Den belarusiska uttagningen avgjordes genom den nationella finalen Eurofest, och till skillnad från året innan fick tittarna hela makten att bestämma vinnaren!

Belarus’ nationella uttagning 2016 bestod av en final med tio tävlande, bidrag som hade valts ut genom en nationell antagning som följdes av en audition. Även om själva finalen hölls i slutet av januari blev låtarna kända redan den 1:a december 2015. Tre av artisterna (Anastasia Malashkevich, Alexey Groos och NAPOLI) hade tävlat i den belarusiska finalen vid tidigare upplagor, men ingen av dessa har någonsin vunnit i finalen. Sångerskan Napoli tävlade för övrigt även senare under säsongen i den polska finalen och då med det bidraget hon hade med i denna final.

Programledare för finalen var 2014 års belarusiska Eurovision-representant Teo, eller Yuriy Vashchuk som han egentligen heter, tillsammans med Olga Ryzhikova.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Belarus’ uttagning blev Ivan (Alexander Ivanov) med bidraget ”Help You Fly”, som han gjort tillsammans med låtskrivarna Viktor Drobysh, Timofei Leontiev och Mary Susan Applegate.

I Eurovision 2016 blev Belarus lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 12:e plats (av 18 länder) med 84 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-01-22

 • Programledare:
 • Olga Ryzhikova och Teo

 • Plats:
 • 600 Metrov, Minsk

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Alexey Gross – Flame
 2. Sasha Zakharik –Glory Night
 3. Valeriya Sadovskaya – Not Alone
 4. Radiovolna – Radio Wave
 5. The EM –Turn Around
 6. NAVI – ”Heta ziamlia
 7. Alexander Ivanov – How To Fly
 8. Anastasiya Malashkevich – Pray For Love
 9. Kirill Yermakov – Running To The Sun
 10. NAPOLI – My Universe

 

Panelen tyckte till!


 


 • 1. Kirill Yermakov – ”Running To The Sun”
 • 2. Anastasiya Malashkevich – ”Pray For Love”
 • 3. NAPOLI”My Universe”

Kommentar: För mig är vinnaren tydlig i detta startfält: ”Running to the sun” är den enda riktigt välgjorda poplåten som går i linje med vad landet skickat tidigare. Den känns som en vinnare, även om dess kvalificering till ESC-finalen är tveksam. Anastasiya kommer tätt efter, även om ”Pray for love” också den är modern och välgjord. NAPOLI känns som en krystad 3:a, men i övrigt är detta startfält tämligen svårt att urskilja. Helt klart blir åtmindstone 2 av dessa låtar i topp-3.


  


 • 1. Sasha Zakharik”Glory Night”
 • 2. Kirill Ermakov”Running To The Sun”
 • 3. NAPOLI”My Universe”

Kommentar: Belarus har en bra final i det stora hela och jag faller pladask för bidraget ”Glory Night” som har en 30-tals tema och härligt gung. Jag hoppas Belarus vågar skicka det. Andra-handsfavoriten är ”Running To The Sun” för att det är en bra låt. Jag tror också att det är detta bidrag som kommer representera Belarus i år om inte Lukasjenko har andra planer. Min tredje favorit i den här finalen är en klassisk modern schlager med bidraget ”My Universe”. Jag tycker mycket om den men det som drar ner betyget är att den påminner mycket om ”My Gravity” som Ukraina ställde upp med 2013 i Malmö. Trots detta kniper den ändå tredje platsen på min topplista för att jag tycker att låten är så jäkla bra.


   


 • 1. The EM – ”Turn around”
 • 2. Alexey Gross – ”Flame”
 • 3. Radiovolna – ”Radio Wave”

Kommentar: Asså jag blir så besviken. Dessa tre låtar är inte låtar jag tycker ska platsa i en Eurovision final men de var bättre än de andra 7 bidragen. Det är så säkra låtar, det är ingen som vågar chansa och köra utan för trygghetszonen utan det är bara säkra tråkiga låtar, vilket också kommer göra att om de har tur kommer till final, men jag tror de kommer försvinna bland de riktigt bra låtarna. Bäst här var The EM- Turn around.


 


 • 1. The EM – ”Turn Around”
 • 2. Navi – ”Heta ziamlia”
 • 3. NAPOLI”My Universe”

Kommentar: Det bidraget jag tror skulle fungera bäst i ESC är nog ”Heta ziamlia” eller ”My Universe”, som precis som Erik ovan beskriver påminner väldigt mycket om ”My Gravity”. Men min personliga favorit i det här finalstartfältet är ändå ”Turn Around” med duon The EM, trots att killarna sjunger på knagglig engelska och att låten är aningen slätstruken. Nåväl, de hinner öva på sin engelska ett par månader om de nu skulle stå som slutsegrare. Som reservfavorit som inte nådde in på topp-3-listan placerar jag Alexey Gross med låten ”Flame”.

 

 

Resultat


Nu är det klart vilken artist som ska tävla för Belarus 2016: Ivan, eller Alexander Ivanov som han egentligen heter, med låten ”Help You Fly”! Han vann finalen även om tvåan NAPOLI var bara 768 röster från att ta segern från honom. För första gången sedan 2009 fanns ingen jury med i finalen, utan belarusiska publiken fick själva avgöra vilken låt som var bäst.

Så här såg Ivans framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

 1. Ivan (Aleksandr Ivanov) – ”Help You Fly”
 2. NAPOLI – ”My Universe”
 3. Kirill Ermakov – ”Running To The Sun”
 4. NAVI – ”Heta ziamlia (This Land)”
 5. Aleksey Gross – ”Flame”
 6. Anastasia Malashkevich – ”Pray For Love”
 7. THE EM – ”Turn Around”
 8. Valeria Sadovskaya – ”Not Alone”
 9. Radiovolna – ”Radiowave”
 10. Sasha Zakharik – ”Glory Night”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


    


Jag tror den här låten hade vart mycket bättre om den hade haft en bättre sångare. Då syftar jag inte bara på hans uttal, utan jag tror att den här sången hade behövt en bättre röst. Då hade den kunnat funka, för det finns en catchig rytm som sätter sig och som inte är så tokig. Men å andra sidan känns det som att låten är väldigt repetitiv och lyfter aldrig riktigt. Ivan har några månader på sig att förbättra det och jag önskar honom lycka till.


 


Låten känns ganska 90-talisk rockig och blir därför idag tråkig och händelsefattig. Åtminstone som den framfördes i liveversionen. Jag hoppas verkligen att Ivan gör ändringar i både låt och framträdande till Eurovision annars kommer det inte att fungera. Hoppas på en bättre musikvideo till februari/mars.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera