Inför Eurovision 2018 – Island« Inför ESC Island 2017

Inför ESC Island 2019 »


Det har blivit dags att presentera Island, som i år representeras av Ari Ólafsson med låten “Our Choice”. Island har startnummer 2 i den första semifinalen den 8:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: RÚV
  • Första tävlingsåret: 1986
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (15:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 2:a i final (1999 & 2009)
  • Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2018: Söngvakeppnin 2018
  • Startnummer i semifinal 1: #02

Så här har Island placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Islands placeringar 2008-2017:

 

Island debuterade i Eurovision 1986 och är än idag det enda nordiska landet som ännu inte vunnit Eurovision. Närmast segern var man 1999 innan man föll på näst sista rösten och blev tvåa, efter Sverige. 2009 blev Island också tvåa, men då var det flera mil upp till Alexander Rybak och Norge. I modern tid har Island länge haft stundtals med framgångar, åtminstone var man väldigt duktig på att knipa finalplats efter finalplats, men sedan 2015 har de inte varit i en Eurovisionsfinal. Kan denna trend vända i år?

En intressant notering är att det är första gången sedan år 2013 som en manlig soloartist får representera Island i Eurovision Song Contest.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Island valde artist och bidrag genom Söngvakeppnin 2018. Två semifinaler och en final var den modell som Islands Söngvakeppnin hade anno 2018. Från en nationell antagning valdes 12 bidrag ut där 6 av dem kvalificerade sig till final. En nyhet för säsong 2018 var att TV-bolaget RÚV valde att ha en pausvecka mellan andra semin och finalen istället för att köra programmen tre veckor i rad.

I semifinalerna var det endast tittarna som fick rösta fram vilka bidrag som skulle ta sig till final, medan i finalen delade tittarna först makten med jury som utsåg två “superfinalister”. I den avgörande omgången var det endast tittarröster som avgjorde vinnaren.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Ari Ólafsson föddes den 21 maj 1998 i Reykjavik på Island. Redan som barn började Ari sjunga och detta ledde så småningom till att han fick huvudroller i musikaler i Islands nationalteater. Därefter dröjde det ända till år 2015 innan han syntes till i talangprogram i TV. Då ställde han upp i isländska upplagan av The Voice. Året därpå fick han anställning som körsångare i Islands Eurovisionuttagning Söngvakeppnin. Sången har nu också lett till att han hösten 2018 kommer börja studera sång vid Royal Academy of music i London.

I år fick Ari Ólafsson byta körsång i kuliss mot att själv vara en av de tävlande i Söngvakeppnin. Han tävlade med låten ”Our Choice” (som i isländsk version hette Heim ) av Thorunn Clausen. Låten röstades vidare till final där den slutligen vann i duell mot Dagur SigurðssonsÍ stormi med 53,2 procent av rösterna.

Vi noterar att Ari är det här årets näst yngsta deltagare. Endast Amaia, som tävlar i duett med Alfred för Spanien, är yngre.

 

Lyssna på Islands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

“Hallå, Island: 90-talet ringde, de vill ha sin musik tillbaka!” Jag menar, helt seriöst – vad tänker man med på den där ön egentligen? Det här är fullständigt inaktuellt – det är rena självmordet att spela på radio! Detta kan ju inte på långa vägar vara det bästa som Island kan erbjuda, och jag blir nästan arg bara av att tänka på att en stor grupp människor har suttit och röstat på det här! Ibland önskar man att EBU kunde relegera vissa länder, bara för att markera att Europa inte accepterar vilken skitmusik som helst. 

 

 

Vad har egentligen hänt med Island? De brukade vara ett av mina favoritländer. De var ständigt innovativa och originella. Nu är de bara tråkiga. Jag är en person som älskar ballader, men detta är så tråkigt. Det ger mig ingenting överhuvudtaget. Den väcker inga känslor och är en låt man helt glömmer bort. Utan tvekan årets sämsta bidrag från Norden.

 

 

Hade detta varit Eurovision 2004 så hade jag nog älskat Islands låt. Men nu är det Eurovision 2018 och då känns låten bara mossig. Dessutom hade de behövt en betydligt mer säkrare sångare (eller för den delen sångerska) som klarar av de högre tonerna. Nu låter det istället bara som falsksång mot slutet. Min gissning är att Island för fjärde gången gillt missar finalen, möjligen att man kommer sist eller bland de sista i år. Dessutom är Island knappast gynnade av att få gå ut tidigt och dessutom mellan två riktiga upptempobidrag.

 

 

Island tävlar i vad som verkar vara en tuff semifinal (även om mina betyg till övriga länder kanske inte speglar det). Det som är lite synd är att det ändå är en helt okej ballad, som även om den kan vara lite släpig i början ändå har en klimax två minuter in. Jag tror, som med vissa andra låtar, att den här hade gynnats av att sjungas på sitt egna språk, åtminstone hade jag nog uppskattat den mer.

 

 

Tycker den här låter bekant. Påminner den inte lite om Martin Stenmarcks ”Du tar mig tillbaks”? Men det är klart, en svulstig ballad med en text som enbart består av tomma klyschor. Självklart har vi hört det här förut. Varför har Island valt att skicka det här? Skulle inte bli ett dugg förvånad om de kommer fetsist utav alla 43 länderna.

 

 

Island hade möjligheten att skicka ett riktigt starkt bidrag i form av Dagur Sigurðsson och låten “Í stormi” som kom tvåa i den nationella finalen på Island, men valde alltså den här ungtuppen istället med en något daterad musikalballad. Den är jättefin på alla sätt och vis, men den lyfter aldrig (trots tonartshöjning på slutet) och har en tendens på att uppfattas som tråkig. Jag tror att den negativa trenden fortsätter för Island och med det sagt blir det ytterligare en missad finalplats för dem. Att de dessutom går ut som startnummer 2 som är lite ut av otursnumret, stärker min tes till detta ännu mer. Dessutom innehåller denna semin mycket bättre låtar. Tråkigt att de sumpade sin chans att bryta det här oturssignalementet.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen