Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Ungern 2013

Inför ESC Ungern 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ungerns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Ungern hade startnummer 16 av 16 (sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ungerns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • MTVA

 • Deltagandeår:
 • 12:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (1994)

 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2008)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • A Dal 2014


Vem tävlade för Ungern 2014?

András Kállay-Saunders är född 28 januari 1985 i New York, hans mamma är från Ungern medan pappan är från USA. Han är uppväxt i USA men flyttade för tre år sedan till Ungern för att ta hand som sin mormor. I samband med återflytten sökte han sig till en ungersk talangjakt för sångare, där han sedan slutade på fjärde plats. Han har sedan släppt flera låtar som ”Csak Veled” och ”I Love You”, vilka båda har blivit hits i Ungern. Han har även samarbetat med den svenske rapparen Rebstar och amerikanske producenten DJ Pain när låten ”Tonight” släpptes.

År 2012 ställde András upp i A Dal för första gången (Ungerns uttagning till ESC), men tog sig inte vidare till final. Året därpå försökte han igen, nu med låten ”My Baby”. Då blev han tvåa i finalen och låten blev även stor på de ungerska musiklistorna. När han gjorde ett tredje försök i år att vinna så vann han. Nu med låten ”Running”.

Låten ”Running” tar upp ett aktuellt tema, nämligen barnmisshandel och våld. I en intervju med EBU säger András att låten bygger på en sann historia om en vän men även om andra människor som har berättat sina historier för honom. Meningen med låten är alltså att öka medvenheten hos lyssnaren/tittaren om att detta är ett problem som sker dagligen och en hälsning till barn som drabbas att de inte ska vara rädda att be om hjälp.

 

Musikvideo

Så här såg Ungerns musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Ungern och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Ungern är en av de stora favoriterna att vinn ESC i år och för mig skulle de absolut få göra det. Låten är riktigt bra och Ungern som har skickat bra låtar tidigare, landet borde äntligen få arrangera ESC. Den enda stora faran för den här låten är att Armenien och Ungern slåss om samma röster och tar ut varandra vilket kan öppna upp för något annat land.Från början en av mina absoluta favoriter! Tycker att man från Ungerns sida ännu en gång leverear en vinnarkandidat – må det bara gå bättre än för Kati Wolf som verkligen föll pladask under livesändning. Här har man dramatisk uppbyggnad, ballad och upptempo i en härlig mix. Och killen ser bra ut! Bara han lyckas förmedla känslan… Ett centraleuropeiskt land som vann i år vore verkligen toppenkul! Hoppas vi får se ESC 2015 från Budapest.Det är för mig ingen snack om att detta är årets bästa låt. Den har på något sätt allt man vill ha i en bra låt. Jag fastnade omgående och intresset för den har knappast svalnat, tvärtom. Grym sångare, skön melodi, bra text, en genuint bra låt. Jag hoppas verkligen på detta i år. Jag vill verkligen se denna som vinnare. Ungern är nog det land som de senaste tre åren fått mest poäng av de på våra topplistor, då de konstant levererar. Hoppas det blir Budapest 2015.Det här är min favorit till segern i år. Låten bygger på äkta känslor och den växer bara mer och mer för varje lyssning. Jag hoppas verkligen att tittarna tar till sig av låten och att han på scenen i Köpenhamn gör något riktigt snyggt av detta allvarliga tema. Redan i den nationella finalen såg man hur de hade tänkt och i och med videon ovan så kan det bara bli bättre. Den här måste bara få vinna! Och det vore intressant att se hur Ungern skulle få chansen att arrangera ett ESC, särskilt nu när ESC nästa år har sitt 60-årskalas.En riktigt modern låt med en fantastisk sångare som förmedlar låtens budskap på ett övertygande sätt. Enligt mig så är detta en het vinnarkandidat och jag hoppas det går bra för Ungern i Köpenhamn!Så har vi kommit till ett av mina favoritbidrag, nämligen Ungern. Det här är en så snyggt producerad låt. András är en proffsig sångare (både studio och live) och jag är övertygad att det kommer gå riktigt bra för både honom och Ungern i årets Eurovision-tävling. Det här är en given vinnare för mig. Ett bidrag som blandar ballad med upptempo på ett ganska snyggt och effektivt sätt och har en stark handling som berör. Hoppas på ett liknande framträdande som han hade i den ungerska uttagningen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen