Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Polen NF 2008

Polen NF 2010 »


POLENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2009 valde det polska TV-bolaget TVP ut Polens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Piosenka dla Europy 2009. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


 • Uttagning genom:
 • Piosenka dla Europy 2009
 • Uttagningsprocess:
 • Finalkväll
 • Uttagningsdatum:
 • 14 februari: Finalen »
 • Finalresultat »
 • Vinnare/representant:
 • Lidia Kopania
 • Vinnarlåt:
 • “I Don’t Wanna Leave”
 • Låtskrivare:
 • Alex Geringos, Bernd Klimpel
 • Eurovision-resultat:
 • 12:a i semi 2 (av 19 länder) med 43 poäng

 


Polens nationella uttagning bestod av en finalkväll med 10 tävlingsbidrag, där jury och tittarna skulle enas om en vinnare. Finalen hölls på Alla hjärtans dag, dvs. 14 februari 2009.

TVP meddelade från början att 12 låtar var tänkt att tävla om att få representera Polen i Eurovision Song Contest 2009, men två bidrag blev diskvalificerade. En av de som blev kvar var den svenska gruppen Man Meadow (Fredrik Olofsson och Niklas Vestberg) som deltog för andra året i rad. Senast de deltog kom de på tredjeplats med låten “Viva La Musica”, och denna gång hette låten “Love is gonna get you” som Thomas G:son och Andreas Rickstrand stod bakom på upphovet.

Bidragen som utsågs hade skickats in via en nationell antagning som hade vissa hårda regler. Bland annat krävde TVP att tilltänkt artist skulle ha haft minst ett singel- och/eller albumsläpp sedan tidigare, alternativt att artisten skulle ha ett skivkontrakt eller ha uppträtt i något publikt sammanhang. Sedan var det en jury som valde ut finalbidragen.

 


 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2009-02-14

 • Programledare:
 • Radek Brzózka och Paulina Chylewska

 • Plats:
 • TVP:s huvudkontor, Warszawa

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Stachursky – “I nie mów nic”
 2. Det Beatles – “Jacqueline”
 3. Man Meadow – “Love Is Gonna Get You”
 4. Dali – “Everyday”
 5. IRA – “Dobry czas”
 6. Artur Chamski – “Kilka słów”
 7. Marco Bocchino & Ola Szwed – “All My Life”
 8. Tigrita Project – “Mon chocolat”
 9. Renton – “I’m Not Sure”
 10. Lidia Kopania – “I Don’t Wanna Leave”

 

Panelen tyckte till (inför)


 


Jag har tre favoriter och dessa är Man Meadow, Tigirta Project och Lidia Kopania.


 


Förra året tyckte jag att de hade den klart bästa låten, och borde ha gått till ESC. Nu måste det bli Man Meadow som tar hem det. Love Is Gonna Get You är en riktigt bra låt. Återstår att se om pop med 80-talsinfluenser, som samtidigt skall framföras som ett bra dansnummer, faller polackerna i smaken. Förövrigt gillar jag Marco Bocchino & Ola Szwed med bidraget “All my life” och även norska gruppen Det Beatles med “Jacqueline”.

Förövrigt blir jag inte förvånad om Polen skickar någon helt annan. De skickar oftast de bidragen man minst gillar, dock kan jag säga att Isis Gee var en värdig vinnare och hon hade en bra ballad. Såg på en omröstning att Lidia Kopania ligger bäst till hos folket. Tigrita Project & Artur Chamski är populära att vinna. Nej, tack! Lycka till Man Meadow, säger jag.


 


Polen, detta musikaliskt missförstådda land. Landet har en enorm bredd på musiken men lyckas nästan alltid skicka något som de själva tror är internationellt gångbart men som resten av Europa sällan håller med om. Polen vill ofta för mycket och är dessutom inte de bästa förlorarna heller.

Personligen tycker jag att Polen har ett hyfsat startfält med flera låtar som är medelmåttiga men med en handfull som sticker ut och allra mest är det de två nordiska bidragen som skiljer sig men frågan är om Polen vågar skicka någon av dem. Mina favoriter i tävlingen är således Man Meadow, Det Beatles och Renton och absolut jumbo hoppas jag att sörjan av Marco Bocchino & Ola Szwed blir.

 

Resultat

Polen valde ut sitt bidrag till ESC genom en nationell final där tio bidrag tävlade. Vann gjorde låten “I don’t wanna leave” med Lidia Kopania. Hon fick mest röster av såväl juryn som folket.Se hela resultatlistan här nedan.

 

Slutresultat

(jury+teleröster+resultat)

 1. Lidia Kopania – I Don’t Wanna Leave (10+12=22)
 2. Marco Bocchino & Ola Szwed – All my life (8+10=18)
 3. Renton – I’m not sure (12+6)
 4. Artur Chamski – Kilka Slów (5+8=13)
 5. IRA – Dobry Czas (7+4=11)
 6. Man Meadow – Love is gonna get you (2+7=9)
 7. Dali – Everyday (6+2=8)
 8. Tigrita Project – Mon chocolat (4+3=7)
 9. Stachurski – I nie mów nic (1+5=6)
 10. Det Betales – Jacqueline (3+1=4)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


  


Stor besvikelse att Polen än en gång skickar en ballad som är ännu tråkigare än fjolårets Isis Gee. Kan inte förstå att de skickar en sån här urusel låt.

För mig hade Man Meadow den klart bästa låten och det borde varit de som Polen hade skickat till ESC. Den svängiga låten “Jacqueline” med Det Betales kom på sista plats. Gick alltså inte så bra för de nordiska bidragen.


 


Ja jag är inte helt glad över hur polackerna har valt bidrag men jag är inte heller förvånad. Dock stod det ganska snabbt klart för min del att Man Meadow gjorde bort sig redean i sitt framförande av bidraget. Det lät inget vidare och detta var troligen en följd av sjukdomar som drabbat sångarna, men hade de castat sin kör innan så hade de nog kunnat sålla bort hälften av falsksången där för kören bidrog nog till hälften av misslyckandet. Nä, Polen valde som jag misstänkte att de skulle göra något inhemskt bidrag men att det blev just Lidia förvånade mig ändå lite. Hon är vacker, ja, men låten är tråkig. Jag hoppas bara att man i Polen kan förstå bara att detta fungerade inte förra året och kommer troligen inte att göra det i år heller och att uppvisa samma dåliga förloraregenskaper som de gjorde 2008 borde förpassas till den tiden. Ger de sig in i ESC-leken så får de leken tåla.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen