« Inför ESC Albanien 2015

Inför ESC Albanien 2017 »


head_country

Albanien är landet som alltid har final i december och som är det enda landet som fortfarande årligen har en levande orkester i sin uttagning. Resultatmässigt har det gått sådär för landet, och ifjol lyckades man kvalificera sig till finalen med Elhaida Danis “Diell”. I år blir det trettonde gången gillt för Albanien i Eurovision Song Contest!

 

Fakta & statistik

TV-kanal: RTSH
Första tävlingsåret: 2004
Senaste tävlingsåret: 2015 (17:e plats i finalen)
Bästa resultat: 5:a i final (2012)
Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2013 & 2014)
Uttagningsprocess 2016: Festivali i Këngës 54
Startnummer i semifinal 2: #17

head_nf

Albanien valde artist och bidrag genom Festivali i Këngës 54. Årets upplaga hölls liksom föregående år i Tirana, med två semifinaler 25-26 december och en stor final den 27 december. Som alltid var alla bidrag tvungna att framföras på albanska och med levande musik. Bidragen som kvalificerade sig från semifinalerna samt den slutliga vinnaren i finalen utsågs av en 7-mannajury bestående av framstående albanska sångare och musiker, som exempelvis Olta Boka som tävlade för Albanien i ESC 2008.

I varje semifinal tävlade 15 bidrag och juryn valde ut 11 bidrag per semi som de tyckte bäst om. I finalen tävlade således 22 bidrag om segern. Juryn höll alla sina individuella resultat i finalen hemliga det här året och därför meddelades endast topp 10. Intressant för årets uttagning var att för första gången deltog en svenskalban i uttagningen, nämligen 22-åriga Besa Krasniqi. Hon tog sig vidare till finalen där hon dock slutade oplacerad.

 

head_artist

esc16_artist_albania

Foto: Renuar Locaj.

ENADA TARIFA är född den 30 mars 1982 i Albaniens huvudstad Tirana. Hon gjorde sig känd för allmänheten när hon deltog i Festivali i Këngës 42 (år 2002) med låten “Qëndroj”. På den tiden tävlade inte Albanien i Eurovision Song Contest varför denna uttagning då bara var den musikfestival som den ändå är. Enada vann dock inte finalen då men gjorde år 2006 ett försök att tävla i Kënga Magjike, där hon blev fyra med låten “Rreth zjarrit tënd”. Året därpå gjorde hon nytt försök i FiK som var den 46:e upplagan. Låten “E para letër” fick i finalen ihop 11 poäng och hamnade på tionde plats av 17 tävlande. Sedan gjorde hon nytt försök i Kënga Magjike 2008 och även i Top Fest 2010 och då gick det mycket bättre, för i den senare tävlingen vann hon. Därefter arbetade hon som programledare för TV-programmet Portokalli på Top Channel.

Enada gjorde ett ytterligare försök i FiK och efter som sagt flera försök så blev det hon som tog hem tävlingen. Låten hon tävlar med heter “Përrallë” och låten har text och musik av Olsa Toqi. Noterbart är att Olsa hade med bidraget “S’muj” i FiK 2015 som slutade femma.

Till Eurovision 2016 har låten bearbetas om något, och detta bland annat sedan den översteg gränsen på max 3 minuter. Dessutom har låten nu översatts till engelska med den nya titeln “Fairytale“.

Så här låter Enadas tävlingsbidrag:

 

head_omdome

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5.

Jag har alltid haft det lite svårt att förstå mig på Albanien i Eurovision. Som ett av Europas fattigaste länder så har man kanske inte haft riktigt samma produktionsmöjligheter som resten av Europa. Men ibland, som 2009 och 2012 så dängar de till med riktigt välgjorda alster som i sin enkelhet tilltalar nästan hela Europa. Men det är nog framförallt Albaniens lite mystiska dunkelhet och ångest som gör deras låtar intressanta och i år så har man iallafall ursprungligen haft den tanken. Ändå är slutversionen av årets albanska bidrag ganska urvattnat och tråkigt, och jag får aldrig någon riktig feeling av att lyssna på den här låten. Det är aldrig positivt att bara vara en parentes – och det är precis vad Albanien blir i år. Jag har ingen tro på att detta ska nå finalen och känner mig helt likgiltig för tanken att de skulle nå dit. Tyvärr, ännu ett “toapaus-bidrag”.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_alexander

Håller helt med föregående talar, Albanien har för mig också alltid varit det där lite udda bidraget, oftast det som spelar då man rusar till kylskåpet för att hämta mer dipp till chipsen. Så även i år. Tyvärr har jag inte alls förstånd för att förstå den här låten, precis som så mången gång förut.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_erik

Albanien var de land som valde bidrag först och jag har hunnit lyssna på Albanien några gånger men fortfarande tycker jag att låten känns riktigt blek och tråkig.

esc_betyg1-5

 

listornamnskylt_haris

Jag har sagt det innan och säger det igen – om Albanien någonsin ska ha några chanser i Eurovision så måste man se om sitt sätt att ta fram bidrag. Festivalen i Kenges har inte funkat för dem, och förutom 2012 har man inte nått någon större framgång i tävlingen. Det är dags för lite nytänk och göra lite musik som tilltalar mer människor än en åldrad jury i hemlandet. Nu till årets bidrag. Låten var tråkig redan när den var på albanska. Men det faktum att den sjöngs på hemspråket tillsammans med den levande orkestern gav låten en identitet som var någorlunda unik. Men det lilla som fanns där försvann helt när den omvandlades till den engelska versionen. Nu är det bara ett bidrag bland alla andra och det är lika tråkigt som majoriteten av de albanska bidragen som tävlat i denna tävling.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_hollac16

För första gången hade Albanien fått mitt intresse, då jag i december hörde Eneda Tarifas bidrag på albanska framföras till en levande orkester. Men sedan när låten gjordes om och framförs på engelska så häpnade jag. All magi kring låten var helt borta. Nu är den lika dålig som den de skickade ifjol och jag är ånyo mycket besviken. Hade de behållit den på albanska och inte gjort om den till någon slags RnB-grej så hade det här varit en vinnarkandidat för mig. Nu blir det bara fiasko.

esc_betyg1

 

Åh så tråkigt.

esc_betyg1

 

listornamnskylt_robban

Albanien hade många intressanta låtar i sin Festivali I Këngës, men valde fram ett blekt & ljummet vinnarbidrag, tyvärr. Originalversionen på albanska lät dessutom mycket bättre än vad den nu gör på engelska. Det blev final ifjol, men i år kommer man stå utanför är jag rätt säker på.

esc_betyg1

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen