« Inför ESC Tjeckien 2016

Inför ESC Tjeckien 2018 »


Det har blivit dags att presentera Tjeckien, som i år representeras av Martina Bárta med låten “My Turn”.

Tjeckien är en av tävlingens senare debutanter som kom med i ESC 2007 i Helsingfors. Starten och de två kommande åren skulle dock komma att bli en smärre mardröm för landet som inte lyckades komma bättre än näst sist i en semifinal. Så efter tre misslyckade försök fick det vara nog ansåg TV-bolaget CT. Men fem år senare, år 2015, var man tillbaka igen. Och även om det inte gick så mycket bättre den gången så höjde man sig ett par placeringar. Men ifjol lyckades man äntligen ta sig till final även om det tyvärr blev en näst sistaplacering.

En intressant notering är att Tjeckien lyckades slå ut både Bosnien-Hercegovina och Grekland när Gabriela Gunčíková tog Tjeckiens första finalplats 2016.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: CT
  • Första tävlingsåret: 2007
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (25:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 25:a i final (2016)
  • Sämsta resultat: 28:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2016: Internval
  • Startnummer i semifinal 1: #14

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Tjeckien valde artist och bidrag genom internval. Efter att ha lyckats gå till final för första gången hade CT:s självförtroende ökat och i den antagning som hölls under hösten 2016 fick man in över 300 förslag på bidrag. En kommitté sållade bland förslagen och slutligen valde man ut sin artist och låt. Dessa val presenterades den 16:e februari respektive 7:e mars.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: ČT.

Martina Bárta föddes den 1 september 1988 (28 år). Hon är sångerska särskilt inom jazz och hon reser mellan scenerna i Prag och Berlin. Hennes musik blandar både gammalt och nytt. Martina har en viss popularitet i Tyskland där hon också har studerat, samt även varit med i olika projekt.

Den låt som Martina ska tävla med i ESC 2017 i Kiev heter “My Turn” och är gjord av låtskrivaren Kyler Niko samt trion DWB (Paul Drew, Greig Watts and Pete Barringer).

 

Lyssna på Tjeckiens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Varför misslyckas alltid Tjeckien i ESC-sammanhang? Jag tycker att det är konstigt att ett land som ändå är relativt stort och centralt beläget i Europa konstant satsar fel i en sådan stor tävling som ESC. Ifjol kom man sist i finalen, och i år tvivlar jag på att man ens når finalen. Detta är nämligen totalt ointressant – den största dödssynden (förutom hip-hop) i Eurovision. Hon sjunger med enorm brytning som stundtals gör det svårt att förstå henne, och dessutom så blir låten inklämd mellan två mycket mer intressanta låtar. Kontentan blir att Tjeckien känns hopplöst borta från någon finalplats just nu.


 

 

listornamnskylt_alexander

Bland årets ballader kommer den här nog att drunkna i mängden. Den har liksom inte riktigt det där starka stuket som Finland och Australien, och inte heller något hemskt annorlunda, som Albanien. Här är det helt enkelt piano, stårkar och sång, so nog inte växer tillräckligt mycket. Lite för tråkigt skulle jag säga.

 

 

listornamnskylt_erik

Tjeckien är ett land som inte haft några stora framgånger i ESC. Förra året tog de sig till final men väl där fick de noll poäng av folket och slutade näst sist. Tjeckien satsar liksom ifjol på en ballad. Balladen behöver några lyssningar innan den fastnar men när den väl gjort det så växer låten för varje gång man lyssnar på den dock inte till några stora höjder. Jag hoppas Tjeckien går till final i år också, så de får blodad tand och vill fortsätta ställa upp i ESC.

 

 

listornamnskylt_haris

Släng era sömnpiller i väggen ni som använder dem, sätt på denna låt istället. Det funkar säkert bättre. Tjeckien är för mig en enorm besvikelse i denna tävlingen. Man föreställer sig att det landet borde ha en och annan bra artist, men det är inget de verkar vilja skicka till Eurovision. Istället skickar de den ena dåliga balladen efter denna andra. Men denna slår nog allt i vad gäller hur dålig en ballad kan vara. Den checkar av alla punkter som en dålig ballad bör ha – dålig sångerska, tråkig, dålig engelska, händelselös. Jag behöver nog inte fortsätta för att ni ska förstå vad jag försöker få fram.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Som många säkert känner till har Tjeckien varit ett av mina favoritländer i den här tävlingen de två senaste åren och jag glatt mig mycket över deras bidrag. Framförallt ifjol när jag fick se Gabriela Gunčíková (deras representant) framträda live i Globen under semifinal 1 och – fick se Tjeckien ropas upp som finalist! Den kvällen var min lycka gjord kan jag säga. Och i finalen satt jag live i Tele2 Arena och hejade fram henne och blev lika upprörd när tittarna gav henne noll poäng! Fy skäms Europa för det!

Därför är det med stor sorg i hjärtat som jag ser att detta land nu går tillbaka till sin forna bottennotering som man hade åren 2007-2009. För ett ögonblick trodde jag att det tjeckiska TV-bolaget hade lärt sig av sina misstag, men så fel jag hade. Den här låten man tävlar med i år är bara ett megastort sömnpiller och känns lika urvattnat som gammalt diskvatten. Tyvärr alltså Tjeckien, men ni får skylla er själva när ni återigen blir bortvalda av Europa (och Australien).

 

 

Ja… ännu en ballad, ännu en låt som är såååååå tråkig.

 

 

listornamnskylt_robban

Tjeckien har varit med fem gånger tidigare och lyckades för första gången nå finalen ifjol, vilket var helt välförtjänt. Årets bidrag kommer inte göra succé överhuvudtaget. Låten är katastrofalt tråkig och chanserna att gå vidare till final är lika med noll. Den siffran är ett passande betyg för detta bidrag. Årets första nollpoängare av mig.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen