Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Serbien NF 2011

Serbien NF 2013 »


SERBIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2012 valde det serbiska TV-bolaget RTS ut Serbiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Fakta om uttagningen


  • Uttagning genom:
  • Internval
  • Vinnare/representant:
  • Željko Joksimović
  • Vinnarlåt:
  • ”Nije ljubav stvar”
  • Låtskrivare:
  • Željko Joksimović, Marina Tucaković, Miloš Roganović
  • Eurovision-resultat:
  • 3:a (av 42 länder) med 214 poäng

 


Serbien slopade minifinalsystemet man haft de senaste två åren och valde ut såväl artist som tävlingsbidrag internt. I november 2011 stod det klart att det skulle bli storstjärnan Željko Joksimović som än en gång skulle få representera Serbien i Eurovisionen. Han hade tidigare tävlat för landet 2004, då man var i union med Montenegro, med låten ”Lane moje” som blev en stor succé och given klassiker i sammanhanget. Sedan hade han också varit en av programledarna för Eurovision 2008 i Belgrad.

Tävlingsbidraget anno 2012 hette ”Nije ljubav stvar” och den framfördes offentligt i en TV-sändning i serbisk TV den 10:e mars. Željko valde att framföra låten i två versioner, en serbisk och en engelsk, och sedan beslöt man efteråt vilken version publiken uppskattat mest, vilket var den serbiska versionen.

 

Panelen tyckte till!


  


Jag såg showen live och först fick vi höra den engelska versionen. Det första jag tänkte var bara; ”Nej, nej, vad håller Željko på med”. Men sedan fick vi höra ”Nije Ljubav Stvar” och gåshuden reste sig. Jag älskar det, jag är helt kär. Serbien lär plocka en hel del poäng i årets Eurovision Song Contest. Jag hoppas att han lyckas smälta fler personer runt om i Europa, precis som han lyckades med mig. Lycka till Željko!


 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen