POLENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det polska TV-bolaget TVP ut Polens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Krajowe Eliminacje 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2016 blev första gången på fem år* som TVP beslöt att valet av Polens artist och bidrag till Eurovisionen skulle utses via en nationell final. Man återupplivade därmed sin tidigare uttagning Krajowe Eliminacje 2016 vars upplägg blev en finalkväll som hölls i början av mars.

En antagning drog igång i drygt två veckor och efter att den hade avslutats lyssnade en jury igenom alla bidragen och valde sedan ut nio låtar till tävlan. De utvalda tävlande presenterades i TV-programmet Świat się kręci den 16 februari.

Likt många andra nationella finaler återfanns även här svenska låtskrivare i startfältet, däribland till låten ”Cool Me Down” som Maragret framförde (en låt som bl.a. Linnea Deb och Arash gjort) samt låten ”Missing” som framfördes av Ola Gintrowska. På artistsidan hittades bland andra artisten Edyta Górniak som var Polens första representant (1994) och den vitryska sångerskan NAPOLI försökte också få tävla för Polen, intressant nog med samma bidrag hon tävlat med i den vitryska finalen två månader tidigare!

* Egentligen kan man säga att det var på tre år, eftersom Polen inte deltog i Eurovision 2012 och 2013.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Polens uttagning blev Michał Szpak med bidraget ”Color of Your Life”, som Andy Palmer och Kamil Varen stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Polen lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 8:e plats (av 26 länder) med 229 poäng. Den höga slutplaceringen berodde mycket på ett stort tittarstöd.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-03-05

 • Programledare:
 • Artur Orzech

 • Plats:
 • TVP-studio i Warszawa

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Taraka – In the Rain
 2. NAPOLI – My Universe
 3. Natalia Szroeder – Lustra
 4. Dorota Osińska – Universal
 5. Kasia Moś – Addiction
 6. Ola Gintrowska – Missing
 7. Michał Szpak – Color of Your Life
 8. Margaret – Cool Me Down
 9. Edyta Górniak – Grateful

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Margaret – ”Cool Me Down”
 2. Edyta Górniak”Grateful”
 3. Michał Szpak – ”Color of Your Life”
 4. NAPOLI – ”My Universe”
 5. Taraka – ”In the Rain”

Kommentar: Det har stormat kring Polens ESC-medverkan i år, vilket kanske är rimligt med tanke på att landet på senaste tiden hamnat i politiskt blåsväder med sina nya medielagar. EBU har dock godkänt landets deltagande i årets ESC, men kritiken kommer nog tas upp igen i Stockholm i maj. Paradoxalt nog så är landet en tidig favorit till ESC-segern i år enligt spelbolagen – och anledningen heter Margaret. Eller, om vi ska vara ärliga, hennes svenska låtskrivarteam bestående av en Eurovisionmaffia: Arash & Anders Wrethov (3:a i ESC 2009), Alex Papaconstantinou (3:a i ESC 2001, 16:e 2012), Viktor Svensson (också 16:e 2012) och inte minst fjolårsvinnaren Linnea Deb. Det är inte svårt att förstå varför ”Cool me down” är favorit till den polska segern och ESC-segern – detta är milsvitt bättre än allt annat i Polen i år. Det är modernt, kaxigt, snyggt och spännande. Huruvida det är en segrare i ESC låter jag dock vara osagt. Sådana här låtar brukar ha svårt att vinna där, och jag tvivlar starkt på att Polen faktiskt får så pass mycket poäng att det räcker. Men mycket hänger på framträdandet. Om Margaret visar sig värdig segern med ett starkt framförande (vilket hennes audition tydde på) ja, då kan vi mycket väl få åka till Warszawa nästa år. Det övriga startfältet känns knappt värt att kommentera, men det är roligt att se Polens första ESC-representant Edyta Gorniak tillbaka – och med en riktigt bra låt dessutom. Hon lär kunna ta andraplatsen utan problem.


    


 1. NAPOLI – ”My Universe”
 2. Natalia Szroeder – ”Lustra”
 3. Michał Szpak – ”Color of Your Life”
 4. Margaret – ”Cool Me Down”
 5. Edyta Górniak – ”Grateful”

Kommentar: Polen har en okej final med några låtar som toppar och andra som dalar. Just nu i studioversioner hittar jag inga direkta favoriter så det är upp till bevis nu. Men jag hoppas att någon av mina fem vinner för jag tror det kan gå riktigt bra för Polen då.


  


 1. NAPOLI – ”My Universe”
 2. Margaret – ”Cool Me Down”
 3. Michał Szpak – ”Color of Your Life”
 4. Ola Gintrowska – ”Missing”
 5. Dorota Osińska – ”Universal”

Kommentar: Polen utser sin representant till Stockholm via en nationell final efter två år på raken där man lyckats kvala in till finalen efter internval. Jag var aldrig något fan av vare sig deras bidrag 2014 eller 2015 så jag hoppas att årets polska bidrag tilltalar mig ordentligt. Senast jag gillade Polens ESC-bidrag var 2011 med Magdalena Tul och låten ”Jestem” som misslyckades att ta sig till final och dessutom lät rent förskräckligt live. En klar besvikelse. Den här finalen håller riktigt hög klass tycker jag. I stort sett alla låtar är bra eller medelmåttiga. Margaret verkar vara stor förhandsfavorit till segern följt av Polens första ESC-representant från 1994 (Edyta Gorniak). Kuriosa är också att hon innehar den hittils bästa placeringen för Polen i ESC, då man i debuten kom på andra plats i tävlingen. NAPOLI, Margaret & Michal Szpak är mina klara toppfavoriter till segern. Vinner någon av de är jag nöjd. Låten ”Missing” är också skön och lite mysfaktor på den, men den räcker inte riktigt till för att kännas som en vinnare. NAPOLI tävlade förövrigt i den vitryska finalen med exakt samma låt och kom på andra plats. Att den får tävla i Polens uttagning är p.ga sångerskan Olga Shimanskaya (född i Vitryssland) har föräldrar som är från Polen. Jag tycker det är är bra att befolkningen själva får utse sin representant. Ser med spänning fram emot den här finalen.

 

 

Resultat


Polen höll på lördagskvällen den 5:e mars i sin nationella final, där sångaren Michał Szpak med låten ”Color of Your Life” tog hem segern med 35,89% av rösterna.

På andra plats kom förhandsfavoriten Margaret med låten ”Cool Me Down” som fick 24% av rösterna och trea blev Edyta Górniaks ”Grateful” som fick 18% av rösterna.

I årets polska nationella final tävlade 9 bidrag där tittarna fick avgöra genom röstning vilken artist och bidrag de vill se tävla för Polen i Eurovision 2016. Det var således första gången sedan 2011 som publiken valde bidrag (2014 och 2015 gjordes detta val internt av TV-bolaget TVP själva). Från början var det dock tänkt att valet även i år skulle ske internt, men sedan ändrade sig TVP och genomförde denna final istället.

Så här såg Michałs framträdande ut i finalen:

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

 1. Danka skriver:

  Michal , tack ….en riktigt bra röst och låt


 

Kommentera