Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Albanien 2012

Inför ESC Albanien 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2013. Albanien hade startnummer 14 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2013. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • Huvudstad:
 • Tirana

 • Antal framträdanden:
 • 9

 • Debutår:
 • 2004

 • Bästa placering:
 • 5 (2012)

 • Sämsta placering:
 • 6:e sist (2011)

 • Placering 2012:
 • 5


Vem tävlade för Albanien 2013?

Bledar Sejko är väldigt populär i Albanien. Han har till och med kallats för en av Albaniens främsta gitarrister och en av de som tog rocken till Albanien och gjorde den stor. Redan 1989 var han med i Festivali i Këngës, fast då tävlade man inte om att få komma till ESC utan bara om att vinna i Albanien. 2011 var han med i en mellanakt i Festivali i Këngës. Adrian är inte lika stor som Bledar men han har varit aktiv sedan 2011. Adrian är med i bandet ”The Sexy Very Much Band”. Nu ska dessa två herrar göra alla albaner stolta och hoppas på att Bledar kan ta rocken ut till Europa.

 

Musikvideo

Så här såg Albaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Albanien och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng. Var och en som velat har sedan lagt till en personlig topplista som innehåller favoritbidrag som Albanien tävlat med i tidigare års Eurovisioner.En låt som man har hört förut och som känns en aning gammalmodig. De gör ett tappert frsök och för de ska de i alla fall få en poäng.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Albanien)

1. Juliana PashaIt’s All About You (2010)
2. Anjeza ShahiniThe Image of You (2004)
3. Kejsi TolaCarry Me In Your Dreams (2009)
4. Aurela GaceFeel The Passion (2011)
5. Luiz EjlliZjarr e ftohtë (2006)Det är liksom bara Balkan som skulle skicka något som detta känns det som. Ganska mossigt och lite gubbrockigt. Albanien som brukar kunna vara så framåt och nyskapande tar i år ett stort steg tillbaka…

 

Personlig topp 5 (alla tider för Albanien)Som ren låt är väl detta helt okej. Med tanke på allt annat som vi bjuds på så är detta inte det sämsta vi får höra i år. Men det ger mig verkligen ingenting. Jag förstår inte hur man tänker nere i Albanien. Hade lite koll på deras Festivali Kenges och detta var långt ifrån den bästa låten. Kejsi Tola med sin låt ”S’jemi me atje” borde varit Albaniens bidrag i år.

 

Personlig topp 5 (alla tider för Albanien)

1. Rona NishliuSuus (2012)
2. Kejsi TolaCarry Me In Your Dreams (2009)
3. Aurela GaceFeel The Passion (2011)
4. Juliana PashaIt’s All About You (2010)
5. Anjeza ShahiniThe Image of You (2004)Rockmusik var förbjudet i Albanien under kommunistdiktaturen. Bledar var en av de som kämpade hårt för rockmusiken och personligen gillar jag hans demokratiska kamp. Låten då? Händer inte så värst mycket. Men inte helt ointressant!

 

Personlig topp 5 (alla tider för Albanien)

1. Kejsi TolaCarry Me In Your Dreams (2009)
2. Juliana PashaIt’s All About You (2010)
3. Anjeza ShahiniThe Image of You (2004)
4. Olta BokaZemrën e lamë peng (2008)
5. Luiz EjlliZjarr e ftohtë (2006)

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »