« Schweiz NF 2017

Schweiz NF 2019 »


ESC 2018 – Die Entscheidungsshow

ESC 2018 – Die Entscheidungsshow

SCHWEIZ’ UTTAGNING. Schweiz höll i en nationell final där internationella jurygrupper och tittarna fick rösta fram vinnaren. Inför uttagningen gjordes flera saker om bl.a. att TV-bolaget SRF nu ville prioritera bidrag från schweiziska medborgare. Dessutom slopades kravet på att artist och bidrag behövde hänga ihop.

Efter en del omstruktureringar i upplägget hölls en nationell antagning som avslutades i september 2017. Därefter fick en jurygrupp i uppdrag att lyssna igenom och välja ut ett antal finalister till finalen. Juryn sades på förhand bestå av “musikproffs, medieprofiler, Eurovisionfans och musikälskare i Schweiz”. Totalt valde juryn ut 6 bidrag till finalen, där några av bidragen hade delvis svenskt upphov.

 

Nyheter i uttagningen

SRF ville denna gång prioritera låtskrivare och artister från Schweiz, men detta förhindrade inte att även övriga medborgare i världen fick skicka in bidrag. En annan nyhet var att det blev tillåtet att skicka in demobidrag, och detta för att det heller inte längre fanns krav att artist och låt skulle hänga ihop. Demosångarna skulle dock vara beredda på att ställa upp (om SRG SSR vill det), men det var alltså inte självskrivet.

 

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-04
 • Tid: 20:05 – ~21:45 CET
 • Programledare: Sven Epeny
 • Plats: SRF Studios, Zürich
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: SRF Zwei – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Schweiz att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Som traditionen bjuder blir det en nationell final, men denna gång kommer man få internationell hjälp att välja artist och bidrag, även om tv-tittarna har en del att säga till om. Schweiz har haft bedrövliga resultat i Eurovisionen de senaste åren och man har på 25 år bara uppnått topplacering vid två (!) tillfällen. Så ska det bli bättring i år? Det är upp till bevis!

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 

1. Zibbz – Stones
Text &/musik: Corinne “Co” Gfeller, Stee Gfeller, Laurell Barker


 

2. Chiara Dubey – Secrets and Lies
Text &/musik: Chiara Dubey, Janie Price, Jeroen Swinnen, Darcy Proper, Sally Herbert


 

3. Naeman – Kiss Me
Text &/musik: Kate Northrop, Eric Lumiere, Ken Berglund, Alejandro Reyes


 

4. Angie Ott –A Thousand Times
Text &/musik: Jonas Gladnikoff, Sara Ljunggren, Glen Vella


 

5. Alejandro Reyes – Compass
Text &/ musik: Alejandro Reyes, Laurell Barker, Lars Christen


 

6. Vanessa Iraci – Redlights
Text &/musik: Boris Milanov, Joacim Bo Persson, Johan Alkenäs, Jessica Ashley Karpov, Jesse Saint John, María Ólafsdóttir


Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Zibbz – “Stones”
 2. Vanessa Iraci – “Redlights”
 3. Naeman – “Kiss Me”
 4. Alejandro Reyes – “Compass”
 5. Angie Ott – “A Thousand Times”
 6. Chiara Dubey – “Secrets and Lies”

Kommentar: Lite mellanmjölksfinal i Schweiz i år (igen), även om det känns som att de flesta bidragen är väluppdaterade. Av de tre mest uppdaterade bidragen så tycker jag nog dock att “Stones” känns mest spännande, men den är betydligt mörkare än vad vi är vana vid att få höra från Schweiz annars. Å andra sidan är “Redlights” också ganska mörk, så kanske pengarna bör ligga på “Kiss me” – ett modernt dansnummer som bör passa ESC rätt bra. Men, allt kan ju hända!

 

 1. Chiara Dubey – “Secrets and Lies”
 2. Zibbz – “Stones”
 3. Angie Ott – “A Thousand Times”
 4. Naeman – “Kiss Me”
 5. Vanessa Iraci – “Redlights”
 6. Alejandro Reyes – “Compass”

Kommentar: Så som det har blivit på senare tid har Schweiz skalat ner sin uttagning väldigt mycket, och nu är vi nere på sex låtar. Överlag tycker jag det känns ganska medium, men det finns en låt som sticker ut för mig och det är “Secrets and Lies”. Tänk hur bra en avskalad ballad kan bli när den görs rätt! Den kändes så där härligt hjärtskärande att lyssna på. Vet dock inte huruvida andra kommer se det jag ser i låten, det brukar ofta bli så att folk inte håller med mig, framför allt inte de som ska fälla avgörandet.

 1. Alejandro Reyes – “Compass”
 2. Angie Ott – “A Thousand Times”
 3. Zibbz – “Stones”
 4. Naeman – “Kiss Me”
 5. Vanessa Iraci – “Redlights”
 6. Chiara Dubey – “Secrets and Lies”

Kommentar: Schweiz är ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision. Jag tycker att alla sex låtarna i uttagning är bra och det bidrag de väljer att skicka till Lissabon kommer med all säkerhet att vara i min personliga topp 15. Enda nackdelen med uttagningen är att alla låtarna framförs helt och hållet på engelska. Schweiz borde ju vara det sista landet i hela Europa att sjunga på engelska då de har FYRA egna språk att sjunga på…
Aja, vilket bidrag tror jag att Schweiz skulle lyckas bäst med i Eurovision?
De senaste tre åren har det gått dåligt landet då man inte lyckats ta sig till final sedan 2014. Min teori är att Schweiz de senaste åren kört på ett förlorande koncept, nämligen att man skickar en kvinnlig söngerska som skickar en powerballad och som mördarna finalchanserna med ett uselt framträdande. Jag älskade både ”Time to shine” och ”Apollo” och anser än idag att båda bidragen var mer än värdiga en finalplats.

Jag tror att Schweiz behöver skicka någonting annorlunda. Min personliga favorit ”Compass” är den som jag anser ha den bästa chasen i Lissabon. Låten känns väldigt modern och trallvänlig. Den framförs av en man och texten är väldigt fyndig. Eftersom det antagligen kommer att vara många ballader med i år (p.g.a förra årets vinnare) så tror jag att det säkraste kortet för Schweiz är att skicka en poplåt.
Alternativen skulle vara bidragen ”Stones” som visserligen framförs av en kvinna, men som har mer rockig framtoning än landets tidigare bidrag. Annars ”Kiss me” som visserligen är en hyfsat generisk men ändå trallvänlig poplåt. Kan komma att sticka ut i mängden om många ballader är med och tävlar.

Låt oss hoppas att Schweizarna känner sig nöjda med sitt bidrag och att de får den finalplats de förtjänat i flera år.

 

 1. Angie Ott – “A Thousand Times”
 2. Zibbz – “Stones”
 3. Alejandro Reyes – “Compass”
 4. Vanessa Iraci – “Redlights”
 5. Chiara Dubey – “Secrets and Lies”
 6. Naeman – “Kiss Me”

Kommentar: Oj, vad positivt överraskad jag blev av att lyssna igenom dessa finalbidrag. Jag hade verkligen inte förväntat mig att kvaliteten på låtarna skulle vara så här höga. Det fanns inte en enda låt som jag tappade intresset för. Schweiz behöver lite framgång i Eurovision nu efter flera år av bottennapp och utebliven finalplats. Jag är optimist och tror att den negativa trenden bryts i år och att Schweiz når den efterlängtade finalplatsen i ESC 2018. Jag är nöjd vad de än skickar eftersom jag gillar samtliga låtar, men jag håller mina tummar för att Angie Ott blir den som får biljetten till Lissabon med sin mäktiga powerballad “A Thousand Times”. Jag noterar att det finns två tidigare Eurovision-deltagare bland upphovsmännen; Glen Vella (Malta 2011) och María Ólafsdóttir (Island 2015). Vidare är det flera svenskar med bland låtskrivarna/kompositörerna, b.la Jonas Gladnikoff som är en flitig upphovsman i flera nationella uttagningar i år och tidigare årgångar. Chiara Dubey är den enda återkommande artisten i den hör finalen. Hon har varit med i tidigare schweiziska finaler på senare år, b.la kom hon 3:a år 2012 med låten “Anima nuova“.

 

 

Resultat

Syskonduon Zibbz vann Schweiz’ final 2018. Foto: SRF.

Under söndagskvällen den 4:e februari avgjordes Schweiz nationella final ESC 2018 – Die Entscheidungsshow, där sysonduon Zibbs vann med låten “Stones”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Schweiz i Eurovision Song Contest 2018.

Schweiz valde att göra om sin nationella uttagning detta år för att hitta rätt kandidat till Eurovision. Landet har bedrövliga resultat i historiken, framförallt fyra sistaplatser i semifinaler, att man inte kvalificerat sig till finaler sedan 2014 men också att man på 25 år endast uppnått två (!) topplaceringar i final. Så denna gång gjordes processen om helt och detta resulterade bland annat i att internationella jurygrupper bjöds in för att rösta fram vinnaren. Tittarna fick dock halva makten att avgöra resultatet, så delad rättvisa med andra ord.

Efter en nationell antagning hade en jury valt ut 6 tävlande till finalen.

 

Två favoriter – men bara en kunde vinna

De jurygrupper som bjöds in representerade Albanien, Armenien, Frankrike, Island, Israel, Italien och Tyskland. Varje jurygrupp delade ut 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea och 6 poäng till sin fyra. Resterande två bidrag fick noll poäng. Efter poängutdelningen ledde Zibbz med 76 poäng, tätt följt av Alejandro Reyes med 72 poäng. Därefter var det 30 poäng som skilde till trean Vanessa Iraci.

Tittarna hade ju delad makt med juryerna tillsammans och delade ut sina poäng procentuellt. Tittarna hade samma vinnare som juryn, vilket alltså gjorde att duon Zibbz vann den nationella finalen i Schweiz. Tittarna hade även samma tvåa, även om de röstade mer på Zibbz än på Alejandro Reyes.

Under tittarnas poängutdelning hade schweizisk TV lånat en del spänningsmoment från svenska Melodifestivalen, särskilt i slutmomentet innan Zibbz hade fått sina poäng.

 

Hela resultatet:

Resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng

 1. Zibbz – Stones, 76p + 77p = 153 p
 2. Alejandro Reyes – Compass, 72p + 48p = 120p
 3. Vanessa Iraci – Redlights, 42p + 25p = 67p
 4. Chiara Dubey – Secrets and Lies, 22p + 44p = 66p
 5. Angie Ott – A Thousand Times, 26p + 39p = 65p
 6. Naeman – Kiss Me“, 14p + 19p = 33p

 

Så här såg Zibbzs liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.


Det är bara att gratulera Schweiz för att ha valt det klart bästa bidraget i sin uttagning! Det här är en låt som mycket väl skulle kunna ta landet till final, och om man lyckas göra en snyggare scenproduktion av det så har jag inget problem med att se landet i topp-10 i Lissabon. Frågan är dock hur starka de schweiziska producenterna är? Låten är visserligen stark i sig, och Zibbz har bra närvaro, men jag tvivlar på att det kommer att räcka. Plocka fram det mörka och mystiska i låten – och förstärk det så gott det går – då har Schweiz ett unikt bidrag som kan gå långt!

 

 

Schweiz skickar en riktigt bra låt till årets Eurovision, och denna gång är jag rätt säker på att det kan gå rätt bra. Denna duo vet vad de ska göra och sånginsatserna är väldigt bra. Det låter modernt och rätt i tiden och funkar även live. Bra betyg från mitt håll än så länge.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen