Det har blivit dags att presentera Island, som i år representeras av Svala med låten “Paper”.

Island debuterade i ESC 1986 och var det land som debuterade sist av de nordiska länderna. Vår skribent Adrian skrev tidigare i vintras om Islands ESC-historik och detta då de är en av fyra länder som debuterade före 1990-talet som ännu inte lyckats vinna Eurovision Song Contest. Dock har man varit nära två gånger: 1999 och 2009, men blev då slagna av både Sverige respektive Norge. På tal om Islands historik så har den de senaste tio åren inte sett helt lysande ut, undantaget då andraplatsen 2009. Sedan semifinaler infördes i tävlingen har Island dock lyckats kvala till sig finalbiljetter 8 gånger på 13 försök, men i stort sett varje gång har de hamnat i botten. De två senaste åren har Island inte lyckats kvala sig vidare till finalen alls.

En intressant notering är att Island i år skickar sin 30:e representant genom tiderna. Dock inkluderar detta att vissa artister återkommit i tävlan, så detta ska ses mer som totalt 30 artister sedan debuten 1986.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: RÚV
  • Första tävlingsåret: 1986
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (14:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 2:a i final (1999 & 2009)
  • Sämsta resultat: 16:e i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2017: Söngvakeppnin 2017
  • Startnummer i semifinal 1: #13

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Island valde artist och bidrag genom den klassiska tävlingen Söngvakeppnin, som i år bestod av två semifinaler och en final. TV-bolaget RÚV anordnade en nationell antagning där intresserade isländska låtskrivare och kompositörer kunde skicka in bidrag. De fick samarbeta med icke-islänningar om de ville, så länge majoriteten av varje bidrags text och musik var gjort av islänningar.

Efter att antagningen stängt fick en jury i uppgift att sålla bland de inskickade låtarna och slutligen välja ut 12 tävlande. Dessa delades upp i två semifinaler om 6 tävlande per semifinal. Från respektive startfält röstades halva startfältet vidare till finalen, och då var det enbart tittarna som röstade. En jury kunde sedan också komplettera finalfältet med ett wildcard, vilket också hände. I finalen fick tittarna dela makten med jurygrupper i en första omgång, för att sedan få hela makten att avgöra vilken artist som skulle få tävla för Island i ESC 2017.

Likt senaste årens isländska ESC-uttagningar fanns krav på att alla tävlande skulle framföra sina bidrag på isländska i semifinalerna. Först i finalen var det tillåtet att byta till det språk man vill sjunga på i Eurovision Song Contest. Samtliga finalister översatte sina bidrag till engelska i finalen.

Vi noterade att årets isländska uttagning hade förlagts till månadsskiftet februari/mars, vilket är den senaste tidpunkt en isländsk uttagning ägt rum på väldigt många år. Tidigare har Island arrangerat sin nationella uttagning i januari/februari (och ibland tidigare än så), men i år valde RÚV en helt annan väg. Island valde artist och bidrag den 11:e mars, samma kväll som Sverige och Norge hade finaler.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Soffia Kristin Jónsdóttir.

Svala, artistnamn för Svala Björgvinsdóttir, föddes den 8 februari 1977 (40 år) i Reykjavik på Island. Hon är dotter till den kända isländska artisten Bo Halldorsson och som barn fick hon sjunga in körsången till hans låtar och i senare åldrar sjöng hon duett med sin pappa i olika jullåtar. Under uppväxten blev det ytterligare några jullåtar som blev som ett slag signum för henne

År 1999 fick hon sitt första riktiga skivkontrakt med ett amerikanskt skivbolag då hon släppte låten “The Real Me”. Låten blev en stor hit i USA. År 2006 skapade Svala bandet Steed Lord som fick en stor karriär utomlands, framförallt i USA. Idag är hon bl.a. jurymedlem i isländska The Voice och håller vid sidan om med det på med sitt nya projekt Blissful som påbörjades hösten 2016.

Svala ställde upp med låten “Paper” (i originalversion Ég veit það) som hon gjort tillsammans med Einar Egilsson, Lester Mendez och Lily Elise.

 

Lyssna på Islands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Jag var först helt övertygad om att denna låt var ett kärleksbarn mellan Aminata och Thomas G:son men så var tydligen inte fallet. Ändå är det skrämmande vad lik denna låt är “Love injected” och “Euphoria” i många passager! Tyvärr valde islänningarna att kliva rakt in i samma genre som alla andra i år, och det gör att man har extremt hård konkurrens och dessutom riskerar att helt komma bort sig i mängden av suggestiva midtempolåtar. Personligen tycker jag att detta är en kanonbra låt, och jag ser fram emot vad som kan bli det mest spektakulära isländska scennnumret på flera år. Däremot inser jag att detta kommer få svårt att nå final, även om jag lär hålla tummarna!


 

 

listornamnskylt_alexander

Svala har en låt i vilken hon verkligen får visa vad hon går för. Jag är ändå rädd för att den kommer vara lite för underlig för den stora massan. Och för mig. Den har kanske lite ”Euphoria”-vibbar, men ändå inte riktigt. Den blir lite för flummig för mig.

 

 

listornamnskylt_erik

Det är väldigt få upptempo låtar med i årets ESC, så när det kommer en sådan låt kommer man hoppa upp ur soffan. Island har skickat en låt som svävar mellan upptempo och midtempo men eftersom de är så få upptempo låtar med i årets tävling och speciellt första delen av semi ett så känns Island chanser att ta sig vidare mycket goda.  Skulle gett bidraget högre poäng om den var på isländska men eftersom det är så få låtar med drag i år så får den ändå ett ganska högt betyg.

 

 

listornamnskylt_haris

Då var vi framme vid årets “Euphoria-bidrag”. För visst finns det ett land varje år som försöker återskapa den? Denna gången är det Island. Om jag då inte gillade “Euphoria”, hur ska jag då gilla en billig kopia av den? Det är tråkigt och smaklöst. Jag saknar Islands mer traditionella bidrag som “Never Forget” eller “Eg a Lif”. Detta tilltalar mig inte ett dugg. Jag önskar att Island kunde gå tillbaka till de åren då de inte fokuserade på att kopiera andra bidrag, vilket de gjort de senaste åren, utan satsade på hög kvalité som de brukade komma med innan.

 

 

listornamnskylt_hollac16

För det första så önskar jag Island större framgång i den här tävlingen än vad de har fått utdelning för de senaste åren. Men problemet har varit (och är) att de år efter år hakat på trender av det som nyss vunnit istället för att komma med eget bättre material. För det var på den tiden för kanske 5-10 år sedan som de var betydligt mer unika och då hade de också bättre låtar. Återgående till årets låt känns som en uteslutande kopia av Loreen/Aminata när det gäller det konstnärliga uttrycket (både artist och låt). Dock – ser man till ett övre plan av helheten så tycker jag ändå att Svala gör ett helt okej intryck. Inget jag direkt går igång på, men i det här mindre roliga semifinalstartfältet är det ändå en av de bättre bidragen. Tyvärr ingen isländsk höjdare som jag verkligen vill se Island leverera snarast. Helst redan nästa år om det går.

 

 

Eftersom jag äger en islandshäst så vill jag så gärna att Island ska vara bra, men det är sådär. Jag känner ingenting för låten, den säger mig ingenting.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag är besviken på årets isländska bidrag som känns fruktansvärt ointressant. Är helt inne på samma linje som Haris här. De borde inte ställa upp med en sån här modern och klurig låt, utan hållt sig till de mer traditionella låtarna. Det fanns gott om andra kandidater som hade fungerat bättre anser jag. Jag tror Island kan förvänta sig att missa finalplats i år igen. Kan inte minnas att jag någonsin ratat ett isländskt ESC-bidrag tidigare. De brukar alltid tillhöra mina främsta favoriter år efter år, men dessvärre inte denna gången.

 

 Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: