Inför Eurovision 2017 – Malta« Inför ESC Malta 2016

Inför ESC Malta 2018 »


Det har blivit dags att presentera Malta, som i år representeras av Claudia Faniello med låten “Breathlessly”.

Malta debuterade i ESC 1971 och hann delta hela tre gånger på kort tid. Men eftersom landet inte placerade sig särskilt bra hoppade man av tävlingen och återkom inte förrän år 1991 och har deltagit varje år sedan dess. Och det var efter återkomsten som det började gå bättre, för under hela 1990-talet, med undantag för år 1999, fick man konsekvent topp 10-placeringar inkl. två bronsmedaljer. Under 2000-talet höll de bra placeringarna i sig med två silvermedaljer 2002 och 2005. Men från 2006 har det gått väldigt mycket sämre för Malta. Flera gånger har man misslyckat att ta sig till final och när man väl har gjort det så har man hamnat i botten. Undantaget 2013 och 2016.

En intressant notering är att Malta har ett stort intresse för Eurovisionen och det sägs att den dagen Malta vinner ESC kommer att bli en nationell helgdag. Upp till bevis med andra ord!

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: PBS/TVM
  • Första tävlingsåret: 1971
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (12:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 2:a i final (2002 & 2005)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Malta Eurovision Song Contest 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #4

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Malta valde artist och bidrag genom den nationella finalen Malta ESC 2017. För första gången sedan 2006 anordnades ingen semifinal inför finalen, utan det blev bara en enda finalkväll med 16 tävlande. Dessa hade valts ut efter en kortare antagning under hösten som sedan en jury hade gallrat kring och valt ut vilka de ville se i finalen. Sedan valde TV-bolaget PBS som har hand om uttagningen att skrota juryröstningen så att bara tittarna fick bestämma vinnaren. Man tog också bort den tidigare införda regeln att hela/delar av vinnarbidraget kan bytas ut efter finalen.

Bland de tävlande hittades en hel del återkommare som t.ex. en tidigare vinnare med: Richard Edwards, som var frontsångare i gruppen Firelight som tävlade för Malta 2014. Då liksom nu hade han skrivit låten själv, dock under sitt andra efternamn Michallef. En annan artist som var tillbaka igen var Brooke Borg. Utöver Brook fanns även några andra veteraner från ifjol som Franklin Calleja (blev trea i finalen 2016),  Maxine Pace (blev femma i finalen 2016) samt även Deborah C som varit med i Maltas uttagning varje år sedan år 2012. Deborah slog sig denna gång ihop med Josef Tabone som var med år 2006 respektive 2010.

Ytterligare återkommare var Claudia Faniello, som senast var med år 2013, samt tre artister som ej nådde nationell final i Malta: Janice Mangion år 2012 samt Klinsmann Coleiro och Raquela Dalli Gonzi år 2013. Dessutom återvände även Kevin Borg till tävlingen.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Kris Micallef.

Claudia Faniello föddes den 25 februari 1988 (29 år) i Qawra, Malta. Hon är syster till Fabrizio Faniello, som tidigare tävlat för Malta i Eurovisionen. Hon är också syster till Miriana Faniello. Vid 12 års ålder började hon tävla i olika tv-shower och deltog i många festivaler. Hon fick också chansen att sjunga tillsammans med sin bror vid olika tillställningar.

Claudia har precis som sin bror försökt få tävla för Malta i Eurovisionen, vilket har skett genom den maltesiska nationella uttagningen. Sedan 2006 har hon deltagit totalt nio gånger, vissa år med två bidrag. Innan hon nu i år tog hem segern har hon varit nära att vinna, men fallit på målsnöret. Claudia har varit med år 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013. Sedan tog hon en paus och återkom först i år och då blev det seger!

Den låt som Claudia vann nationella finalen med heter “Breathlessly” som Philip Vella och Sean Vella gjort musiken till medan Gerard James Borg har skrivit texten.

 

Lyssna på Maltas bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Malta brukar vanligtvis komma med intressanta och moderna låtar till ESC, men i år verkar de försökt sig på något annat. Det hör inte till vanligheterna att Malta kommer med en ballad, om inte Chiara sjunger den. Men årets maltesiska bidrag blir en ballad som verkligen passar in i stereotypmallen för ballader – helt ointressant och menlös. Detta är verkligen årets längsta gäspning, som inte tycks lyfta eller ens göra anspråk på att försöka lyfta nån gång! Jag är ledsen för att säga det men Malta kan bättre än så här – detta är en kissepaus.


 

 

listornamnskylt_alexander

Åh, en riktigt traditionell Eurovisionspowerballad. Jag vet inte om jag har så hemskt mycket mer att säga om det. Jag gillar det!

 

 

listornamnskylt_erik

Malta, ett land som verkligen gillar ESC men aldrig vunnit. Jag önskar verkligen att landet skulle få vinna men i år kommer det dock inte ske. Låten är alldeles för tråkig! Det finns för många ballader med i årets tävling och då kommer de sämre balladerna att falla under radarn. Tyvärr Malta, tänk om tänk rätt. Satsa på något unikt och modernt då kanske ni kommer att vinna.

 

 

listornamnskylt_haris

Efter att man förra året avvek från sitt traditionella stuk, är man återigen tillbaka att vara Malta. Denna gången i balladformat. Detta är så fruktansvärt tråkigt och förhoppningsvis är jag tillräckligt pigg att jag inte somnar när tävlingen är igång. Ett poäng för att sångerskan faktiskt är duktig.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Suck. Återigen skickar Malta ett överspelat och mycket pretentiöst bidrag. Jag vet att Malta kan så mycket bättre än det här, för det här är ett sound vi hört så många gånger förr från just Malta. Dock, ett litet plus för musikvideon eftersom det är första gången på tio år som ett land spelar upp sin musikvideo baklänges (Ungern gjorde det 2007). För mig vinner Malta lätt kategorin Årets mest meningslösa låt.

 

 

Jag gillade Malta förra året, i år är det lite långtråkigt.

 

 

listornamnskylt_robban

Claudia Faniello är en värdig representant för den lilla medelhavsön Malta. Det var bara en tidsfråga innan hon skulle få tävla i Eurovision. “Breathlessly” tillhör helt klart en av de bättre balladerna i år,om ni frågar mig men dessvärre tror jag att hon får svårt att ta sig till final. Vi har nämligen hört den här sortens låtar allt för många gånger tidigare. Jag hoppas såklart att hon tar sig vidare, för jag känner starkt för såväl låten och för Claudia som artist.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen