Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belgien 2014

Inför ESC Belgien 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2015. Belgien hade startnummer 3 av 16 i semifinal 1 och sedan startnummer 13 av 27 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2015. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • VRT & RTBF

 • Deltagandeår:
 • 57:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 och 2)

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2014 (14:e plats i semifinalen)

 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1986)

 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2009 & 2012)

 • Uttagningsprocess 2015:
 • Internval


Belgien är ett omtyckt land av panelen speciellt av mig Erik som skriver denna artikel. För att nämna några så har vi så klart vinnare 1986, J´aime la vie som framfördes av Sandra Kim. Tre år tidigare ställde Belgien upp med electropop av gruppen Pas De Deux som framförde låten Rendez-vous. Belgien har ställt upp med låtsatsspråk två gånger. 2003 höll de på att vinna hela tävlingen! 2008 gick det inte fullt lika bra då de slogs ut i semifinalen. Trots det är det en av mina personliga favoriter på 00-talet. Här framför Ishtar O Julissi.

 

Vem tävlade för Belgien 2015?

LOÏC NOTTET är född den 10:e april 1996 i Coucelles i Vallonien en region i Belgien. Han blev känd när han deltog i tv-programmet ”The Voice” i Belgien. Han slutade till slut på en andra plats.

Luuk Cox heter mannen bakom bidraget. Luuk var med i bandet Shameboy som bildades 2004. Deras musik påminner mycket om electropop och många liknar deras musik med bandet Kraftwerk. Här kommer en av deras låtar, Heartcore som släppdes 2008.

Så här såg Belgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belgien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Belgarna har haft varierad framgång de sista åren – eller kanske snarare alltid haft varierad framgång. Landet har bara vunnit EN gång (Sandra Kim – 1986), trots att man varit med sedan tidernas begynnelse (1956). I snitt brukar man hamna på en sådär 15:e plats, och har därför sedan semifinalerna infördes 2004, haft svårt att kvalificera sig. Bara två gånger, 2010 och 2013 har man lyckats ta sig vidare från semifinalen – och 2010 lyckades Tom Dice rent av ge belgarna en 6:e placering i finalen.

Tyvärr får man i år dock se sig om i stjärnorna efter en ny 6:e plats… Även om Loïc Nottet är en av de starkare belgiska artisterna på senare tid (som kom tvåa i belgiska The Voice 2014), så känns det som att belgarna återigen begivit sig in i en musikalisk återvändsgränd. Coolt, modernt och rytmiskt – men knappast något som kommer att locka röster i Eurovision. Då tävlingen också drunknar i andra liknande bidrag, så känns detta som en rejäl felspekulering. Med årets kanske mest obehagliga och mest svårförståeliga musikvideo sitter man dessutom i sjön redan innan bidraget ska visas upp live i Wien. Kort sagt: Stolpe ut för Belgien.2013 hade Belgien Roberto Bellarosa med ”Love Kills”, som jag verkligen gillade! Förra året hade de ”Mother” med Axel Hirsoux. Den gillade jag inte. Tyvärr så är det här alldeles för underligt för mig. Vad händer egentligen i den här låten? När lyfter den egentligen? Lyfter den alls?Belgien var mitt favoritland i ESC-sammanhang under 00-talet, speciellt i slutet från 06-10 radade de upp fantastiska bidrag. Efter det har de levererat sämre bidrag under 10-talet. Årets bidrag är väldigt speciellt och något nytt som vi inte hört i ESC-sammanhang tidigare. Ibland gillar jag bidraget för att lite senare avsky det. Hur som helst så kommer bidraget vara en vattendelare, antingen gillar man det eller avskyr det.När jag hörde låten första gången tänkte jag att det var en cool och annorlunda låt. Men jag tröttnade på den väldigt snabbt och idag tycker jag bara den är jobbig. Som tur för Loïc så kommer folk bara få höra den en gång under tävlingen. Det faller liksom rätt snabbt, men lite bonus för kreativiteten.Jag hade svårt för låten i början och det är tyvärr låtens svaga punkt. Det tar för lång tid för att komma ihåg den. Dessutom undrar jag vilket slags scennummer de ska göra. Videon säger inte så mycket. När man väl har hört låten ett par gånger då är den helt OK, men här vette tusan om det kommer funka. Denna semi har inte ett lika långsamt tempo som den andra semin. Kanske med lite tur då.Belgien bjuder på årets modernaste ESC-låt och ett sound som Eurovision aldrig har haft med tidigare. Jag var från början lite kluven vad jag egentligen tyckte om detta bidrag, men efter att ha lyssnat in mig ordentligt är helhetsbedömningen stark. Kombinationen med en snygg ung sångare och en modern poplåt kan bara betyda att denna kommer vara en livsfarlig kandidat i Wien. Finalplatsen är garanterad vill jag lova. Det kan t.o.m bli så att Loïc utmanar om segern. Kan nog bli ett snyggt scenframträdande dessutom. Håll med om att låten påminner mycket om Lorde’s – ”Royals”.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen